Termenul de „criza a varstei mijlocii” a fost pentru prima data folosit in 1965 cand se spunea ca aceasta poate aparea oricand intre 40 si 60 de ani. Studiile arata insa ca, in zilele noastre, ea se poate manifesta si mai devreme, avand o durata intre doi si cinci ani.
In cazul femeilor, „simptomele” apar indiferent de statutul social sau de evolutia in cariera. Secolul al 20-lea a adus cu sine schimbari revolutionare in fiecare aspect al vietii. Educatia, locul de munca in afara casei, colapsul sistemului de familie largita, migratia catre atmosfera impersonala a orasului, schimbarea rolurilor sexuale, miscarile de eliberare ale femeii, cultura tinerilor si cuceririle stiintifice si tehnologice. Acestea au creat instabilitatea statutului femeii moderne. Pe masura ce incearca sa tina pasul cu vremurile, stresul isi spune cuvantul.
La 30 de ani femeia se intrba ce se va intampla cu cariera ei, la 40, ce se va intampla cu viata ei.
Aceasta criza este distincta de premenopauza care se instaleaza ceva mai tarziu. Pana pe la 1900, doar 10% dintre femei ajungeau la mijlocul vietii. Rolurile lor erau bine definite in sfera limitata a casei si a familiei, ca sotii, mame, sustinatoare ale casei. Nu se stia de criza varstei mijlocii.
Totusi, in secolul al 20-lea, s-a marit considerabil durata de viata si femeile au ajuns sa traiasca si pana la 70 sau 80 de ani. Asa ca, la 40 de ani, cand copiii au cerscut si sunt relativ independenti, apare un gol inspaimantator. Sotii trec si ei printr-o criza sau devin prea dependenti de sotii care se simt prinse intr-o capcana.
Femeia poate avea senzatia ca viata trece pe langa ea. „Cine sunt eu?”, se intreaba ea. „Conteaza viata mea in vreun fel?”. O copleseste o stare inexplicabila de singuratate, de parca nu ar avea o identitate clara. Constienta de epuizarea frumusetii fizice si a energiei, poate cadea in depresie. Iar sentimentul neputintei, a lipsei de semnificatie este cu atat mai pregnant, cu cat nu exista satifactie maritala.
Anticiparea si pregatirea pentru criza varstei mijlocii poate face tranzitia mai usoara. viata nu se termina la aceste capitol. Varsta mijlocie este un timp pentru descoperire, nu pentru stagnare. Este timpul copt pentru inceputuri verzi, un prag pentru un viitor stimulant. Daca te apropii de ea cu umor si flexibilitate, aceasta varsta anunta cea mai buna parte a vietii tale.
Viata are multe sezoane. In fiecare dintre ele, femeia trebuie sa-si reevalueze valorile din mai multe perspective. Fie ca este singura, maritata sau vaduva, trebuie sa infloreasca conform propriei identitati, si nu sa fie o stampila pe imaginea sotului sau o sclava a copiilor. Nici sa se lase exploatata de familie.
Hobby-urile si interesele fac viata interesanta. Muzica, cititul, calatoriile, pictura, plaritul. Prietenii sunt si ei vitali in vremurile dificile. Iar sotul si copiii ytenuie sa inteleaga ca sprijinul si dragostea lor actioneaza ca un pansament magic. Dar, daca femeia nu-si verbalizeaza nevoile si temerile, ei nu pot sti ce se intampla in sufletul ei.
Sursa: midlifeclub.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.6
din 5
- 15 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!