Se stie ca vitamina D si calciul sunt nutrienti importanti pentru mentinerea rezistentei oaselor, pentru buna functionare a muschilor si nervilor, asadar odata cu inaintarea in varsta trebuie acordata o importanta deosebita alimentatiei.
Medicii recomanda persoanelor cu osteoporoza sa se protejeze impotriva fracturilor prin adoptarea unei diete echilibrate, bogata in nutrienti si care contine suficient calciu, vitamina D, proteine, vitamina K, magneziu, zinc, in paralel cu un tratament medical adecvat. Nutrientii previn formarea cheagurilor de sange, imbunatatesc comunicarea intre neuroni si previn contractiile necontrolate ale muschilor.
Dieta recomandata in osteoporoza
Legume verzi (broccoli)
Pentru mineralizarea tesutului osos trebuie sa consumati cat mai des legume verzi (ardei gras verde, broccoli, pastai verzi, mazare, spanac, salata verde, varza de Bruxelles etc.). Magneziul si calciul actioneaza impreuna pentru mentinerea densitatii oaselor cat si a impulsurilor nervoase si musculare. De asemenea, aceste alimente abunda in vitamina K, nutrient indispensabil persoanelor care sufera de aceasta afectiune a oaselor.
Lactate si branzeturi
Echilibrul calciului in organism se imbunatateste prin administrarea unei cantitati corespunzatoare de vitamina D, avand un rol important in mentinerea tesutului osos la un nivel optim. Lactatele si branzeturile un rol important in mentinerea tesutului osos la un nivel optim.
Peste gras (sardine, macrou, somon)
Acizii grasi omega 3 din pestele gras previn pierderea calciului prin urina, cresc nivelul calciului absorbit in organism si ajuta la fixarea lui in oase. O sursa vegetala de acizi grasi omega 3 sunt semintele de in si de canepa.
Citrice, mere, fructe de padure
Din dieta bolnavilor de osteoporoza nu trebuie sa lipseasca alimentele bogate in vitamina C, care este capabila sa creasca densitatea osoasa si sa scada riscul de fracturi.
Nuci si migdale
De fiecare data cand simti nevoia de o gustare nucile si migdalele sunt cele mai sanatoase optiuni. Nucile si semintele sunt bogate in grasimi mononesaturate, esentiale pentru mentinerea densitatii oaselor.
Pe langa acestea, alte alimente bogate in vitamina D si calciu, indicate de nutrionisti, sunt ouale, ficatul, cerealele integrale.
Alimentele bogate in proteine sunt acidifiante si din acest motiv nu se recomanda includerea lor in dieta.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.67
din 5
- 6 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!