In medie, legumele contin:
- 0,5-1,5% proteine (cartofii au 2%, iar mazarea verde 5-6%);
- carbohidrati in proportii variabile (1-5% in salata, dovlecei, rosii, vinete, castraveti, verdeturi; 5-10% in fasole verde, ceapa, bame, morcovi, praz, sfecla, telina, mazare verde, varza de Bruxelles, carote; 15-20% in cartofi, hrean, fasole uscata fiarta, mazare uscata fiarta);
- celuloza cu o structura mai fina decat cea din cereale;
- legumele si leguminoasele verzi contin aminoacizi esentiali (in special triptofan);
- grasimi in cantitati foarte reduse;
- 70-95% apa (in castraveti, tomate, salata si ridichi chiar 93 - 95%);
- vitamine: C in verdeturi, ardei gras, rosii, sparanghel, cartofi si ceapa cruda, caroten in spanac, loboda, morcovi, patrunjel, ardei rosu, ceapa verde, vitamina K in conopida, urzica, spanac, varza, laptuci, vitamine din complexul B in fasolea si mazarea verde, cartofi, sfecla rosie, varza, spanac si salata si vitamina E in mazare verde, varza si spanac;
- minerale: potasiu in morcovi, ridichi, cartofi, salata, castraveti; calciu in spanac, loboda, sfecla; fier in fasolea si mazarea verde, papadie, patrunjel, urzici, spanac, varza de Bruxelles; fosfor in mazarea verde boabe.
Legumele se impart in:
• Legume radacinoase: morcov, patrunjel, pastarnac, telina, ridichie, sfecla,
• Legume bulbifere - sunt legume bogate in carbohidrati, vitamine (B si C), uleiuri volatile si elemente minerale (calciu, fosfor): usturoi, ceapa, praz,
• Legume tuberculifere - reprezentantul principal este cartoful.
• Legume varzoase – varza, gulia si conopida,
• Legume fructoase: patlagele rosii, ardei, dovlecei si pepeni, castraveti, patlagele vinete,
• Legume pastaioase si boabe (leguminoase) (fasolea, mazarea, lintea, bamele si soia),
• Legume frunzoase (spanacul, salata verde, loboda, macrisul),
• Legume condimentare (mararul, patrunjelul, telina - frunzele, busteanul, tarhonul, cimbrul) ,
• legume perene – hrean, sparanghel, anghinare, ciuperci comestibile.
Din punct de vedere al continutului de amidon legumele se impart in:
• legume cu amidon (cartofi, mazare, fasole boabe, soia) – au valoare calorica mare, apropiata de a cerealelor;
• legume fara amidon (vegetale: salata, varza, ardei gras, rosii) – se pot manca crude, teoretic in orice cantitate.
TINE MINTE: Fibrele din legume scad viteza de absorbtie a carbohidratilor; daca sunt fierte, celuloza este distrusa, amidonul se absoarbe mai repede si acestea ingrasa mai mult.
Sursa articol: www.nutrit.ro
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate
Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
