Dr. Azam explica faptul ca fibrele nu se digeră în stomac, ci fermentează cu ajutorul microflorei bacteriene din intestinul gros. Atfel, o dietă bogată în fibre poate diminua riscul aparitiei anumitor afecÅ£iuni precum hemoroizii, sindromul colonului iritabil ÅŸi diverticuloza colonului. Fibrele, în special cele solubile, pot de asemenea să micÅŸoreze nivelul colesterolului din sânge ÅŸi să diminueze absorbÅ£ia glucidelor, optimizând astfel nivelul glicemiei la diabetici.
O dietă bogată în fibre poate reduce riscul apariÅ£iei diabetului de tip 2 ÅŸi contribuie la oprirea pierderii în greutate. Alimentele bogate în fibre necesită de regulă mai multă mestecare, lăsând astfel organismul să ajungă la senzaÅ£ia de saÅ£ietate ÅŸi evitând consumul în exces. De asemenea, dieta bogată în fibre dă senzaÅ£ia că masa e mai bogată ÅŸi durează mai mult. În plus, ea tinde să conÅ£ină mai puÅ£ine calorii la aceeaÅŸi cantitate de mâncare. Fibrele mai au proprietăţi antiinflamatorii, de care s-au ocupat cercetătorii americani.
Cercetatorii au evaluat ce si cat de multe alimente mancat participantii la studiu, cu ajutorul unui chestionar de 124 puncte. Au mai fost reÅ£inute ÅŸi alte date, cum ar fi modul de viaţă ÅŸi cauzele morÅ£ii. În timpul celor 9 ani, cât s-a desfăşurat studiul, s-au inregistrat peste 20.000 de decese în rândul bărbaÅ£ilor ÅŸi 11.000 la femei. Faţă de femeile care au consumat puÅ£ine fibre, cele care au mâncat mai multe au înregistrat o scădere cu 34% a mortalităţii cardiovasculare, cu 46% a celei cardiorespiratorii ÅŸi cu 59% a mortalităţii în urma unei boli infecÅ£ioase; la bărbaÅ£i, aceste cifre au fost 24, 31 ÅŸi, respectiv, 56%.
Analiza rezultatelor a dus la concluzia că aportul în fibre se asociază cu o reducere semnificativă a riscului de mortalitate generală. "Rezultatele ne fac să recomandăm tuturor pacienÅ£ilor noÅŸtri să mănânce mai mult de 15 g de fibre pe zi", spune dr Azam. "Dar atenÅ£ie, ele trebuie să facă parte din regimul zilnic. Dacă într-o zi se mănâncă puÅ£ine fibre ÅŸi în alta, mai multe, organismului nu-i va plăcea. Alimentele cele mai bogate în fibre (varza, sparanghelul, spanacul) sunt adesea cel mai greu suportate de intestin, spre deosebire de paste ÅŸi de orezul complet", încheie dr Azam, citat de Le Point.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!