Se poate ca simptomele sa dispara pe perioade lungi, ca apoi sa reapara in forta. Nu se stiu care sunt cauzele (dar, printre factori, putem include: stresul, fluctuatiile hormonale, tulburarea biochimica a organismului si sensibilitatea la anumite alimente), asa ca nu exista niciun tratament standard. De aici si denumirea de sindrom (presupune mai multe simptome si diagnosticare prin eliminarea altor afectiuni).
Este mai des intalnit in randul femeilor decat al barbatilor. Sindromul provoaca suferinta, dar nu si leziuni ale intestinelor sau alte afectiuni grave.
Nu te poti vindeca de acest sindrom, numai ca poti trata simptomele. Ai grija sa faci modificari in alimentatie, ia medicamente adjuvante, probiotice si urmeaza terapii pentru tratarea problemelor de sanatate mentala. In tot acest timp, evita produsele lactate, bauturile carbogazoase, cu cafeina sau alcool, bauturile cu o cantitate mare de indulcitori artificiali si alimente care provoaca flatulenta. Ideal ar fi sa faci si un test de intoleranta la lactoza si unul de predispozitie genetica spre boala celiaca, deoarece aceste afectiuni dau simptome similare celor ale sindromului de colon iritabil.
Pe de alta parte, fibrele solubile sunt un element nutritiv cheie in SII. Acestea sunt substante care se absorb in apa cand sunt consumate si nu sunt digerate. Fibrele solubile ajuta si in caz de diaree, dar si de constipatie. In cazul diareei, fibrele solubile formeaza un ghem in colon si ajuta in prblema scaunelor prea moi. Ele pot inmuia scaunele prea tari usurand constipatia. Exemple de alimente care contin fibre solubile sunt: orez, orz, quinoa, fulgi de ovaz si painea alba.
Fibrele insolubile nu se absorb in apa. Ele ajuta la golirea sistemului digestiv, dar si stimuleaza tractul gastrointestinal. Daca sunt folosite impropriu, pot face mai mult rau decat bine. Ca sa eviti acest lucru, nu manca niciodata alimente cu fibre insolubile pe stomacul gol, ci in combinatie cu alimente care au fibre solubile. Exemple de alimente cu fibre insolubile: paine de grau, granola, popcorn, linte, fructe de padure, mere si pere. Combina orezul cu legume si fulgii de ovaz cu fructe.
Unele alimente contin o cantitate mare de sulf. Inmod normal, acesta face bine la sanatate: ajuta la reglarea glicemiei, creste imunitatea si face ca pielea sa fie sanatoasa. Dar, cand este vorba de SII, alimentele care contin sulf duc la declansarea atacurilor, pentru ca provoaca gaze. Din acest motiv, mananca-le in cantitati mici. Ne referim la ceapa, praz, conopida si usturoi.
Fructoza este un indulcitor care se gaseste in mod natural in fructe si miere. Poate fi si extrasa si folosita ca indulcitor in diferite bauturi. Are tendinta sa cauzeze diaree, balonare si gaze, asa ca limiteaza-ti consumul. Cateva exemple de bauturi care contin fructoza includ sucul de grepfruit, suculd e mere si sucul de ananas. Daca bei sucurile laturi de fibre solubile, diminuezi efectele.
Si alimentele bogate in acizi pot declansa atacurile SII. Adica otetul, citricele si rosiile fierte.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 4 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!