Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lectia de nutritie: Sa invatam despre legume

Lectia de nutritie: Sa invatam despre legume
Daca mananci legume, reduci riscul aparitiei diabetului de tip 2, a cancerului de stomac sau colon. Pentru ca nu au prea multe calorii, legumele pot fi folosite cu succes in diete de slabire. Nu au colesterol si sunt importante surse de nutrienti ca potasiul, fibra alimentara, acidul folic, vitamina A, vitamina E sau vitamina C.


In medie, legumele contin:
- 0,5-1,5% proteine (cartofii au 2%, iar mazarea verde 5-6%);
- carbohidrati in proportii variabile (1-5% in salata, dovlecei, rosii, vinete, castraveti, verdeturi; 5-10% in fasole verde, ceapa, bame, morcovi, praz, sfecla, telina, mazare verde, varza de Bruxelles, carote; 15-20% in cartofi, hrean, fasole uscata fiarta, mazare uscata fiarta); 
- celuloza cu o structura mai fina decat cea din cereale; 
- legumele si leguminoasele verzi contin aminoacizi esentiali (in special triptofan);
- grasimi in cantitati foarte reduse;
- 70-95% apa (in castraveti, tomate, salata si ridichi chiar 93 - 95%);
- vitamine: C in verdeturi, ardei gras, rosii, sparanghel, cartofi si ceapa cruda, caroten in spanac, loboda, morcovi, patrunjel, ardei rosu, ceapa verde, vitamina K in conopida, urzica, spanac, varza, laptuci, vitamine din complexul B in fasolea si mazarea verde, cartofi, sfecla rosie, varza, spanac si salata si vitamina E in mazare verde, varza si spanac;
- minerale: potasiu in morcovi, ridichi, cartofi, salata, castraveti; calciu in spanac, loboda, sfecla; fier in fasolea si mazarea verde, papadie, patrunjel, urzici, spanac, varza de Bruxelles; fosfor in mazarea verde boabe.
Legumele se impart in:
Legume radacinoase: morcov, patrunjel, pastarnac, telina, ridichie, sfecla, 
Legume bulbifere - sunt legume bogate in carbohidrati, vitamine (B si C), uleiuri volatile si elemente minerale (calciu, fosfor): usturoi, ceapa, praz, 
Legume tuberculifere - reprezentantul principal este cartoful. 
Legume varzoase – varza, gulia si conopida,
Legume fructoase: patlagele rosii, ardei, dovlecei si pepeni, castraveti, patlagele vinete,
Legume pastaioase si boabe (leguminoase) (fasolea, mazarea, lintea, bamele si soia),
Legume frunzoase (spanacul, salata verde, loboda, macrisul),
Legume condimentare (mararul, patrunjelul, telina - frunzele, busteanul, tarhonul, cimbrul) ,
legume perene – hrean, sparanghel, anghinare, ciuperci comestibile.
Din punct de vedere al continutului de amidon legumele se impart in:
legume cu amidon (cartofi, mazare, fasole boabe, soia) – au valoare calorica mare, apropiata de a cerealelor;
legume fara amidon (vegetale: salata, varza, ardei gras, rosii) – se pot manca crude, teoretic in orice cantitate.
TINE MINTE: Fibrele din legume scad viteza de absorbtie a carbohidratilor; daca sunt fierte, celuloza este distrusa, amidonul se absoarbe mai repede si acestea ingrasa mai mult.
 
Sursa articol: www.nutrit.ro
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.5 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre legume

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dieta

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016