Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Gripa este o problema de sanatate publica, potrivit unui studiu

Gripa este o problema de sanatate publica, potrivit unui studiu
Romanii obisnuiesc sa mearga la medic doar atunci 'cand nu mai pot', iar majoritatea pun accent pe tratarea bolii, de cele mai multe ori prin auto-medicatie. Preventia nu se regaseste intre atitudinile constante ale romanilor privitor la starea de sanatate, exceptie facand doar parintii, acestia demonstrand o abordare proactiva in ce priveste starea de sanatate a copiilor lor.


Acestea sunt doar cateva dintre concluziile studiului calitativ realizat de compania de cercertare de piata GfK Romania in perioada 2 - 9 august.

Studiul, constand in focus-grupuri la care au participat medici de familie, farmacisti si public larg, barbati si femei din categorii de varsta diferite, a fost realizat in cinci mari orase: Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara si Targu-Mures.

Cercetarea si-a propus sa afle care sunt atitudinile, perceptiile si comportamentul romanilor fata de gripa sezoniera, sanatate in general si vaccinare.

Pentru romani, medicul de familie ramane principala sursa de informare sigura si specializata, atunci cand au nevoie de o recomandare in contextul preventiei unei boli.

In acelasi timp, reclamele TV, prietenii, sfaturile venite din partea farmacistului, raman surse puternice de informare pentru toti cei care ajung la un moment dat sa se confrunte cu o boala contagioasa, cum este, de exemplu, gripa sezoniera.

Chiar si asa, pe fondul lipsei de informare, romanii obisnuiesc sa se trateze singuri, fara sa ceara sfatul unui medic.

Romanii considera gripa 'o raceala mai grava', nefiind constienti de gradul ridicat de contagiozitate si de posibilitatea aparitiei complicatiilor sau chiar a decesului.

Chiar si cei care stiu ca in trecut pandemiile de gripa au facut ravagii, cel mai frecvent opteaza pentru un tratament 'dupa ureche', administrandu-si singuri combinatii de medicamente. Aspirina si antibioticele sunt medicamentele pe care romanii le iau frecvent atunci cand au gripa, nestiind ca exista contraindicatii in acest sens.

Tratamentele si remediile naturiste, leacurile babesti si traditionale sunt inca la moda pentru multi dintre romani.

Pentru a preveni pe cat posibil transmiterea gripei, romanii spun ca stiu ce trebuie sa faca: sa isi acopere gura si nasul cu un servetel atunci cand tusesc sau stranuta si sa se spele des pe maini. Perceptia generala despre vaccinuri reflecta faptul ca pentru multi din romani acestea reprezinta inca un mister.

'Vaccinarea antigripala este singura metoda de preventie activa. Cu totii realizam o preventie la nivel bazal prin alimentatie, imbracaminte, evitarea contactului cu persoane infectate, insa, pentru a preveni efectiv boala, trebuie ca organismul sa se apere impotriva bolii, iar acest lucru este posibil doar prin vaccinare antigripala. Vaccinarea impotriva gripei ofera o protectie de aproximativ 70-90% impotriva manifestarii clinice a bolii in randul adultilor sanatosi cu varsta cuprinsa intre 18 si 59 de ani', a declarat conf. dr. Monica Luminos, medic pediatru specialist boli infectioase.

Cu toate ca vaccinarea antigripala anuala este considerata drept cea mai eficienta modalitate de a preveni infectia gripala si complicatiile acesteia, tendinta romanilor este aceea de a accepta numai vaccinurile recomandate de Ministerul Sanatatii si prevazute in Programele Nationale si care sunt recomandate ferm de catre medici sau autoritati (vaccinurile din Calendarul de Vaccinari prevazut in Programul National de Imunizari pentru copii, vaccinurile de tip ,,tratament' - rabic si tetanic, vaccinurile impotriva bolilor tropicale).

Romanii simt nevoia unor repere solide - medici, date din studii stiintifice, exemple pozitive, care sa le ofere incredere atunci cand iau in considerare vaccinarea.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda vaccinarea antigripala pentru persoane cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 64 de ani si care sunt in evidenta cu afectiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, sau cu imunodeficiente, toate persoanele cu varsta peste 65 de ani, gravidele, medicii, cadrele sanitare medii si personalul auxiliar, atat din spitale cat si din unitatile sanitare ambulatorii, inclusiv salariati ai institutiilor de ocrotire (copii sau batrani) si ai unitatilor de bolnavi cronici.

Vaccinarea antigripala se recomanda a fi efectuata in lunile septembrie si octombrie (inaintea aparitiei epidemiei de gripa), deoarece organismul are nevoie de cel putin doua saptamani de la vaccinare pentru a se instala protectia si a fabrica anticorpi impotriva virusului.

De asemenea, vaccinarea se poate realiza pe toata durata sezonului gripal, pentru cei care nu s-au vaccinat la inceputul toamnei.

In Romania, in ultimii 2 ani, cazurile de gripa au cunoscut o crestere semnificativa, conform datelor relevate de catre Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica.

Daca pana in anul 2009 numarul cazurilor clinice de gripa inregistrate intr-un sezon era de ordinul sutelor, acesta a ajuns de ordinul miilor in sezonul 2010-2011.

In sezonul 2007-2008 au fost inregistrate 539 de cazuri de imbolnaviri cu virus gripal, iar in sezonul 2008 - 2009, 895 de cazuri.

In timpul pandemiei din 2009 (pandemia de gripa cu noua tulpina de virus gripal AH1N1) s-au inregistrat 7.008 cazuri de imbolnaviri, iar in sezonul urmator, 2010-2011, au fost identificate 6.464 de cazuri.

In ultimele doua sezoane, s-a constatat ca cea mai frecvent afectata de gripa a fost grupa de varsta 5-14 ani. Formele clinice de gripa au variat de la forme usoare si medii, pana la forme severe si chiar complicatii cu infectii bacteriene.

In sezonul 2010-2011, cel mai mare numar de cazuri de gripa spitalizate a fost inregistrat la grupa de varsta 30-64 ani (44 % din totalul bolnavilor cu gripa internati).

In timpul pandemiei din 2009, au fost inregistrate 122 de decese in cazul persoanelor la care s-a confirmat imbolnavirea cu virusul gripal, iar in sezonul 2010-2011 au fost inregistrate 38 de decese, majoritatea survenind la persoanele cu varsta cuprinsa intre 30 si 64 ani si care prezentau factori de risc asociati (obezitate, boli pulmonare cronice, diabet zaharat, sarcina).

In sezonul 2010-2011, la nivelul intregii populatii a Romaniei, s-a constatat o scadere considerabila a numarului persoanelor care s-au vaccinat antigripal (5,6% fata de 30% cat prevede Grupul de Lucru European pentru Gripa), cele mai bune acoperiri vaccinale inregistrandu-se la personalul medical (63,9%) si la persoanele varstnice (19,1% fata de 75% cat prevede OMS).

Astfel, numarul persoanelor vaccinate antigripal inregistrate in sezonul trecut, in tara noastra, este cu mult sub recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

,,Gripa reprezinta o grava problema de sanatate publica, iar atunci cand pacientii dezvolta complicatii este necesara spitalizarea. Conform estimarilor OMS, intre 5 si 15% din populatie este afectata de infectii ale tractului respirator superior in timpul epidemiilor de gripa anuale, boala gripala afectand persoanele de orice varsta.', a declarat dr. Adriana Pistol, director al Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti


Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre varsta

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sezon

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre gripa

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre vaccinare

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016