Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cand copilul ne minte

Cand copilul ne minte
“Trebuie sa merg la baie”. Aceasta este declaratia facuta cu ochi mari si glas subtire de copil de 3 ani care fusese pus in pat la somn. Bineinteles ca nu avem cum sa spunem NU unei astfel de cereri, caci tot noi vom avea de patimit daca se dovedeste a fi bazata pe nevoi reale. Dar intrebarea ramane: cel mic ne minte sau nu?


Ce se intampla in povestea inceputa mai sus? Tatal sau mama isi duce micutul care a invatat recent sa foloseasca reductorul de toaleta sa-si usureze suferinta si stau de vorba cu el, pentru a nu se plictisi. Apoi asteapta. Si mai asteapta inca putin. Si, bineinteles, nu se intampla nimic. 
Parintele este coplesit de dezamagire: un pui de om atat de mic poate fi atat de abil in arta inselaciunii? Este cumva acest gest debutul unei firi duplicitare? Trebuie sa-si achizitioneze un poligraf?
Dr. Kang Lee, directorul Institutului de Studii al Psihologiei Copilului din Toronto, care si-a dedicat mare parte din cariera stiintifica studierii minciunii celor mici. El si colegii lui au descoperit ca, incepand cu varsta de 2 ani, copiii incep sa minta. In acest sens au facut un studiu si au descoperit ca 20% dintre copiii de 2 ani mint pentru a-si acoperi micile „infractiuni”, cum ar fi sa puna mana pe o jucarie atunci cand li s-a spus explicit sa nu o faca etc.
Procentul mincinosilor creste pe masura ce copiii se maresc: 36% dintre cei de 3 ani (copii care au participat la testul anterior) si MAJORITATEA celor cu varste intre 4 si 7 ani.
Dupa aceste statistici am fi tentati sa ne ducem sa le injectam copiilor serul adevarului, asa-i? Dar nu trebuie sa pierdem din vedere ca, daca celor mici li se dechid ochii mintii si imaginatia le debordeaza, asta este un lucrur bun.
 Lee si alti experti au stabilit ca, daca un copil poate minte, asta inseamna ca este capabil sa inteleaga modul in care dunctioneaza mintea celorlalti oameni – ceea ce teoreticienii numesc „teoria mintii” — si si-au dezvoltat abilitatea de a aplica strategii psihologice.
Exista si un punct slab: cand copiii cresc in medii punitive (adica sunt smuciti cand pun mana pe ceva interzis), devin rapid mincinosi pentru a supravietui.
Cat despre copilul de la inceputul povestii, Dr. Lee spune ca, atata timp cat creste intr-un mediu iubitor, minciuna cu mersul al toaleta inseamna ca a ajuns la o etapa importanta a dezvoltarii sale. In plus, a demonstrat ca poate minte spontan pentru propriul beneficiu, fapt care mai trebuie cercetat de oamenii de stiinta.
Copiii cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani inteleg atat ce este minciuna, cat si latura morala negativa a acestui comportament. Totusi ei pot continua sa minta, pentru a testa regulile si limitele impuse de adulti. Exista mai multe tipuri de minciuni la copiii de peste 6 ani. 
- minciuna utilitara, prin care copilul se asigura ca indeparteaza anumite consecinte care apar in mod natural din partea parintilor dupa un comportament indezirabil. Exemplul clasic: copilul minte ca a luat o nota mai mare la o anumita materie sau ca invatatoarea nu le-a adus lucrarile la matematica;
- minciuna compensatorie se refera la minciunile prin care copilul "infrumuseteaza" realitatea din jurul sau, atribuie familiei sau parintilor valori sau calitati pe care acestia nu le au, isi atribuie merite scolare sau premii neobtinute. Apare din cauza unui respect scazut de sine si a unei nesigurante pe care copilul o resimte acut;
- mitomania se refera la acei copii care traiesc cel mai adesea in fantezie si nici macar ei nu isi mai pot da seama de distinctia intre minciuna si realitate. In cest caz minciuna isi atinge latura sa patologica si este necesara interventia unui specialist.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei


Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 5 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre copil

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre minciuna

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre studiu

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre psihologie

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre strategie

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016