Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Adevarul crud si nedrept despre viata cu autism in societatea de azi

Adevarul crud si nedrept despre viata cu autism in societatea de azi
Actrita Manuela Harabor, mama unui tanar diagnosticat cu autism, sustine ca 'statul ar trebui sa se implice mai mult decat in a deschide niste centre, care nu acopera decat o nevoie stringenta si imediata a unui parinte care se confrunta cu aceasta problema' si ca ar trebui 'sa se dea o lege ca sa se deconteze niste terapii'.


'E greu de facut o terapie acasa, si e greu din punct de vedere psihic, in primul rand, pentru ca parintele e atat de coplesit de toate problemele, incat nu mai are linistea sa gandeasca la rece si sa o ia pe niste date logice, ce ar trebui sa faca pentru a-i fi bine copilului', a declarat, vineri, la Alba Iulia, Manuela Harabor, invitat special al conferintei 'In lumina'.

Intr-o conferinta de presa organizata cu ocazia evenimentului 'In lumina', centrat pe tema diagnosticarii precoce a autismului, Manuela Harabor a spus ca este un parinte care s-a confruntat, in urma cu doua decenii, cu aceasta problema, intr-o societate in care nu se stia mai nimic despre autism. Ea a spus ca au fost necesari aproape 4 ani pentru ca fiul sau sa fie diagnosticat de medici.

Actrita a afirmat ca 'si in prezent sunt foarte multe cazuri cand diagnosticarea se amana asa, in virtutea inertiei'.

Ea a subliniat ca in 1995, cand fiul sau a fost diagnosticat, incidenta internationala era de 1 la 10.000, iar in prezent este de 1 la 110.

Manuela Harabor sustine ca 'ar trebui sa se dea o lege ca sa se deconteze niste terapii, sa intre in nomenclatorul muncii niste terapeuti specializati in aceasta terapie'.

'Nu e de-ajuns sa facem centre, pentru ca nu se rezolva decat la suprafata probleme. (...). Terapia este continua. Pentru un copil diagnosticat cu autism nu se da o terapie de recuperare cum este, de exemplu, o terapie de recuperare motorie. E o terapie continua, zilnica, pe decursul intregii vieti', a spus actrita.

Potrivit acesteia, in medie costul lunar al unei terapii este de minimum 1.500 de euro, apelandu-se la terapeuti adusi din afara. 'Ar fi mult mai simplu sa pregatesti niste terapeuti' in acest sens, a adaugat Manuela Harabor.

Actrita a mai subliniat ca exista centre pentru copii, dar nu exista centre pentru adolescenti si adulti.

'Parintii copiilor cu autism sunt zilnic umiliti, pusi la colt, de foarte multe ori sunt numiti parinti care nu au stiut sa-si educe copiii', a conchis actrita.

In cadrul conferintei 'In lumina', cel de-al II-lea eveniment din cadrul campaniei de informare 'Alba Iulia - Capitala Sanatatii in 2012', au fost prezentate informatii cu privire la depistarea precoce, evolutia, terapiile, standardele de ingrijire specifice pacientilor cu autism.

Conferinta s-a adresat in principal persoanelor diagnosticate cu autism si familiilor acestora, cadrelor didactice, urmand sa sustina prezentari si sa raspunda intrebarilor din partea participantilor specialisti implicati in managementul autismului din Romania - psihologi, terapeuti, cadre medicale, dar si reprezentanti ai asociatiilor de pacienti care lupta pentru respectarea drepturilor persoanelor cu autism.

'Alba Iulia - Capitala Sanatatii in 2012' este o campanie de informare pe teme medicale, desfasurata in premiera nationala, in perioada martie-decembrie, o actiune derulata de autoritatile locale in parteneriat cu Consiliul Judetean Alba, Directia de Sanatate Publica Alba si Spitalul Judetean de Urgenta Alba Iulia. Cu un buget alocat de 250.000 de lei, campania prevede ca in fiecare luna sa se desfasoare actiuni de promovare a sanatatii.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic


Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre autism

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre terapie

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre terapeuti

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre centre

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre diagnosticat

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016