Spre deosebire de alte componente alimentare, cum ar fi grasimile, proteinele sau carbohidratii – pe care corpul le descompune si le absoarbe – fibrele nu sunt digerate si nu se absorb. Ele trec nemodificate prin stomac, intestinul subtire si colon si sunt absolut necesare pentru functionarea normala a tractului digestiv.
Fibrele sunt clasificate in 2 categorii: solubile si insolubile.
Fibre solubile. Acest tip de fibre se dizolva in apa pentru a forma o substanta asemanatoare gelului. Pot ajuta la scaderea nivelului de colesterol si glucoza din sange. Fibrele solubile se gasesc in ovaz, mazare, fasole, mere, citrice, morcovi, orz si tarate de psyllium.
Fibre insolubile. Acest tip de fibre promoveaza miscarile intestinale, fiind benefice celor care se lupta cu constipatie sau scaune neregulate. Faina integrala, taratele de grau, nucile, fasolea si legumele, cum ar fi conopida, fasolea verde si cartofii, sunt surse bune de fibre insolubile.
Cantitatea de fibre solubile si insolubile variaza in functie de alimentele pe care le consumam.
Dieta bogata in fibre - beneficii pentru sanatate
1. Mentine sanatatea intestinului.
O dieta bogata in fibre poate reduce riscul de a dezvolta hemoroizi. Studiile au descoperit, de asemenea, ca o dieta bogata in fibre scade riscul de cancer colorectal.
2. Scade nivelul colesterolului
Fibrele solubile care se gasesc in fasole, ovaz, seminte de in si tarate de ovaz pot ajuta la scaderea nivelului total al colesterolului din sange prin reducerea nivelului de lipoproteine cu densitate scazuta sau colesterol „rau”. Studiile au aratat, de asemenea, ca alimentele bogate in fibre pot avea si alte beneficii pentru sanatatea inimii, cum ar fi reducerea tensiunii arteriale si a inflamatiei.
3. Ajuta la controlul nivelului de zahar din sange.
La persoanele cu diabet, fibrele - in special fibrele solubile - pot incetini absorbtia zaharului si pot ajuta la imbunatatirea nivelului de zahar din sange. O dieta sanatoasa care include fibre insolubile poate reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta diabet de tip 2.
4. Ajuta la obtinerea unei greutati sanatoase.
Alimentele bogate in fibre tind sa fie mai satioase decat alimentele cu continut scazut de fibre, asa ca este posibil sa mancati mai putin si sa aveti o senzatie de satietate mai mult timp.
5. Prelungeste viata
Studiile sugereaza ca aportul de fibre alimentare este asociat cu un risc redus de a suferi de boli cardiovasculare si cancer.
Alimentele rafinate sau procesate - cum ar fi conservele, sucurile fara pulpa, painea si pastele - au mai putine fibre. Procesul de rafinare a boabelor indeparteaza invelisul exterior, ceea ce scade continutul de fibre.
Alimentele bogate in fibre sunt excelente pentru sanatatea noastra. Dar, atentie, consumate intr-o cantitate mare, dintr-o data, pot favoriza gazele intestinale, balonarea abdominala si crampele. Asadar, cresteti treptat cantitatea de fibre din dieta, in cateva saptamani. Acest lucru permite bacteriilor naturale din sistemul digestiv sa se adapteze la schimbare.
De asemenea, beti multa apa. Fibrele functioneaza cel mai bine atunci cand absorb apa.
Optati pentru gustari sanatoase. Fructele proaspete, legumele crude, biscuitii preparati in casa din cereale integrale sunt toate alegeri bune. O mana de nuci sau fructe uscate reprezinta, de asemenea, o gustare sanatoasa, bogata in fibre.
Incercati sa adaugati tarate, fulgi de ovaz, hrisca, fulgi de orz in diverse preparate: briose, prajituri si batoane energizante.
Sursa: https://www.mayoclinic.org/
Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.75
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!