1 . A te supara este o reactie automata la ceva din afara ta.
Nu ma ocup de partea cu "ceva din afara ta" ci ma ocup de "reactie automata". Dupa cum se stie, Pavlov este cel care a aratat cum poti conditiona un caine: se aprinde un bec, ii dai de mancare, cainele saliveaza si faci asta de suficiente ori pana cand se aprinde becul, cainele saliveza automat desi tu nu ia-i dat inca de mancare. Asta este o reactie automata, conditionata: cainele se asteapta ca atunci cand se aprinde becul sa urmeze mancarea, deci saliveaza.
La fel facem si noi: ceva se produce in afara noastra – se aprinde un bec, se scumpeste benzina, copilul a chiulit la scoala, seful m-a amenintat, vanzatoarea s-a rastit la mine, un sofer mi-a taiat calea – si incepem sa simtim tensiune interioara, ne "enervam" sau ne "intristam" automat conform cu asteptarile noastre.
2. Supararea este o stare care este inauntrul tau, nu in afara ta.
Tensiunea care incepe sa se acumuleze este inauntrul tau. S-a declansat ca o reactie automata a unui eveniment din afara ta si continua sa rezoneze inauntrul tau. Tensiunea se poate transforma fie in tristete, suparare, mohoreala, depresie fie in enervare, manie, furie, agitatie etc.
Observa in ce se transforma de obicei la tine tensiunea care apare ca urmare a unui eveniment la care nu te-ai asteptat: te face sa te agiti sau te moleseste? Cat de mult se prelungeste in interior o asemena stare? Poate sa dureze secunde, minute sau zile, uneori saptamani?
3. A simti tensiune nu este ceva rau.
Permite-ti sa simti sentimentul neplacut: nu incerca sa scapi de el dand drumul la televizor, aprinzandu-ti o tigara, luand o bucata de ciocolata sau un antinevralgic. Acorda-ti tie putin timp si uita-te la emotia ta, fii constienta de ea. Poti sa te intrebi unde anume simti acest sentiment neplacut? In cap, in stomac? Ce forma are? Cat de profunda este sau de superficiala? Ce fel de ganduri iti provoaca?
Cu cat iti afli mai multe despre emotia ta cu atat o vei controla mai mult pentru ca poti controla doar ceva de care esti constienta.
Daca insa fugi de ea, incerci mereu sa "scapi" de tensiune facand orice altceva decat sa te uiti la ea cu uimire, se va tine dupa tine ca un caine flamand care miroase pachetul de carne din sacosa pe care o cari.
Uneori lucrurile se rezolva doar acordandu-le putina atentie.
4. Tu nu esti emotia ta.
E posibil sa te socheze la inceput afirmatia: "cum adica eu nu sunt emotia…, dar cine sau ce sunt ??" Tu nu esti tristetea sau depresia sau furia sau supararea care te domina, tu continui sa fii X si cu si fara aceste stari, esti tot X, la care s-a adaugat starea de suparare sau furie dupa care, dupa ce aceste stari au trecut esti tot X la care se adauga blandete, veselie sau alte stari mai simpatice.
Stiti cum vorbesc unii copii cand sunt mici despre ei ca si cum ar fi o alta persoana : "Radu s-a lovit la mana, pe Radu il doare mana", iar cand mama, incercand sa-l corecteze, il intreaba, "bine, dar tu esti Radu, pe tine te doare tare?" copilul ii raspunde, "pe Radu il doare".
Daca te disociezi de emotia ta ai sansa sa-ti constientizezi starea si sa nu te lasi controlata de ea. Atunci cand esti coplesita de durere sau paralizata de spaima oricum nu mai poti face mare lucru asa ca uita-te macar la acea emotie si spune-ti: aceasta este emotia mea, nu sunt eu, altfel nu m-as putea uita la emotia mea.
Continuarea articolului "Vrei sa scapi de suparare?" aici
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
valabila 48h
