Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Alimente bogate in fibre: de ce sunt importante pentru sanatate?

de Alina Ilie la 2023-03-13
Alimente bogate in fibre: de ce sunt importante pentru sanatate?
Fibrele alimentare - gasite in principal in fructe, legume, cereale integrale si leguminoase - sunt recunoscute pentru capacitatea lor de a preveni sau ameliora constipatia. Insa alimentele care contin fibre pot oferi si alte beneficii pentru sanatate, cum ar fi mentinerea unei greutati sanatoase si reducerea riscului de diabet, boli de inima si unele tipuri de cancer. Aflati ce alimente le contin si cum sa le adaugati la mese si gustari.


Spre deosebire de alte componente alimentare, cum ar fi grasimile, proteinele sau carbohidratii – pe care corpul le descompune si le absoarbe – fibrele nu sunt digerate si nu se absorb. Ele trec nemodificate prin stomac, intestinul subtire si colon si sunt absolut necesare pentru functionarea normala a tractului digestiv.
 
Fibrele sunt clasificate in 2 categorii: solubile si insolubile.
 
Fibre solubile. Acest tip de fibre se dizolva in apa pentru a forma o substanta asemanatoare gelului. Pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol si glucoza din sange. Fibrele solubile se gasesc in ovaz, mazare, fasole, mere, citrice, morcovi, orz si tarate de psyllium.
 
Fibre insolubile. Acest tip de fibre promoveaza miscarile intestinale, fiind benefice celor care se lupta cu constipatie sau scaune neregulate. Faina integrala, taratele de grau, nucile, fasolea si legumele, cum ar fi conopida, fasolea verde si cartofii, sunt surse bune de fibre insolubile.
 
Cantitatea de fibre solubile si insolubile variaza in functie de alimentele pe care le consumam. 
 

Dieta bogata in fibre - beneficii pentru sanatate

 
1. Mentine sanatatea intestinului.
 
O dieta bogata in fibre poate reduce riscul de a dezvolta hemoroizi. Studiile au descoperit, de asemenea, ca o dieta bogata in fibre scade  riscul de cancer colorectal. 
 
2. Scade nivelul colesterolului
 
Fibrele solubile care se gasesc in fasole, ovaz, seminte de in si tarate de ovaz pot ajuta la scaderea nivelului total al colesterolului din sange prin reducerea nivelului de lipoproteine ​​cu densitate scazuta sau colesterol „rau”. Studiile au aratat, de asemenea, ca alimentele bogate in fibre pot avea si alte beneficii pentru sanatatea inimii, cum ar fi reducerea tensiunii arteriale si a inflamatiei.
 
 
3. Ajuta la controlul nivelului de zahar din sange.
 
 La persoanele cu diabet, fibrele - in special fibrele solubile - pot incetini absorbtia zaharului si pot ajuta la imbunatatirea nivelului de zahar din sange. O dieta sanatoasa care include fibre insolubile poate reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
 
4. Ajuta la obtinerea unei greutati sanatoase. 
 
Alimentele bogate in fibre tind sa fie mai satioase decat alimentele cu continut scazut de fibre, asa ca este posibil sa mancati mai putin si sa aveti o senzatie de satietate mai mult timp. 
 
5. Prelungeste viata 
 
Studiile sugereaza ca aportul de fibre alimentare este asociat cu un risc redus de a suferi de boli cardiovasculare si cancer.
 
Alimentele rafinate sau procesate - cum ar fi conservele, sucurile fara pulpa, painea si pastele - au mai putine fibre. Procesul de rafinare a boabelor indeparteaza invelisul exterior, ceea ce scade continutul de fibre. 
 
Alimentele bogate in fibre sunt excelente pentru sanatatea noastra. Dar, atentie, consumate intr-o cantitate mare, dintr-o data, pot favoriza gazele intestinale, balonarea abdominala si crampele. Asadar, cresteti treptat cantitatea de fibre din dieta, in cateva saptamani. Acest lucru permite bacteriilor naturale din sistemul digestiv sa se adapteze la schimbare.
 
De asemenea, beti multa apa. Fibrele functioneaza cel mai bine atunci cand absorb apa.
 
Optati pentru gustari sanatoase. Fructele proaspete, legumele crude, biscuitii preparati in casa din cereale integrale sunt toate alegeri bune. O mana de nuci sau fructe uscate reprezinta, de asemenea, o gustare sanatoasa, bogata in fibre.
Incercati sa adaugati tarate, fulgi de ovaz, hrisca, fulgi de orz in diverse preparate: briose, prajituri si batoane energizante.
 
 
Sursa: https://www.mayoclinic.org/
Foto: pixabay.com
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre alimente bogate in fibre

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dieta bogata in fibre

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre fibre solubile

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre fibre insolubile

Cele mai citite articole

Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Nu de putine ori ni se intampla sa simtim nevoia unui aliment dulce si chiar sa devenim nervosi din ...
Cand ai fost diagnosticat cu diabet deja te gandesti ca trebuie sa renunti la toate placerile ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016