Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie

Efectele unei alimentatii bogate in fibre

Efectele unei alimentatii bogate in fibre
Efectele unei alimentatii bogate in fibre

Stiam deja ca este bine sa includem hrana bogata in fibre in alimentatia noastra zilnica sia un important studiu realizat de americani vine sa intareasca aceste convingeri. Se pare ca alimentatia bogata in fibre are un efect benefic in prevenirea bolilor infecţioase si, mai mult, ne ajuta sa traim mai mult. Consumul regulat de fibre alimentare determină o scădere cu 22% a mortalităţii, iar efectele pozitive se datorează îndeosebi consumului de cereale.


Studiul american, pentru care au fost observaţi timp de 9 ani circa 220.000 de bărbaţi şi 170.000 de femei cu varste cuprinse intre 50 si 71 de ani, a aratat pentru prima data efectul benefic al fibrelor asupra duratei de viaţă. "Cel mai surprinzător este efectul asupra mortalităţii produse de infecţii", apreciază dr Pierre Azam, nutriţionist şi endocrinolog parizian. "Spre deosebire de ceea ce se ştia deja despre efectele pozitive ale fibrelor asupra bolilor cardiovasculare şi respiratorii, diabetului şi obezităţii, acest aspect este cu totul şi cu totul neaşteptat", a adaugat acesta.

Dr. Azam explica faptul ca fibrele nu se digeră în stomac, ci fermentează cu ajutorul microflorei bacteriene din intestinul gros. Atfel, o dietă bogată în fibre poate diminua riscul aparitiei anumitor afecţiuni precum hemoroizii, sindromul colonului iritabil şi diverticuloza colonului. Fibrele, în special cele solubile, pot de asemenea să micşoreze nivelul colesterolului din sânge şi să diminueze absorbţia glucidelor, optimizând astfel nivelul glicemiei la diabetici.

O dietă bogată în fibre poate reduce riscul apariţiei diabetului de tip 2 şi contribuie la oprirea pierderii în greutate. Alimentele bogate în fibre necesită de regulă mai multă mestecare, lăsând astfel organismul să ajungă la senzaţia de saţietate şi evitând consumul în exces. De asemenea, dieta bogată în fibre dă senzaţia că masa e mai bogată şi durează mai mult. În plus, ea tinde să conţină mai puţine calorii la aceeaşi cantitate de mâncare. Fibrele mai au proprietăţi antiinflamatorii, de care s-au ocupat cercetătorii americani.

Cercetatorii au evaluat ce si cat de multe alimente mancat participantii la studiu, cu ajutorul unui chestionar de 124 puncte. Au mai fost reţinute şi alte date, cum ar fi modul de viaţă şi cauzele morţii. În timpul celor 9 ani, cât s-a desfăşurat studiul, s-au inregistrat peste 20.000 de decese în rândul bărbaţilor şi 11.000 la femei. Faţă de femeile care au consumat puţine fibre, cele care au mâncat mai multe au înregistrat o scădere cu 34% a mortalităţii cardiovasculare, cu 46% a celei cardiorespiratorii şi cu 59% a mortalităţii în urma unei boli infecţioase; la bărbaţi, aceste cifre au fost 24, 31 şi, respectiv, 56%.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Teste REZOLVATE de Limba si Literatura romana pentru reusita la examenul de DEFINITIVARE profesori


Examenul de definitivat Venit Dat Luat Realizata de un colectiv de profesori cu experienta culegerea Teste REZOLVATE de Limba si Literatura romana pentru reusita la examenul de DEFINITIVARE iti pune la dispozitie 50 de teste conforme subiectelor elaborate de Centrul National de Evaluare si Examinare programelor specifice pentru...

Oferta Speciala
valabila 48h


Analiza rezultatelor a dus la concluzia că aportul în fibre se asociază cu o reducere semnificativă a riscului de mortalitate generală. "Rezultatele ne fac să recomandăm tuturor pacienţilor noştri să mănânce mai mult de 15 g de fibre pe zi", spune dr Azam. "Dar atenţie, ele trebuie să facă parte din regimul zilnic. Dacă într-o zi se mănâncă puţine fibre şi în alta, mai multe, organismului nu-i va plăcea. Alimentele cele mai bogate în fibre (varza, sparanghelul, spanacul) sunt adesea cel mai greu suportate de intestin, spre deosebire de paste şi de orezul complet", încheie dr Azam, citat de Le Point.



Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre hemoroizi

Spune-ne opinia ta despre "Efectele unei alimentatii bogate in fibre"

Pentru a putea comenta trebuie sa fiti de acord cu Termeni si conditiile site-ului.


10 - 5 =

Cele mai citite articole

Boala Parkinson este o afectiune a sistemului nervos, care are efecte negative, in mod progresiv, ...
Locuiesti la casa si iti doresti ca si spatiul din curte sa fie amenajat modern, conform celor mai ...
Ne indulcesc zilele cu gustul lor deosebit. Fie ca sunt cu ciocolata, vanilie, ori cu branza, ...

Comentarii articole

Spune-ti parerea
Asa este, ghirlandele luminoase iti pot schimba complet decorul dormitorului. Mi-am achizitionat 2 ...
“Prietenii sunt familia pe care ti-o alegi.” - Asa este!!!
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Detoxifiere sanatoasa - Ghid complet pentru femei
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0