Glutenul este o proteina
Da, glutenul este un tip de proteina care se gaseste in mod natural in grau si in alte cereale, cum ar fi orzul si secara. Dar glutenul se regaseste si in alte produse, cum ar fi sosul de salata, vitamine si chiar in balsamul de buze, deci, daca vrei sa-l elimini complet, iti asumi un mare angajament. S-ar putea sa dai peste persoane care spun ca au o dieta fara gluten, dar, in realitate, au eliminat doar produsele pe baza de grau, cum ar fi pastele, painea si covrigeii, pentru ca sunt de parere ca graul este singura sursa.
Glutenul nu apare in orice tip de cereale
Multi spun ca cerealele au gluten, punct. Exista insa cateva cereale care sunt, in mod natural, lipsite de gluten, inclusiv orezul, porumbul, quinoa, amarantul, hrisca, ovazul, meiul sau sorgul (atata vreme cat nu au fost contaminate cu graul in timpul procesarii). Cerealele fara gluten sunt cocktailuri de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre si, atat vreme cat nu exagerezi cu portiile, te ajuta la slabit si iti protejeaza inima.
Si alimentele fara gluten pot fi porcesate
Unii cred ca toate alimentele procesate au gluten si ca cele fara gluten nu sunt rafinate deloc, ceea ce nu este adevarat. Pentru ca ideea de fara gluten a explodat in popularitate, piata este mai plina ca niciodata de produse fara gluten si multe sunt foarte procesate sau facute din variante rafinate ale cerealelor fara gluten, cum ar fi orezul alb. Pentru a te proteja cel mai bine, uita-te pe eticheta la lista de ingrediente care ar trebui sa sune ca si cum ai fi facut-o tu in propria bucatarie. Daca sunt incluse cereale (unele produse fara gluten contin amidon din cartofi sau fasole), acestea ar trebuis a fie integrale, ceea ce inseamna ca nu li s-au extras fibrele si nutrientii.
Evitarea glutenului te face sa te simti mai bine, chiar daca nu ai boala celiaca
Cei care sufera de boala celiaca trebuie sa elimine complet glutenul, caci acesta, chiar si in cantitati mici, declanseaza simptome, inclusiv durere abdominala si balonare.
Si cei care nu au fost diagnosticati cu aceasta boala sau cu sensibilitate la gluten pot beneficia in urma unei diete fara gluten care poate avea efecte secundare, gen probleme gastrointestinale, lentoare mentala si oboseala.
Ceea ce mannaci atunci cand elimini glutenul este la fel de important ca atunci cand il consumi
Trebuie sa te asiguri ca acoperi, prin dieta, un spectru larg de nutrienti. Daca renunti la paste, asigura-te ca mananci orez (brun, negru, rosu sau salbatic), quinoa si porumb.
Legumele si fructele proaspete, fasolea, lintea si nucile sunt si ele fara gluten, asa ca, daca obisnuiai sa rontai biscuiti, alege acum gustari integrale, cum ar fi humus, fructe de padure, fructe uscate.
Sursa: news.health.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 2.38
din 5
- 4 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!