In opinia sa, in Romania ar trebui introdus un sistem asemanator celor din Elvetia si Germania unde, pacientul care nu si-a facut intr-un an examenul de bilant al starii de sanatate nu are dreptul la retete compensate si la analize. Nu este si cazul analizelor de genul histerosalpingografie, ci vorbim doar de analizele uzuale.
Pe de alta parte, medicul clujean a aratat ca pe Internet sunt mii de trimiteri la probleme medicale, dar cel mai bine este ca pacientul sa se duca la doctor.
La randul sau, presedintele director general al CAS Cluj, Emilia Groza, a aratat ca toti asiguratii au dreptul la asistenta sanitara primara, daca au calitatea de asigurat. Daca nu o au, atunci pot beneficia numai de un pachet de urgenta minimal.
"Nici un cetatean roman nu ramane fara tratament, in caz de urgenta. Pe de alta parte, fiecare dintre noi poate sa isi schimbe medicul de familie in cazul in care nu suntem multumiti de el, dupa o perioada de sase luni. Si medicul are dreptul sa ii excluda pe pacienti de pe lista lui cand ei fac abstractie de conduita medicala pe care trebuie sa o urmeze si de conduita civilizata", a spus presedintele CAS Cluj, adaugand ca majoritatea nemultumirilor pacientilor apar ca urmare a unei comunicari deficitare cu CAS.
Emilia Groza a aratat, totodata, ca in acest an s-a pus mai acut in discutie problema pachetului de baza in asigurarile sociale de sanatate, precum si ceea ce ar trebui sa intre in domeniul asigurarilor private de sanatate.
Referindu-se la serviciile stomatologice de urgenta, presedintele CAS Cluj a afirmat ca sub aspectul finantarii, asistenta stomatologica "este Cenusareasa sistemului social de asigurari de sanatate". Din aceasta cauza, numarul de medici dentisti care au contracte cu CAS este in scadere. "Sumele pe care Casa le poate deconta in baza normelor contractului-cadru sunt foarte mici, ar ajunge doar pentru doua proteze, si atunci medicii nu mai sunt interesati de un astfel de contract", a explicat presedintele CAS.
In interventia sa, directoarea Directiei de Sanatate Cluj, Dorina Duma, a subliniat ca tocmai in contextul in care sambata si duminica, sau in sarbatorile legale, nu exista un alt serviciu pentru o urgenta stomatologica, au fost mentinute permanentele de la sectia de Chirurgie Maxilo-Faciala a Spitalului Clinic de Urgenta.
"Medicii dentisti privati nu au servicii de urgenta", a aratat directorul Dorina Duma.
Tema dezbatuta in cadrul conferintei de presa, precum si eficientizarea colaborarii dintre autoritatile locale, companiile din mediul privat si reprezentantii sistemului medical, pentru imbunatatirea accesibilitatii pacientilor la servicii medicale de calitate vor constitui baza discutiilor la editia "Safrina Cluj", care va avea loc sambata, 29 octombrie, la Hotelul Opera Plaza. Participarea publicului este gratuita.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!