Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum se pot incasa banii din pensia privata

Cum se pot incasa banii din pensia privata
Participantii la fondurile de pensii private vor putea opta dupa incetarea perioadei active intre mai multe modalitati de incasare a banilor, cum ar fi o suma lunara pana la deces sau pana la o anumita data, o alta varianta fiind stabilirea unui interval de plata cuprins intre 5 si 10 ani.


Modalitatile de plata se regasesc intr-un nou proiect de lege al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, care va reglementa plata pensiilor private pentru cei peste 5,6 milioane de participanti care contribuie in prezent la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III).

Ghid complet pensia privata 2015

Noua varianta a proiectului de lege aduce cateva modificari la un proiect din decembrie 2010, cea mai importanta fiind legata de reducerea cu 50%, la 5 milioane de euro, a capitalului social al viitorilor furnizori de pensii private.

In cazul Pilonul II, sumele acumulate in contul individual al fiecarui participant vor fi incasate la data iesirii la pensie din sistemul de stat (Pilonul I).

In prezent, varsta de pensionare este de 57 de ani si 2 luni pentru femei si de 62 de ani si 2 luni pentru barbati. Pana in 2030, varsta de pensionare va ajunge la 63 de ani pentru femei si 65 de ani in cazul barbatilor.

La Pilonul III, plata pensiei se va face dupa ce participantul la un fond de profil a implinit 60 de ani si a efectuat un stagiu minim de cotizare de 90 de luni.

Ghid complet pensia privata 2015

Potrivit poiectului de lege privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor private, administratorii de pe Pilonul II si III se obliga sa ii notifice pe participanti in scris, cu 30 de zile calendaristice inainte de indeplinirea conditiilor de pensionare, valoarea contributiilor brute platite, valoarea activului personal net, precum si obligativitatea de a opta pentru un fond de furnizare a pensiilor private.

"De la data indeplinirii conditiilor de pensionare, participantul unui fond de pensii administrate privat si/sau al unui fond de pensii facultative alege furnizorul pensiei private. Participantii la un fondurile de pensii private care implinesc varsta de 70 de ani si nu aleg un furnizor de pensii private sunt repartizati aleatoriu de catre CSSPP", se arata in proiect.

Furnizorul de pensii private stabileste cuantumul pensiei private, pe baza calculului actuarial si activului personal net aflat in contul participantului.

Ghid complet pensia privata 2015

Pensia privata poate fi achitata sub forma unei sume viagere, sume limitate sau altor tipuri de pensii, reglementate prin normele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Anterior, proiectul de lege facea referire la anuitati.

Prin pensie viagera pentru o singura persoana se intelege plata lunara a unei sume fixe datorata si efectuata pana la decesul membrului fondului de furnizare a pensiei private.

In cazul unei anuitati viagere pentru o singura persoana plus perioada certa se intelege plata lunara a unei sume fixe datorata si efectuata pana la decesul membrului fondului sau pana la expirarea perioadei prevazuta in contactul de furnizare a unei pensii private.

Pensia viagera cu componenta de supravietuitor consta in plata lunara a unei sume fixe datorata si efectuata membrului pana la decesul acestuia, iar dupa deces, datorata si efectuata sotului supravietuitor pe durata vietii si copiilor minori pana la majorat.

Pensia limitata reprezinta plata lunara a unei sume fixe datorata si efectuata pe o perioada cuprinsa intre 5 si 10 ani.

Potrivit documentului, pensiile fixe si cele indexate cu o rata fixa prestabilita a majorarii anuale sunt permise, iar cele variabile sunt interzise.

"Membrul unui fond de furnizare de pensii private este obligat sa-si achizitioneze o anuitate viagera, in cazul in care activul personal al acestuia este suficient pentru achizitionarea unei pensii viagere. De asemenea, membrul unui fond este obligat sa achizitioneze o pensie limitata, in cazul in care activul personal al acestuia nu este suficient pentru achizitionarea unei pensii viagere", se mentioneaza in document.

Un furnizor de pensii private este obligat sa ofere o pensie privata sub forma de pensii viagere sau pensii limitate. In cazul in care activul personal al participantului este suficient pentru alegerea oricarei anuitati viagere, acesta poate opta pentru tipul de anuitate viagera pe care o considera cea mai adecvata.

"Pensia privata se plateste de catre furnizor, lunar, din fondul de furnizarea a pensiilor private membrului, mandatarului desemnat de acesta prin procura speciala sau reprezentantului legal al acestuia, fie prin serviciu postal, fie printr-un cont bancar. Cheltuielile ocazionate de plata pensiei private se suporta de catre membru", se arata in proiectul de act normativ.

Rata de finantare a unui fond de furnizare de pensii private trebuie sa fie tot timpul cel putin egala cu 105%.

Ghid complet pensia privata 2015

"Incepand de la o rata de finantare mai mare de 110 %, excesul de active poate fi redistribuit, prin calcul actuarial, membrilor fondului de furnizare a pensiilor private, dupa recuperarea integrala a sumelor cu care furnizorul de pensii private a finantat din provizion fondul de furnizare a pensiilor private", se mai spune in proiectul de lege.

In cazul in care rata de finantare a fondului scade sub 105%, furnizorul de pensii private intra in supraveghere speciala, care nu poate fi mai mare de 6 luni, timp in care acesta este obligat sa majoreze rezerva suplimentara a fondului, din provizionului tehnic constituit la furnizorul de pensii private.

Pentru situatia cand rata de finantare scade sub 100%, furnizorul de pensii private intra in administrare speciala si ii este retrasa autorizatia de administrare a fondului de furnizare a pensiilor private.

"In cazul in care rata de finantare scade sub 100% (este subunitara), furnizorul de pensii private intra in administrare speciala si ii este retrasa autorizatia de administrare a fondului de furnizare a pensiilor private", se precizeaza in proiectul de lege.

Ghid complet pensia privata 2015

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre plata

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre pensii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre private

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre bani

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre pensie

Cele mai citite articole

Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Nu de putine ori ni se intampla sa simtim nevoia unui aliment dulce si chiar sa devenim nervosi din ...
Cand ai fost diagnosticat cu diabet deja te gandesti ca trebuie sa renunti la toate placerile ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016