Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lectia de nutritie: Sa invatam despre legume

Lectia de nutritie: Sa invatam despre legume
Daca mananci legume, reduci riscul aparitiei diabetului de tip 2, a cancerului de stomac sau colon. Pentru ca nu au prea multe calorii, legumele pot fi folosite cu succes in diete de slabire. Nu au colesterol si sunt importante surse de nutrienti ca potasiul, fibra alimentara, acidul folic, vitamina A, vitamina E sau vitamina C.


In medie, legumele contin:
- 0,5-1,5% proteine (cartofii au 2%, iar mazarea verde 5-6%);
- carbohidrati in proportii variabile (1-5% in salata, dovlecei, rosii, vinete, castraveti, verdeturi; 5-10% in fasole verde, ceapa, bame, morcovi, praz, sfecla, telina, mazare verde, varza de Bruxelles, carote; 15-20% in cartofi, hrean, fasole uscata fiarta, mazare uscata fiarta); 
- celuloza cu o structura mai fina decat cea din cereale; 
- legumele si leguminoasele verzi contin aminoacizi esentiali (in special triptofan);
- grasimi in cantitati foarte reduse;
- 70-95% apa (in castraveti, tomate, salata si ridichi chiar 93 - 95%);
- vitamine: C in verdeturi, ardei gras, rosii, sparanghel, cartofi si ceapa cruda, caroten in spanac, loboda, morcovi, patrunjel, ardei rosu, ceapa verde, vitamina K in conopida, urzica, spanac, varza, laptuci, vitamine din complexul B in fasolea si mazarea verde, cartofi, sfecla rosie, varza, spanac si salata si vitamina E in mazare verde, varza si spanac;
- minerale: potasiu in morcovi, ridichi, cartofi, salata, castraveti; calciu in spanac, loboda, sfecla; fier in fasolea si mazarea verde, papadie, patrunjel, urzici, spanac, varza de Bruxelles; fosfor in mazarea verde boabe.
Legumele se impart in:
Legume radacinoase: morcov, patrunjel, pastarnac, telina, ridichie, sfecla, 
Legume bulbifere - sunt legume bogate in carbohidrati, vitamine (B si C), uleiuri volatile si elemente minerale (calciu, fosfor): usturoi, ceapa, praz, 
Legume tuberculifere - reprezentantul principal este cartoful. 
Legume varzoase – varza, gulia si conopida,
Legume fructoase: patlagele rosii, ardei, dovlecei si pepeni, castraveti, patlagele vinete,
Legume pastaioase si boabe (leguminoase) (fasolea, mazarea, lintea, bamele si soia),
Legume frunzoase (spanacul, salata verde, loboda, macrisul),
Legume condimentare (mararul, patrunjelul, telina - frunzele, busteanul, tarhonul, cimbrul) ,
legume perene – hrean, sparanghel, anghinare, ciuperci comestibile.
Din punct de vedere al continutului de amidon legumele se impart in:
legume cu amidon (cartofi, mazare, fasole boabe, soia) – au valoare calorica mare, apropiata de a cerealelor;
legume fara amidon (vegetale: salata, varza, ardei gras, rosii) – se pot manca crude, teoretic in orice cantitate.
TINE MINTE: Fibrele din legume scad viteza de absorbtie a carbohidratilor; daca sunt fierte, celuloza este distrusa, amidonul se absoarbe mai repede si acestea ingrasa mai mult.
 
Sursa articol: www.nutrit.ro
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar   Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.5 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre legume

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dieta

Cele mai citite articole

Bateria auto este una dintre componentele esentiale ale masinilor noastre, iar din acest motiv ...
La un moment dat in viata, aproape oricine v-a simti nevoia alegerii unei banci la care sa aplice ...
De abia ai asteptat sa porti rochia favorita in sezonul cald, costumul de baie la sesiunile de ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Gateste sanatos: Top 5 retete Bio
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0