Dupa cum bine stim, stresul poate afecta fertilitatea. Se aplica, insa, doar unuia dintre parteneri? Un studiu publicat in "American Journal of Epidemiology" ne lamureste aceste intrebari.
”Desi acest studiu nu dovedeste ca stresul provoaca infertilitatea, acesta sustine importanta sanatatii mintale si ingrijirii acesteia”, spune Amelia Wesselink, autorul studiului.
Cercetatorii au folosit datele puse la dispozitie de ”Pregnancy Study Online”, o organizatie de planificare a nasterii, care monitorizeaza cuplurile timp de 12 luni, sau pana apare sarcina, in caz ca se intampla la mai putin de un an. Pentru acest studiu, specialistii au monitorizat 4669 femei si 1272 barbati, care nu au fost diagnosticati ca fiind infertili si care nu au incercat sa conceapa mai mult de sase luni. Specialistii au masurat stresul perceput, folosind o scala de stres (PSS), care cuprinde 10 elemente, pentru a evalua cat de imprevizibila, incontrolabila si coplesitoare isi vede o persoana viata. Elementele se refereau la ultima luna si existau 5 variante de raspuns, care variau intre 0 (niciodata) si 4 (foarte des), pana la un total de 40. Cu cat scorul era mai mare, cu atat crestea si nivelul de stres perceput.
Ambii parteneri au completat chestionarul la inceput, iar apoi femeile au continuat sa il completeze de doua ori pe luna. In plus, chestionarele initiale au inclus si o serie de factori demografici si comportamentali, inclusiv rasa, etnia, venitul, alimentatia, somnul si frecventa actului sexual.
In medie, scorurile initiale au fost, in medie, cu 1 punct mai mari in cazul femeilor, comparativ cu barbatii. De asemenea, scorul femeilor a ramas constant si in cele 12 luni de monitorizare. Specialistii au descoperit ca femeile cu un scor de aproximativ 25 au avut cu 13% mai multe sanse sa ramana insarcinate decat cele cu un scor sub 10. Acest fenomen a fost mai proeminent pentru femeile care nu au incercat sa conceapa de mai mult de doua luni, comparativ cu cele care au trecut de a treia luna de incercari, dar si pentru femeile femeile care aveau sub 35 de ani.
Cercetatorii au descoperit ca legatura dintre nivelul mai ridicat de stres si sansele scazute de conceptie ar putea fi cauzata, in mica parte, de scaderea frecventei actului sexual si de ciclul menstrual neregulat.
Oamenii de stiinta nu au gasit asocieri intre scorurile barbatilor si probabilitatea conceptiei. Cu toate acestea, cuplurile care au participat la studiu au avut cu 25% mai putine sanse sa conceapa un copil atunci cand scorul barbatului a fost sub 10, iar al femeii peste 20.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!