Iata si de ce:
1. Suntem oricum setati sa fim optimisti.
Adica inclinam sa credem ca noua nu ni se vor intampla atatea nenorociri cum li se intampla altora si ca si reversul medaliei este valabil. Noua ni se vor intampla mai multe lucruri bune decat unui om obisnuit. Aceasta prejudecata afecteaza tipurile de riscuri pe care ni le asumam si atitudinea noastra fata de acele riscuri. Ne si ajuta sa mergem mai departe atunci cand vrem sa ne schimbam viata. S-a descoperit ca exista chiar o regiune a creierului destinata optimismului, si anume girus frontal inferior stanga (IFG). Informatiile negative sunt procesate de IFG din dreapta. Cand, in cadrul unui studiu din 2012, subiectilor li s-a produs stimulare magnetica intercraniala a IFG din stanga (anihilandu-li-se astfel centrul optimismului), acestia au fost mai predispusi sa analizeze informatiile negative.
2. Optimismul exagerat amputeaza alte prejudecati cognitive.
In mare parte a timpului cand credem ca gandim, de fapt nu o facem, pentru ca luarea deciziilor are loc la nivel automat, subconstient. Gandirea pozitiva in privinta viitorului amplifica propensiunea de a vedea incorect rezultatele progresului sau accentuand posibilitatea de a avea succes. Credem ca suntem peste medie in privinta talentelor si abilitatilor. Ajugem sa credem sa progresam cand, in realitate, stam pe loc.
3. Avem deja un sistem imunitar psihologic.
Oamenii nu au nevoie sa se straduiasca sa gandeasca pozitiv, pentru ca avem deja acest sistem imunitar psihologic. Sistemul opereaza inconstient si ne impiedica sa ne prabusim cand ni se intampla ceva rau si atenueaza lovitura informatiilor negative. Sistemul imunitar psihologic restructureaza modul de gandire privind evenimentul neferict ce tocmai a avut loc, fie ca ne-a parasit iubitul, fie ca ne-am pierdut slujba.
Haideti sa analizam impreuna scenariul despartirii: la inceput nu pot face altceva decat sa plangi, amintindu-ti ce adorabil era dimineata ciufulit, excursia minunata pe care ati avut-o in iarna, mirosul pielii lui. Apoi sistemul incepe sa-si faca datoria si iti amintesti si de certuri, de prietenii lui care nu-ti plac deloc si asa mai departe. Incepi sa te simti mai bine si, cu cat gandurile redevin coerente, cu atat te simti mai bine in privinta incheierii relatiei.
In combinatie cu sistemul imunitar, gandirea pozitiva exagerata (Totul se intampla cu un motiv) te impiedica sa inveti ceva. Te incurajeaza sa ingropi sentimentele negative, emotiile cu care chiar ai putea lucra.
Sursa: psychologytoday.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.08
din 5
- 6 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!