Postul Craciunului nu inseamna doar abtinerea de la carne, oua si lactate, ci si un prilej de a adopta un stil de viata mai sanatos, bazat pe mancare de post. Aceasta include legume, fructe, cereale, nuci, seminte si alte ingrediente naturale, care pot fi transformate in preparate savuroase si hranitoare. In plus, perioada de post este un moment ideal pentru a experimenta si a descoperi retete delicioase de post, care imbina creativitatea cu respectul pentru traditie.
Supa-crema de linte rosie cu legume aromate
Aceasta supa-crema este nu doar usor de preparat, ci si extrem de hranitoare datorita lintei rosii, bogata in proteine vegetale.
Ingrediente:
- 200 g linte rosie
- 1 morcov
- 1 cartof
- 1 ceapa
- 2-3 catei de usturoi
- 1 l supa de legume (sau apa)
- 1 lingurita ulei de masline
- 1 lingurita boia dulce
- Sare si piper dupa gust
- O mana de coriandru sau patrunjel proaspat pentru decor
Mod de preparare:
Spala lintea si las-o in apa rece timp de 15 minute. Intr-o cratita, incinge uleiul de masline si caleste ceapa si usturoiul tocate pana devin translucide. Adauga morcovul si cartoful taiate cubulete, apoi lintea scursa.
Toarna supa de legume si lasa sa fiarba timp de 20-25 de minute, pana cand toate ingredientele sunt fragede. Adauga boia, sare si piper, apoi mixeaza totul in blender pana obtii o crema fina.
Serveste calda, decorata cu coriandru sau patrunjel. Aceasta supa este ideala pentru zilele reci de iarna, fiind o combinatie de arome si texturi reconfortante.
Chiftelute de naut cu sos de rosii
Chiftelutele de naut sunt o alternativa vegana perfecta, crocante la exterior si fragede la interior.
Ingrediente pentru chiftelute:
- 300 g naut fiert sau din conserva
- 1 ceapa mica
- 2-3 catei de usturoi
- 3 linguri de pesmet
- 2 linguri de faina
- 1 lingurita pasta de susan (tahini)
- 1 lingurita zeama de lamaie
- 1 lingurita chimen pudra
- Sare si piper dupa gust
Ingrediente pentru sos:
- 400 ml rosii pasate
- 1 ceapa
- 1 lingurita ulei de masline
- 1 lingurita zahar brun
- Sare, piper si busuioc uscat dupa gust
Mod de preparare:
Pune toate ingredientele pentru chiftelute intr-un robot de bucatarie si mixeaza pana obtii o pasta omogena.
Formeaza bile mici si aplatizeaza-le usor.Prajeste-le intr-o tigaie cu putin ulei pana devin aurii pe ambele parti sau coace-le la cuptor la 180°C timp de 20 de minute.
Pentru sos, caleste ceapa tocata marunt in ulei de masline, adauga rosiile pasate, zaharul brun, sarea si condimentele, apoi fierbe la foc mic timp de 10-15 minute.
Serveste chiftelutele alaturi de sosul cald si, optional, cu o garnitura de orez sau salata verde.
Ghiveci de legume la cuptor
Un ghiveci bine gatit este mereu o alegere inspirata pentru post. Texturile variate si aromele intense fac din acest preparat o masa completa.
Ingrediente:
- 2 cartofi mari
- 1 dovlecel
- 1 vanata
- 1 ardei gras
- 200 g fasole verde
- 3 rosii mari
- 2 cepe
- 3 linguri ulei de masline
- 1 lingurita pasta de rosii
- 2-3 catei de usturoi
- Cimbru, busuioc, sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Spala legumele si taie-le in cuburi medii. Intr-un castron mare, amesteca legumele cu ulei de masline, pasta de rosii, usturoiul zdrobit si condimentele.
Transfera totul intr-o tava de copt si adauga o ceasca de apa.
Acopera tava cu folie de aluminiu si coace in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 40 de minute.
Scoate folia si mai lasa ghiveciul 10-15 minute pentru a se rumeni usor. Serveste cald sau la temperatura camerei, cu paine proaspata.
Foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate
Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...
Oferta Speciala
valabila 48h

de
Alina IlieAlina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.