Contractul de management privat ar urma sa fie incheiat pe o perioada cuprinsa intre 1 si 4 ani si va putea fi prelungit, prin act aditional, pentru inca maximum 4 ani daca managerul si-a indeplinit obligatiile contractuale, releva un proiect trimis spre avizare Guvernului si obtinut de MEDIAFAX.
Proiectul este asumat, printre altii, de ministrul Economiei Ion Ariton si ministrul Transporturilor Anca Boagiu, in subordinea carora se afla principalele companii vizate pentru management privat.
Managerul privat va avea inclusiv drept de angajare si concediere a personalului, precum si de negociere a contractului de munca.
Indemnizatia lunara a managerului va fi stabilita prin negociere, pornind de la salariul de baza mediu brut din companie pe ultima luna inmultit cu un coeficient calculat in raport cu cifra de afaceri pe ultimele 12 luni anterior numirii managerului privat si cu numarul mediu de salariati la data angajarii acestuia, conform documentului.
Managerul privat este definit in proiect ca fiind orice persoana fizica sau juridica, romana ori straina, singura sau in asociere, care dovedeste expertiza in domeniul de activitate al companiei publice.
Managerul ar urma sa primeasca si o cota de participare la profitul net al companiei, cu conditia ca acest profit sa fie mai mare decat cel inregistrat in exercitiul financiar precedent si cel putin egal cu cea prevazuta in criteriul de performanta, fara sa poata depasi insa 3,2% din valoarea absoluta a profitului net chiar daca din formula de calcul rezulta o valoare mai mare. Suma cuvenita managerului din profit va fi platita impreuna cu dividendele pentru actionari.
Conform unor surse guvernamentale, Hidroelectrica, Oltchim, Tarom si CFR Marfa sunt companiile de stat unde atat FMI, cat si autoritatile romane au convenit pana acum sa numeasca management privat, iar printre propunerile pentru lista finala, care va fi definitivata pana la jumatatea lunii septembrie, figureaza si alte societati, precum Compania Nationala a Huilei (CNH), Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), Elcen, Electrica Furnizare, Romaero, Nuclearelectrica, Transgaz, Romarm, Romgaz, Transelectrica, Metrorex, CFR Calatori si CFR Infrastructura.
Luand in calcul algoritmul indicat in document pentru stabilirea remuneratiei managerului privat si raportat la cifra de afaceri si profitul din anul 2010, precum si la numarul de angajati si castigul mediu lunar din companii in acest an rezulta ca managerul care va coordona activitatea Hidroelectrica ar avea o indemnizatie bruta lunara de 53.692 euro plus 2,7 milioane euro din profit, iar cel care va conduce Romgaz ar beneficia de o indemnizatie bruta de 43.246 euro plus 4,5 milioane euro din profit.
Remuneratii consistente vor primi si managerii companiilor Transgaz (30.221 euro brut lunar plus 3,1 milioane euro din profit), Nuclearelectrica (75.755 euro brut lunar plus 163.853 euro din profit) si Transelectrica (41.765 euro brut lunar plus 153.586 euro din profit).
Pentru Romaero, cu o baza de pornire mai mica din punct de vedere al castigului mediu salarial in companie si un profit mai redus, managerul va incasa o indemnizatie bruta lunara de 11.603 euro plus 4.541 euro din profit, iar pentru Romarm va primi 11.768 euro brut lunar plus 161.089 euro din profit.
In cazul companiilor cu pierderi, managerul va incasa doar o indemnizatie lunara pentru indeplinirea criteriilor de performanta, de 23.195 euro brut la CFR Marfa, 27.843 euro brut la CFR Calatori, de 25.830 euro brut la SNLO, de 24.056 euro brut la CNH, de 22.625 euro brut la Oltchim, de 41.159 euro brut la Tarom si de 29.349 euro brut la Metrorex.
Indemnizatia va fi suportata din bugetul companiei de stat si va putea fi indexata prin hotarare a adunarii generale a actionarilor sau ordin al ministrului de resort.
Pentru a incasa aceste plati, managerul va trebui sa asigure, ca si criterii de performanta, o rata a lichiditatii generale a companiei de peste 1,5 si o rata a lichiditatii partiale (intermediare) de peste 0,5, precum si sa limiteze ponderea cheltuielilor cu personalul in valoarea adaugata la sub 80%, nivel considerat drept "limita de alarma".
Rata lichiditatii generale arata capacitatea unei firme de a-si onora obligatiile ope termen scurt din activele de exploatare. In teorie, un nivel de 1,5-2 al ratei liciditatii generale arata un grad acoperitor al diponibilitatilor, in timp ce o rata sub 1 poate fi un semnal de alarma privind capacitatea firmei de a-si onora obligatiile.
Rata lichiditatii intermediare releva capacitatea unei firme de a-si acoperi obligatiile pe termen scurt din activele circulante care pot fi transformate relativ rapid in disponibilitati. O rata de 0,8-1 este considerata corespunzatoare, potrivit economistilor, in timp ce o rata plasata sub 0,5 poate evidentia probleme de onorare a platilor scadente.
Alte criterii de performanta care vor sta la baza incheierii contractului de management privat vor fi rata profitului net, rata rentabilitatii economice, productivitatea muncii in preturi curente si comparabile, perioada de recuperare a creantelor si de rambursare a datoriilor, rotatia stocurilor. Pentru companii mari consumatoare de energie vor putea fi introdusi optional indicatori privind reducerea consumurilor de energie electrica sau combustibil conventional.
Obiectivele managerului stipulate in contract vor fi cresterea profitului sau diminuarea pierderilor, dupa caz, reducerea creantelor si a nivelului datoriilor, derularea procesului de restructurare, imbunatatirea pozitiei companiei pe piata interna si externa (prin indicatori legati de balanta de import-export, cota de piata, volumul desfacerilor) si pregatirea companiei pentru privatizare (clarificarea situatiei patrimoniale, atragerea de investitori).
Obiectivele si criteriile de performanta vor fi stabilite pe baza indicatorilor financiari din ultimii doi ani si negociate anual.
Daca societatea inregistreaza pierderi, coeficientul de calcul al indemnizatiei lunare va fi diminuat cu pana la 30%, iar daca sunt acumulate datorii catre furnizori, banci sau buget, coeficientul va fi redus cu pana la 20%.
In cazul in care situatia economico-financiara se mentine negativa, cu pierderi si datorii, pe o perioada mai mare de maximum doua raportari semestriale, adunarea generala a actionarilor sau ministerul de resort va lua in discutie oportunitatea revocarii managerului privat.
"Pentru neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a obligatiilor din contract, partile raspund potrivit legislatiei in vigoare. Forta majora apara partile de raspundere potrivit prevederilor Codului Civil".
Semestrial, managerul va fi obligat sa prezinte situatia economico-financiara a companiei si stadiul realizarii criteriilor de performanta in adunarea generala a actionarilor, iar timp de trei ani de la incetarea contractului va trebui sa pastreze confidentialitatea datelor privind activitatea companiei.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!