Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vegetarianismul si copiii

Vegetarianismul si copiii
Literatura de specialitate spune ca dieta vegetariana este asociata unui risc redus de boli cronice, inclusiv obezitate, boli coronariene, hipertensiune, diabet si unele tipuri de cancer. Dare ste bine sa ne crestem si copiii conform acestui principiu de viata? Cercetatorii spun ca DA, atata vreme cat le planificam corespunzator dieta.


Bebelusii
Alaptarea la san este modul cel mai sanatos de alimentare. Laptele mamelor vegetariene nu difera, din punct de vedere nutritv, de cel al mamelor omnivore, atata vreme cat aportul de nutrienti este adecvat.
Copiii vegetarieni nealaptati trebuie hraniti cu o formula speciala pe baza de soia, cel putin in primul an. Laptele de soia simplu si alte tipuri de „lapte” nu sunt inlocuitori potriviti ai formulei de lapte.
Prescolarii
Acestia au preferinte alimentare puternice, iar copiii vegetarieni nu sunt o exceptie. Si acestia pot respinge anumite legume sau fructe, ca si copiii cu un mod de hranire omnivor. Cdert este insa ca au nevoie de mai mult de trei mese pe zi. Le trebuie gustari hranitoare, din aceleasi grupe alimentare care le compun si mesele principale – leuguminoase, cereale, fructe si legume.
Scolarii (5-12 ani)
Problema in cazul acestor copii este ca toate gustarile si mesele din timpul zilei trebuie pregatite acasa, fie ca sunt consumate acasa sau la scoala. Sistemul de masa nu vine in intampinarea acestor alegeri alimentare, asa ca parintii trebuie sa se straduiasca un pic mai mult.
Adolescentii (13-19 ani)
Acum avem de-a face cu o perioada in care vegetarianismul nu mai este neaparat „impus” de familie, ci poate fi o optiune personala. Exista pericolul ca adolescentii sa aleaga cartofii prajiti si deserturile bogat calorice in detrimentul legumelor si frunzelor verzi. Dietele vegetariene sunt mai intalnite printre adolescenti, la fel si tulburarile de nutritie. Nu veganismul sau vegetarianismul sunt responsabile pentru tulburarile de nutritie, dar se prea poate ca adolescentii sa adopte aceste moduri de alimentatie din dorinta de a-si restrange dieta.
Atentie la aportul caloric, caci acesta este esential cresterii. Dieta trebuie sa asigure o densitate calorica suficienta, pentru ca cel mic sa nu se simta satul inainte de indeplinirea nevoilor energetice ale organismului. Unele cereale decorticate pot inlocui cerealele integrale, iar fructele uscate le pot inlocui pe cele proaspete. Nu restrictionati alimentele cu continut mare de grasimi, asa ca lasati copilul sa manance nuci si unt de arahide, seminte de in, avocado sau uleiuri vegetale.
 
Sursa articol: www.svr.ro
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dieta

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre vegetarianism

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre alaptare

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0