Bebelusii
Alaptarea la san este modul cel mai sanatos de alimentare. Laptele mamelor vegetariene nu difera, din punct de vedere nutritv, de cel al mamelor omnivore, atata vreme cat aportul de nutrienti este adecvat.
Copiii vegetarieni nealaptati trebuie hraniti cu o formula speciala pe baza de soia, cel putin in primul an. Laptele de soia simplu si alte tipuri de „lapte” nu sunt inlocuitori potriviti ai formulei de lapte.
Prescolarii
Acestia au preferinte alimentare puternice, iar copiii vegetarieni nu sunt o exceptie. Si acestia pot respinge anumite legume sau fructe, ca si copiii cu un mod de hranire omnivor. Cdert este insa ca au nevoie de mai mult de trei mese pe zi. Le trebuie gustari hranitoare, din aceleasi grupe alimentare care le compun si mesele principale – leuguminoase, cereale, fructe si legume.
Scolarii (5-12 ani)
Problema in cazul acestor copii este ca toate gustarile si mesele din timpul zilei trebuie pregatite acasa, fie ca sunt consumate acasa sau la scoala. Sistemul de masa nu vine in intampinarea acestor alegeri alimentare, asa ca parintii trebuie sa se straduiasca un pic mai mult.
Adolescentii (13-19 ani)
Acum avem de-a face cu o perioada in care vegetarianismul nu mai este neaparat „impus” de familie, ci poate fi o optiune personala. Exista pericolul ca adolescentii sa aleaga cartofii prajiti si deserturile bogat calorice in detrimentul legumelor si frunzelor verzi. Dietele vegetariene sunt mai intalnite printre adolescenti, la fel si tulburarile de nutritie. Nu veganismul sau vegetarianismul sunt responsabile pentru tulburarile de nutritie, dar se prea poate ca adolescentii sa adopte aceste moduri de alimentatie din dorinta de a-si restrange dieta.
Atentie la aportul caloric, caci acesta este esential cresterii. Dieta trebuie sa asigure o densitate calorica suficienta, pentru ca cel mic sa nu se simta satul inainte de indeplinirea nevoilor energetice ale organismului. Unele cereale decorticate pot inlocui cerealele integrale, iar fructele uscate le pot inlocui pe cele proaspete. Nu restrictionati alimentele cu continut mare de grasimi, asa ca lasati copilul sa manance nuci si unt de arahide, seminte de in, avocado sau uleiuri vegetale.
Sursa articol: www.svr.ro
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
