Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Overeating/overeater: Usa frigiderului tau se deschide si noaptea?

Overeating/overeater: Usa frigiderului tau se deschide si noaptea?
E 11.36 dimineata si pana acum am baut o ceasca de ceai verde, un cappucino si un ceai de soc. Mi-am dat seama abia acum cinci minute ca astazi nu am mancat nimic. Si, rasfoind Internetul, am gasit o marturie care mi-a dat si ideea acestui articol.


"Hai sa-ti spun care e marele meu secret: daca luam cina impreuna si intre noi se afla un cos cu felii de paine, nu ma pot concentra la ce spui. Sigur, incerc, dar in realitate ma gandesc doar la cum sa nu mananc toata painea aia. Si dupa ce ne luam la revedere, ajung acasa si ma pregatesc de culcare - sau poate o sa incerc sa scap de stresul cauzat de serviciu printr-o vizita scurta la patiserie sau o sa ma rasfat cu o inghetata de ciocolata sau o sa fiu bantuita de biscuitii in ciocolata pe care i-am vazut in vitrina unei cofetarii. Bun, deci numele meu este A., si pierd adesea batalia in fata unui cos cu paine.

Iti spun asta pentru ca si tu, probabil, esti obsedata de ceva anume. Poate ca faci cumparaturi prea multe, poate esti o workaholica sau poate iti controlezi obsesiv greutatea corpului. Cel putin patru zile din saptamana, in timp ce stau pe canapea, simt cum tot organismul meu vrea cu disperare sa manance. E un sentiment infiorator ca lipseste ceva, iar acest gol n-ar putea fi diminuat decat prin mancare. Drogul meu este glazura".

A. are treizeci si ceva de ani si a mancat peste masura de cand se stie. Din fericire, nu a avut niciodata probleme cu greutatea. E una dintre acele femei fericite pe care le invidiez. As vrea sa pot manca orice, oricand si sa nu pun un gram pe mine. Situatia este insa exact pe dos.

"Compulsive eater" sau "overeater", asa se numesc aceste persoane. Dorinta nestavilita de a manca in permanenta. Fara sa stiu cum se numeste, am facut asta de cand ma stiu. Dulciuri? Prajituri? Inghetata? Dati-mi-le mie pe toate si o sa mananc pana o sa mi se faca rau, o sa iau o pauza si o sa mananc din nou.

Cel putin, asta faceam pana acum doi ani cand am vrut sa fac o schimbare in viata mea. Am renuntat de tot la junk food. "Fara exceptii", mi-am spus. Abia dupa multe luni de zile mi-am permis sa mai mananc uneori niste cartofi prajiti. De un an si jumatate am trecut la un regim alimentar de tip vegetarian.

Cum am ajuns aici? Tocmai prin acea decizie care a dus insa la o grija exagerata fata de ceea ce mananc. Mancarea a ramas in continuare o obsesie, doar ca a luat o alta forma: sa nu mananc prea mult. Organismul, obisnuit sa primeasca mancare aproape in permanenta, mai cere si astazi mai mult decat are nevoie. Senzatia de foame este permanenta, este exact acel gol care pare sa nu poata fi umplut decat asa, prin prea multa mancare.

Creierul nu asculta si cere in continuare rasfaturi pe care nu i le mai acord. E suficient ca intr-o zi sa  fiu stresata dintr-un anumit motiv, iar gandurile mele sa se indrepte imediat catre mancare: "O sa mananc inghetata aia si o sa ma simt mai bine. Merit tocmai pentru ca ma simt rau".

Inghetata aia nu e insa niciodata doar una. Asa ca drumul catre un regim alimentar sanatos e lung mai ales cand ai de luptat cu factori externi care tin de stres si de gasirea unui echilibru care sa se reflecte si asupra obiceiului de a manca.

Si constientizarea unor astfel de probleme e un pas inainte. Probleme pe care voi incerca sa le rezolv treptat, sub forma unui jurnal de tip blog. Sa-l numim "Hunger diaries" sau "Think Food"?  "Diet Diary"?

Astept gandurile si parerile voastre.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre mancare

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre vegetarian

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre regim alimentar

Cele mai citite articole

In fiecare etapa a vietii, femeile se confrunta cu schimbari hormonale semnificative, iar una ...
Te-ai simtit vreodata coplesita de haosul din locuinta ta si nu ai stiut cum sa faci fata ...
Semintele de chia nu sunt doar o sursa bogata de nutrienti esentiali, ci si un ingredient versatil ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0