Care sunt principalele beneficii pentru sanatate ale fructelor de padure?
1. Sarace in calorii, dar bogate in nutrienti
O cantitate de 150 de grame de fructe de padure contin doar 84 de calorii, dintre care 15 grame de carbohidrati si 4 grame de fibre.
Aceeasi cantitate furnizeaza 24% din necesarul zilnic de vitamina C, 36% din necesarul zilnic de vitamina K si 25% din doza zilnica recomandata de mangan.
Fructele de padure contin apa in procent de 85%, de aceea sunt recomandate pentru hidratare pe timp de canicula.
2. Cele mai bune surse de antioxidanti
Radicalii liberi sunt cei care provoaca degenerarea celulelor, iar antioxidantii sunt armele organismului in apararea contra acestora.
Studiile au aratat legatura cauzala directa dintre consumul de fructe de padure si cresterea nivelului de antioxidanti din corp.
3. Protejeaza impotriva imbatranirii
Deteriorarea ADN-ului este principala cauza a imbatranirii si joaca un rol important in dezvoltarea unor afectiuni grave, precum cancerul.
Un studiu efectuat pe 168 de participanti a aratat ca un consum de 1 litru de suc de fructe de padure pe zi, timp de o luna, a redus deteriorarea ADN-ului cu 20%.
4. Previn cresterea colesterolului
Consumul de fructe de padure, in special afine, previne formarea asa-numitului "colesterol rau". Consumul a doar 50 de grame de fructe de padure pe zi, a scazut colesterolul rau cu peste 25% in cazul pacientilor obezi.
Asocierea a 75 de grame de afine cu masa principala contribuie, de asemenea, la scaderea valorilor colesterolului.
5. Previn afectiunile cardiace
Un studiu efectuat in 2013 a aratat ca un aport marit de antioxidanti (prin consumul de fructe de padure) a scazut riscul unui infarct cu peste 30%. Nu in ultimul rand, valorile mari ale tensiunii si ale colesterolului sunt printre cei mai importanti factori in aparitia afectiunilor cardiace, iar fructele de padure contribuie la scaderea acestora.
6. Sustin sanatatea cerebrala si imbunatatesc memoria
Stresul oxidativ accelereaza procesul de imbatranire a creierului. Antioxidantii din fructele de padure au un aport direct in sustinerea celulelor neuronale. Un studiu desfasurat pe o perioada de 6 ani a demonstrat ca un consum de afine si zmeura intarzie imbatranirea cognitiva cu 2 ani si jumatate.
Asadar, profitati de sezonul cald pentru a consuma fructe de padure in cantitati cat mai mari. Nu uitati sa si congelati fructe de padure, pentru a nu intrerupe consumul in perioadele reci.
Sursa: authoritynutrition.com
Foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu
Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.67
din 5
- 6 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!