Cainii pot sesiza inceputul unei crize de hipoglicemie sau hiperglicemie, insa exista si posibilitatea de a antrena cainii pentru a mirosi compusi volatili care apar in diverse boli, inclusiv in cancere, a declarat dr. Petre Botianu in cadrul unei conferinte desfasurata la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) din Targu Mures.
''Un subiect foarte interesant se refera la cainii care au functia olfactiva mult mai dezvoltata decat a oamenilor. Cainii au capacitatea de a mirosi tridimensional, aceasta capacitate fiind, de altfel, utilizata de catre politisti de-a lungul timpului pentru a gasi droguri, munitii etc. Exista posibilitatea de a antrena cainii pentru a mirosi compusi volatili care apar in diverse boli, iar acest lucru este relevat in studii publicate in reviste extrem de serioase. La ora actuala, exista caini special antrenati sa detecteze prin miros cancerele. Se pune foarte serios intrebarea daca putem utiliza acesti caini pentru screening? In privinta pacientilor diabetici, studii mai vechi au remarcat ca dupa cativa ani de convietuire, aproximativ o treime si jumatate din cainii pacientilor sesizeaza episoadele de hipoglicemie si hiperglicemie si incearca sa-si atentioneze stapanii ca ceva nu este in regula. In SUA, exista organizatii care se ocupa cu antrenarea cainilor in acest sens'', a spus dr. Petre Botianu.
Potrivit acestuia, un studiu realizat pe 17 pacienti diabetici cu caini a aratat efectele pozitive, la sapte dintre acestia identificandu-se ameliorari ale valorilor glicemiei. In plus, a spus doctorul, de-a lungul istoriei s-au facut numeroase studii pe caini, intrucat exista o serie de afectiuni care se intalnesc atat la oameni, cat si la caini.
''De-a lungul timpului, cainii au avut un rol important in cercetare. Spre exemplu, tratamentul modern al diabetului se bazeaza pe studii facute pe caini. Primele insuline au fost extrase din pancreas de caine si abia apoi s-a trecut la pancreasul de vita, motivul fiind strict economic — din pancreas de vita se poate obtine mai multa insulina decat din pancreas de caine. (...) Istoria arata ca toate tipurile de transplant au facute pe caini. Exista o serie de afectiuni care se intalnesc atat la oameni, cat si la caini, acestea avand evolutie asemanatoare: boli ale creierului, cancere, boli degenerative etc.', a mai aratat dr. Petre Botianu.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!