Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Alergatul este un sport potrivit si eficient la orice varsta

Alergatul este un sport potrivit si eficient la orice varsta
Anumiti factori legati de performanta si eficienta alergatului intra in declin odata cu inaintarea in varsta; este vorba de ritmul cardic maximal, volumul maximal de oxigen, forta musculara ori flexibilitatea. Scade asadar eficienta alergatului pe masura ce inaintam in varsta? Devenim mai putin eficienti din acest punct de vedere pe masura ce imbatranim sau mentinem aceeasi eficienta in consumul de oxigen lucrand in schimb la o capacitate totala mai mica?


Cercetatorii de la Universitatea din New Hampshire au analizat aceasta problema studiind un grup de 51 de alergatori antrenati, dar nu de performanta, divizati pe categorii de varsta: tineri (18-39 ani), master (40-59 ani) si batrani (peste 60 de ani), iar rezultatele studiului lor au fost publicate in revista Journal of Strength & Conditioning Research. Pentru fiecare grup in parte s-a masurat cantitatea de oxigen (in ml. pe kilogram de masa corporala pe minut) la diferite viteze submaximale.

Concluzia a fost aceea ca diferentele intre grupuri au fost nesemnificative, contrazicand astfel ipoteza cercetatorilor potrivit careia economia alergatului scade pe masura inaintarii in varsta.

Masuratorile au dovedit insa pentru grupul de alergatori in varsta valori mai mici decat ale celorlalte doua grupuri in ceea ce priveste flexibilitatea, puterea si fermitatea partii superioare a corpului. Analiza a demonstrat ca puterea si fermitatea sunt foarte strans legate de viteza alergatului. Concluziile studiului au fost acelea ca declinul in performanta alergarii pe masura inaintarii in varsta este dat de scaderea capacitatii cardiorespiratorii maximale si submaximale, precum si de scaderea fortei musculare si nu de scaderea economiei alergatului.

De asemenea, o noua cercetare intreprinsa de Institutul K.G. Jebsen din cadrul Universitatii Norvegiei pentru Stiinta si Tehnologie ofera dovezi statistice conform carora o persoana in varsta de 50 de ani si una de 20 de ani pot avea acelasi nivel al conditiei fizice . Activitatea fizica este mult mai importanta decat varsta in determinarea nivelului conditiei fizice. Cheia este cata activitate fizica si cat de intensa, concluzioneaza autorii studiului.

Studiul demonstreaza ca marirea intensitatii exercitiilor poate combate efectele sindromului metabolic, acea serie de factori ingrijoratori de risc ce ii predispun pe unii la dezvoltarea diabetului de tip 2, atacuri si probleme cardiovasculare.

Datele folosite in studiu provin din cea mai mare baza de date in domeniul sanatatii din Norvegia. 4631 de femei si barbati sanatosi, adulti, au fost testati pentru capacitatea maximala de consum de oxigen, cel mai des folosit indicator pentru masurarea nivelului general de conditie fizica.

Analizand chestiunea durata versus intensitate, cercetatorii de la Institutul Jebsen au ajuns la concluzia ca intensitatea prevaleaza in determinarea capacitatii maximale de consum de oxigen. Cercetatorii au confirmat ca metoda antrenamentelor in intervale, cunoscuta si sub denumirea de antrenamente in intervale 4x4 este cea mai rapida si eficienta in cresterea nivelului conditiei fizice. Ea presupune patru (sau mai multe) perioade scurte de efort foarte intens (de obicei 4 minute) urmate de acelasi numar de perioade de efort la intensitate mai mica.

Un aspect esential este acela de a ramane activ fizic de-a lungul anilor. Beneficiile de a fi fost activ in tinerete sunt mici, daca oamenii sunt inactivi pe masura ce inainteaza in varsta.

"Chiar daca erai foarte activ fizic la o varsta tanara, trebuie sa ramai activ de-a lungul anilor, pentru a te bucura de beneficiile aduse conditiei fizice de activitatea fizica", arata intr-un final profesorul Wisloff din cadrul Institutului.

Urmariti rubrica noastra cu sfaturi pentru ingrijirea corpului 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
7 Secrete japoneze pentru dezvoltare personala


Vrei sa schimbi in bine un aspect din viata ta Vrei sa te dezvolti in plan personal Vrei sa cresti ranadamentul echipei pe care o conduci Totul e posibil acum Foloseste disciplina japoneza Kaizen Principiile ei extrapolate in absolut toate domeniile vietii te ajuta sa te organizezi mai bine sa-ti planifici anumite activitati sa incluzi...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre alergare

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre oxigen

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre conditie fizica

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre performanta

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0