Intr-o conferinta de presa organizata cu ocazia evenimentului 'In lumina', centrat pe tema diagnosticarii precoce a autismului, Manuela Harabor a spus ca este un parinte care s-a confruntat, in urma cu doua decenii, cu aceasta problema, intr-o societate in care nu se stia mai nimic despre autism. Ea a spus ca au fost necesari aproape 4 ani pentru ca fiul sau sa fie diagnosticat de medici.
Actrita a afirmat ca 'si in prezent sunt foarte multe cazuri cand diagnosticarea se amana asa, in virtutea inertiei'.
Ea a subliniat ca in 1995, cand fiul sau a fost diagnosticat, incidenta internationala era de 1 la 10.000, iar in prezent este de 1 la 110.
Manuela Harabor sustine ca 'ar trebui sa se dea o lege ca sa se deconteze niste terapii, sa intre in nomenclatorul muncii niste terapeuti specializati in aceasta terapie'.
'Nu e de-ajuns sa facem centre, pentru ca nu se rezolva decat la suprafata probleme. (...). Terapia este continua. Pentru un copil diagnosticat cu autism nu se da o terapie de recuperare cum este, de exemplu, o terapie de recuperare motorie. E o terapie continua, zilnica, pe decursul intregii vieti', a spus actrita.
Potrivit acesteia, in medie costul lunar al unei terapii este de minimum 1.500 de euro, apelandu-se la terapeuti adusi din afara. 'Ar fi mult mai simplu sa pregatesti niste terapeuti' in acest sens, a adaugat Manuela Harabor.
Actrita a mai subliniat ca exista centre pentru copii, dar nu exista centre pentru adolescenti si adulti.
'Parintii copiilor cu autism sunt zilnic umiliti, pusi la colt, de foarte multe ori sunt numiti parinti care nu au stiut sa-si educe copiii', a conchis actrita.
In cadrul conferintei 'In lumina', cel de-al II-lea eveniment din cadrul campaniei de informare 'Alba Iulia - Capitala Sanatatii in 2012', au fost prezentate informatii cu privire la depistarea precoce, evolutia, terapiile, standardele de ingrijire specifice pacientilor cu autism.
Conferinta s-a adresat in principal persoanelor diagnosticate cu autism si familiilor acestora, cadrelor didactice, urmand sa sustina prezentari si sa raspunda intrebarilor din partea participantilor specialisti implicati in managementul autismului din Romania - psihologi, terapeuti, cadre medicale, dar si reprezentanti ai asociatiilor de pacienti care lupta pentru respectarea drepturilor persoanelor cu autism.
'Alba Iulia - Capitala Sanatatii in 2012' este o campanie de informare pe teme medicale, desfasurata in premiera nationala, in perioada martie-decembrie, o actiune derulata de autoritatile locale in parteneriat cu Consiliul Judetean Alba, Directia de Sanatate Publica Alba si Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia. Cu un buget alocat de 250.000 de lei, campania prevede ca in fiecare luna sa se desfasoare actiuni de promovare a sanatatii.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti
Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
