Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Romanii merg la doctor numai cand au probleme de sanatate

Romanii merg la doctor numai cand au probleme de sanatate
Mai mult de 58% din romani nu merg la controale medicale anuale de rutina sau merg la doctor doar atunci cand au probleme de sanatate, a afirmat, joi, medicul Ioan Muresan, in cadrul unei conferinte de presa cu tema "Importanta informarii medicale a publicului larg", organizata la sediul Directiei de Sanatate Publica Cluj, de compania Houston NPA, specializata in campanii de comunicare.


"Programul national derulat in urma cu patru ani si apreciat de medici, prin care aproximativ 13 milioane de romani s-au prezentat in unitati sanitare pentru analize medicale gratuite, a contribuit la depistarea foarte multor cazuri de diabet, hepatita cronica, sau cu hipertensiune arteriala. A fost un lucru bun, facut pentru prima data in Romania. Oamenii au nevoie de un imbold, de o impingere inainte. Incepand din 2012, Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) va plati, suplimentar, partea care tine de bilanturile de sanatate. Trebuie ca orice pacient sa vina la medic, in luna in care s-a nascut, pentru o evaluare generala a starii de sanatate. CAS va deconta un set de analize", a spus medicul Ioan Muresan.

In opinia sa, in Romania ar trebui introdus un sistem asemanator celor din Elvetia si Germania unde, pacientul care nu si-a facut intr-un an examenul de bilant al starii de sanatate nu are dreptul la retete compensate si la analize. Nu este si cazul analizelor de genul histerosalpingografie, ci vorbim doar de analizele uzuale.

Pe de alta parte, medicul clujean a aratat ca pe Internet sunt mii de trimiteri la probleme medicale, dar cel mai bine este ca pacientul sa se duca la doctor.

La randul sau, presedintele director general al CAS Cluj, Emilia Groza, a aratat ca toti asiguratii au dreptul la asistenta sanitara primara, daca au calitatea de asigurat. Daca nu o au, atunci pot beneficia numai de un pachet de urgenta minimal.

"Nici un cetatean roman nu ramane fara tratament, in caz de urgenta. Pe de alta parte, fiecare dintre noi poate sa isi schimbe medicul de familie in cazul in care nu suntem multumiti de el, dupa o perioada de sase luni. Si medicul are dreptul sa ii excluda pe pacienti de pe lista lui cand ei fac abstractie de conduita medicala pe care trebuie sa o urmeze si de conduita civilizata", a spus presedintele CAS Cluj, adaugand ca majoritatea nemultumirilor pacientilor apar ca urmare a unei comunicari deficitare cu CAS.

Emilia Groza a aratat, totodata, ca in acest an s-a pus mai acut in discutie problema pachetului de baza in asigurarile sociale de sanatate, precum si ceea ce ar trebui sa intre in domeniul asigurarilor private de sanatate.

Referindu-se la serviciile stomatologice de urgenta, presedintele CAS Cluj a afirmat ca sub aspectul finantarii, asistenta stomatologica "este Cenusareasa sistemului social de asigurari de sanatate". Din aceasta cauza, numarul de medici dentisti care au contracte cu CAS este in scadere. "Sumele pe care Casa le poate deconta in baza normelor contractului-cadru sunt foarte mici, ar ajunge doar pentru doua proteze, si atunci medicii nu mai sunt interesati de un astfel de contract", a explicat presedintele CAS.

In interventia sa, directoarea Directiei de Sanatate Cluj, Dorina Duma, a subliniat ca tocmai in contextul in care sambata si duminica, sau in sarbatorile legale, nu exista un alt serviciu pentru o urgenta stomatologica, au fost mentinute permanentele de la sectia de Chirurgie Maxilo-Faciala a Spitalului Clinic de Urgenta.

"Medicii dentisti privati nu au servicii de urgenta", a aratat directorul Dorina Duma.

Tema dezbatuta in cadrul conferintei de presa, precum si eficientizarea colaborarii dintre autoritatile locale, companiile din mediul privat si reprezentantii sistemului medical, pentru imbunatatirea accesibilitatii pacientilor la servicii medicale de calitate vor constitui baza discutiilor la editia "Safrina Cluj", care va avea loc sambata, 29 octombrie, la Hotelul Opera Plaza. Participarea publicului este gratuita.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Revolutia Menopauzei


In acest moment lucrarea se afla in curs de retiparire De indata ce va ajunge in stoc va vom trimite comanda dvs cu prioritate   Descopera alternativa naturala fara medicamente Poti duce din nou o viata normala Cercetatorii au descoperit ca ADN-ul personal determina modul in care corpul tau metabolizeaza estrogenul precum si cat de...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre doctor

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre urgenta

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre romania

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre asigurari

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0