Recent insa, un specialist in neurostiinta vine cu o noua propunere care, zice el, este perfect logica.
Larry Young, autorul teoriei si profesor de psihiatrie la Universitatea Emory, este specializat in studiul bazelor neurologice ale comportamentelor sociale complexe. El crede ca evolutia umana a ’agatat’ un circuit neuronal vechi cat lumea care a aparut initial pentru a intari legatura dintre mama si prunc in timpul alaptarii, folosind acum acest circuit pentru a intari si legatura dintre membrii cuplului. Rezultatul? Barbatii, ca si pruncii, iubesc sanii.
Cand sfarcurile unei femei sunt stimulate in timpul alaptarii, se produce hormonul iubirii, oxitocina, ceea ce o ajuta sa-si concentreze toata dragostea si afectiunea asupra copilului ei.
Ultimele cercetari au aratat insa ca, in cazul oamenilor, acest circuit nu este rezervat exclusiv pentru sugari. Stimularea sfarcurilor faciliteaza excitarea sexuala la majoritatea femeilor si activeaza aceleasi zone din creier care se ’aprind’ in urma stimularii vaginale si a clitorisului. Cu alte cuvinte, cand este mangaiata de partener, femeia este ’obligata’ de oxitocina sa-si reverse afectiunea asupra acestuia, asa cum o face si asupra copilului in timpul alaptarii. Barbatii se pot face mai placuti, mai atragatori prin gestul mangaierii sanilor, iar evolutia i-a convins sa-si doreasca asta. Nu este prima data cand se vorbeste despre diferente dintre creierul barbatului si al femeii.
Atractia fata de sani este un efect al organizarii creierului care apare la barbatii heterosexuali cand trec prin pubertate, spune Young.
De ce a aparut aceasta schimbare evolutiva la barbati, si nu si la alte mamifere care-si alapteaza puii? Young crede ca din cauza ca oamenii au relatii monogame, ceea ce nu se intampla in cazul a 97% dintre mamifere.
In al doilea rand, oamenii stau fata in fata in timpul actului sexual, iar posibilitatea de stimulare este extrem de la indemana.
Teoria si-a primit deja primele critici. Printre acestea, cea a antropologului Fran Mascia-Lees, de la Universitatea Rutgers, care remarca faptul ca nu toti barbatii sunt atrasi de sani. Si este intotdeauna important, mai ales atunci cand trasam o cauza general valabila pentru comportamente si emotii, sa luam in considerare si diferentele culturale.
Sursa articol: Livescience.com
Sursa foto: www.sxc.hu
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
