Agentia de Mediu germana atrage atentia ca parintii copiilor de pana la 2 ani ar trebui sa nu-si duca micutii la piscine a caror apa este tratata cu clor, daca bebelusii sunt predispusi la alergii sau astm.
Cercetarile efectuate recent in cateva tari europene si-au propus sa stabileasca precis care este legatura dintre clorul din piscinele folosite de copii si afectiunile de tipul astmului sau alergiilor respiratorii. Copiii cu varsta de pana la 2 ani prezinta un risc mai ridicat de a fi afectati de clor, urmare a sensibilitatii crescute a tesuturilor pulmonare si a temperaturilor mai mari din aceste piscine. Cat de stransa este legatura dintre clor si aceste afectiuni nu este, deocamdata, foarte bine cunoscut, si sunt necesare date suplimentare in acest sens.
Chiar in lipsa unor concluzii exacte, care sa includa si cifre concrete, recomandam familiilor cu predispozitie la alergie ori astm sa nu-si duca bebelusii la piscina. “Se estimeaza ca tricloramina, un gaz iritant pentru ochi, piele si pentru caile respiratorii, ar putea fi un factor declansator al astmului”, afirma specialistii Agentiei de Mediu. Tricloramina este un compus format pe baza de clor si uree (aceasta din urma este prezenta si in sudoare si piele moarta).
Limita pentru concentratia maxima de tricloramina recomandata in piscine este de 0,50 mg/m3, conform OMS. Majoritatea piscinelor verificate respecta aceasta limita, dar exista si destule piscine care s-a dovedit a depasi cu mult nivelul mentionat.
Cum este tratata apa din piscine?
Exista 3 metode principale pentru asigurarea igienei apei din piscine.
Tratarea cu clor este metoda cel mai des folosita, avand dezavantajul ca irita pielea si mucoasele.
Tratarea cu brom nu prezinta neajunsuri pentru sanatate, dar presupune costuri mai ridicate. Poate fi utilizat doar bromul, sau in combinatie cu clorul.
Electroliza cu sare este o alta posibilitate, necostisitoare si, in acelasi timp, ecologica. In cazul acesteia sunt, totusi, necesare masuri suplimentare de precautie, deoarece reactia produce soda.
Exista si alte metode, folosite pe scara mult mai redusa, pentru tratarea apei din piscine.
Care sunt caracteristicile “piscinei ideale” pentru copii?
Este bine sa va asigurati ca piscina pe care o alegeti pentru micut(a) este destinata doar copiilor si instructorilor acestora.
Piscina trebuie sa fie dotata cu sistem de recirculare, astfel incat apa sa fie filtrata permanent.
Apa ar trebui schimbata cat mai des, cel putin o data pe saptamana.
pH-ul apei trebuie sa fie in intervalul 7-7,5, iar temperatura intre 30 si 32 de grade Celsius.
Tratarea apei este preferabil sa nu se faca pe baza de clor (preferabile sunt tratamentul cu ozon sau cu brom).
Inotul este in mod particular benefic celor mici, chiar din primele zile de viata, deoarece contribuie semnificativ la dezvoltarea unui aparat cardiorespirator viguros si a unui aparat locomotor eficient si armonios.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h

de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.