Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre gluten

de Alina Negrutiu la 2014-05-22
5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre gluten
Daca nu cumva ai avut pana acum o dieta fara media, nu ai de unde sa stii ca lumea intreaga a identificat inamicul numarul unu al sanatatii: glutenul. Numai ca multi nici nu stiu ce este acela glutenul, dar simt ca este mai bine sa-l evite. Exista insa o problema: pentru a te bucura de beneficiile unei diete corecte, trebuie sa cunosti exact termenii cu care jonglezi.


Glutenul este o proteina
Da, glutenul este un tip de proteina care se gaseste in mod natural in grau si in alte cereale, cum ar fi orzul si secara. Dar glutenul se regaseste si in alte produse, cum ar fi sosul de salata, vitamine si chiar in balsamul de buze, deci, daca vrei sa-l elimini complet, iti asumi un mare angajament. S-ar putea sa dai peste persoane care spun ca au o dieta fara gluten, dar, in realitate, au eliminat doar produsele pe baza de grau, cum ar fi pastele, painea si covrigeii, pentru ca sunt de parere ca graul este singura sursa.
Glutenul nu apare in orice tip de cereale
Multi spun ca cerealele au gluten, punct. Exista insa cateva cereale care sunt, in mod natural, lipsite de gluten, inclusiv orezul, porumbul, quinoa, amarantul, hrisca, ovazul, meiul sau sorgul (atata vreme cat nu au fost contaminate cu graul in timpul procesarii). Cerealele fara gluten sunt cocktailuri de vitamine, minerale, antioxidanti si fibre si, atat vreme cat nu exagerezi cu portiile, te ajuta la slabit si iti protejeaza inima. 
Si alimentele fara gluten pot fi porcesate
Unii cred ca toate alimentele procesate au gluten si ca cele fara gluten nu sunt rafinate deloc, ceea ce nu este adevarat. Pentru ca ideea de fara gluten a explodat in popularitate, piata este mai plina ca niciodata de produse fara gluten si multe sunt foarte procesate sau facute din variante rafinate ale cerealelor fara gluten, cum ar fi orezul alb. Pentru a te proteja cel mai bine, uita-te pe eticheta la lista de ingrediente care ar trebui sa sune ca si cum ai fi facut-o tu in propria bucatarie. Daca sunt incluse cereale (unele produse fara gluten contin amidon din cartofi sau fasole), acestea ar trebuis a fie integrale, ceea ce inseamna ca nu li s-au extras fibrele si nutrientii.
Evitarea glutenului te face sa te simti mai bine, chiar daca nu ai boala celiaca
Cei care sufera de boala celiaca trebuie sa elimine complet glutenul, caci acesta, chiar si in cantitati mici, declanseaza simptome, inclusiv durere abdominala si balonare.
Si cei care nu au fost diagnosticati cu aceasta boala sau cu sensibilitate la gluten pot beneficia in urma unei diete fara gluten care poate avea efecte secundare, gen probleme gastrointestinale, lentoare mentala si oboseala. 
Ceea ce mannaci atunci cand elimini glutenul este la fel de important ca atunci cand il consumi
Trebuie sa te asiguri ca acoperi, prin dieta, un spectru larg de nutrienti. Daca renunti la paste, asigura-te ca mananci orez (brun, negru, rosu sau salbatic), quinoa si porumb.
Legumele si fructele proaspete, fasolea, lintea si nucile sunt si ele fara gluten, asa ca, daca obisnuiai sa rontai biscuiti, alege acum gustari integrale, cum ar fi humus, fructe de padure, fructe uscate. 
 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 2.38 din 5 - 4 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre gluten

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre boala celiaca

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dieta fara gluten

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016