Scopul unei scuze este de a-ti exprima remuscarile si de a incerca sa repari relatia cu o anumita persoana. Cand copiii sunt obligati, acestia pot dezvolta o antipatie si mai mare fata de persoana respectiva. In plus, daca au gresit fata de un alt copil, si acesta se poate simti ofensat deoarece este dovedit faptul ca, la o varsta atat de frageda, copiii reusesc sa isi dea seama daca unui om chiar ii pare rau, sau daca o face din obligatie.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Michigan si-au propus sa descopere daca copiii pot face distinctia intre remuscarea sincera si remuscarea constransa. Astfel, au ajuns la concluzia ca ei pot face diferenta.
Cercetatorii sustin ca ar fi mai benefic ca parintii sa gaseasca metode prin care sa il determine pe copil sa simta empatie pentru victima, scuzele fiind sincere in acest caz. De asemenea, este un lucru mult mai constructiv, comparativ cu constrangerea de a spune ”imi pare rau”.
”Trebuie sa va asigurati ca copilul intelege de ce persoana cealalta se simte rau si sa fiti siguri ca este pregatit sa isi ceara scuze. Tocmai atunci il puteti impulsiona sa o faca. Daca este constrans, lucrurile se pot agrava. In plus, daca este constrans, celalalt copil va simti si se va simti ofensat. Scopul nu consta in rostirea expresiei ”imi pare rau”, ci in a-l ajuta pe copil sa-si exprime remuscarea pentru ca a ranit sentimentele cuiva”, explica Craig Smith, autorul studiului.
Echipa de specialisti a urmarit activitatea unor copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 9 ani, in cadrul colectivului de la gradinita sau de la scoala.
Au sesizat trei tipuri de scenarii de scuze:
Au sesizat trei tipuri de scenarii de scuze:
- Scuze care nu au fost impuse
- Scuze impuse, dar spuse cu bunavointa
- Scuze impuse prin constrangere
Copiii care chiar au simtit remuscari au privit scuzele in acelasi fel, indiferent ca au fost impuse de parinti sau nu. Totusi, scuzele oferite prin constrangere nu au fost eficiente, mai ales in cazul copiilor cu varsta cuprinsa intre 7 si 9 ani.
In cazul tuturor copiilor care au fost constransi sa isi ceara scuze, sentimentele negative au devenit mai intense. Copiii cu varsta cuprinsa intre 7 si 9 ani si-au cerut scuze fiindca si-au urmarit interesul propriu, cum ar fi sa scape de pedeaspsa.
Toti copiii s-au asteptat ca victima sa se simta mai bine dupa ce i-au cerut scuze, dar au observat singuri ca efectul a fost opus.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.33
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!