In medie, legumele contin:
- 0,5-1,5% proteine (cartofii au 2%, iar mazarea verde 5-6%);
- carbohidrati in proportii variabile (1-5% in salata, dovlecei, rosii, vinete, castraveti, verdeturi; 5-10% in fasole verde, ceapa, bame, morcovi, praz, sfecla, telina, mazare verde, varza de Bruxelles, carote; 15-20% in cartofi, hrean, fasole uscata fiarta, mazare uscata fiarta);
- celuloza cu o structura mai fina decat cea din cereale;
- legumele si leguminoasele verzi contin aminoacizi esentiali (in special triptofan);
- grasimi in cantitati foarte reduse;
- 70-95% apa (in castraveti, tomate, salata si ridichi chiar 93 - 95%);
- vitamine: C in verdeturi, ardei gras, rosii, sparanghel, cartofi si ceapa cruda, caroten in spanac, loboda, morcovi, patrunjel, ardei rosu, ceapa verde, vitamina K in conopida, urzica, spanac, varza, laptuci, vitamine din complexul B in fasolea si mazarea verde, cartofi, sfecla rosie, varza, spanac si salata si vitamina E in mazare verde, varza si spanac;
- minerale: potasiu in morcovi, ridichi, cartofi, salata, castraveti; calciu in spanac, loboda, sfecla; fier in fasolea si mazarea verde, papadie, patrunjel, urzici, spanac, varza de Bruxelles; fosfor in mazarea verde boabe.
Legumele se impart in:
• Legume radacinoase: morcov, patrunjel, pastarnac, telina, ridichie, sfecla,
• Legume bulbifere - sunt legume bogate in carbohidrati, vitamine (B si C), uleiuri volatile si elemente minerale (calciu, fosfor): usturoi, ceapa, praz,
• Legume tuberculifere - reprezentantul principal este cartoful.
• Legume varzoase – varza, gulia si conopida,
• Legume fructoase: patlagele rosii, ardei, dovlecei si pepeni, castraveti, patlagele vinete,
• Legume pastaioase si boabe (leguminoase) (fasolea, mazarea, lintea, bamele si soia),
• Legume frunzoase (spanacul, salata verde, loboda, macrisul),
• Legume condimentare (mararul, patrunjelul, telina - frunzele, busteanul, tarhonul, cimbrul) ,
• legume perene – hrean, sparanghel, anghinare, ciuperci comestibile.
Din punct de vedere al continutului de amidon legumele se impart in:
• legume cu amidon (cartofi, mazare, fasole boabe, soia) – au valoare calorica mare, apropiata de a cerealelor;
• legume fara amidon (vegetale: salata, varza, ardei gras, rosii) – se pot manca crude, teoretic in orice cantitate.
TINE MINTE: Fibrele din legume scad viteza de absorbtie a carbohidratilor; daca sunt fierte, celuloza este distrusa, amidonul se absoarbe mai repede si acestea ingrasa mai mult.
Sursa articol: www.nutrit.ro
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.5
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!