Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Hartuirea verbala: Cand cuvintele dor

Hartuirea verbala: Cand cuvintele dor
Nu este niciun secret ca hartuirea verbala este o parte integranta si naturala a vietii sociale a copiilor. Dar, cand aceasta merge prea departe, este dificil pentru copil sa diferentieze intre cuvinte rautacioase sau persiflare jucausa. Temperamentul si personalitatea receptorului este un factor major in ecuatie. Daca acesta este extrem de sensibil, poate fi ranit profund de o tachinare nevinovata. De aceea este important sa ne invatam copiii sa evalueze situatia si sa-si modeleze reactia corespunzator.


Tipuri de hartuire
Diferentierea intre hartuire si agresiune este poate cel mai dificil pas de dezvoltare sociala pe care-l face un copil in timpul scolii primare, mai ales la nivelul clasei a treia, spun specialistii. Parintii trebuie sa-si invete copiii daca actiunile altor colegi de-ai lor inseamna tachinare, hartuire excesiva sau agresiune.
Tachinarea se rezuma la remarci simple care nu umilesc receptorul. In unele cazui, tachinarea este un mod prin care copiii sau adultii relationeaza unii cu ceilalti. De exemplu, un copil ii poate spune altuia “Cand ai dat cu piciorul in minge ti-a iesit limba de-un cot, de credeam ca o s-o pierzi!”
Hartuirea merge un pas mai departe. La comentariul de mai sus, copilul adauga “Limba iti atarna atat de tare, ca pareai un prost”. Comentariul isi schimba astfel tonul si devine suparator.
Agresiunea apare cand un copil il roaga pe altul sa opreasca un comportament care il deranjeaza, dar acest lucru nu se intampla.
Evaluarea situatiei
Indiferent daca tachinarea sau agresiunea sunt intentionate sau nu, experienta il face pe copil sa trebuiasca sa-si administreze sentimentele. Este important ca cel mic nu numai sa diferentieze intre tachinare, hartuire si agresiune, ci si sa-si inteleaga sentimentele. Daca un copil este tachinat de mai multe ori in timpul unei saptamani, acesta ar trebui sa poata sa apeleze la un parinte sau la un cadru didactic, pentru ajutor. Daca tachinarea este doar o gluma, parintele trebuie sa-i spuna copilului ce inseamna simtul umorului. In loc sa-l invete sa devina defensiv si sa reactioneze emotional, parintele trebuie sa-l invete pe copil sa raspunda in acelasi fel, cu umor. De exemplu: “Ai dreptate, ma cam impiedic. Trebuie sa invat sa alerg, sa ajung si eu asa tare ca tine”. Cel care tachineaza s-ar putea sa fie incurcat si sa inceteze.
Administrarea conflictului
Copiii se vor confrunta inevitabil cu situatii conflictuale. De aceea trebuie sa-i invatam strategii de a dezamorsa conflictul sau de a cauta ajutor in cazuri extreme.  Este bine sa inteleaga ca agresorii vor sa fie in centrul atentiei, ca agresorul este cel care are o problema. Parintii trebuie sa-si echipeze copiii cu fraze de folosit atunci cand sunt tachinati: "Ma jignesti", de exemplu.
Receptorii ar trebui sa zambeasca si sa se indeparteze. Daca tachinarea il face pe copil sa fie speriat sau jignit, trebuie sa stie ca nu este o situatie normala si nu trebuie tolerata. 
Cel mai important este sa vem o supapa sau un mediu propice comunicarii. Parintii le pot spune copiilor sa fie sinceri in legatura cu ceea ce li se intampla, sa nu le fie teama si sa ceara ajutor.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 4 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre agresiune

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cuvinte

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copil

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre parinti

Cele mai citite articole

Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Cand ai fost diagnosticat cu diabet deja te gandesti ca trebuie sa renunti la toate placerile ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016