Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cat ne costa neinformarea: stim cu adevarat ce mancam?

Cat ne costa neinformarea: stim cu adevarat ce mancam?
Cat de informati suntem atunci cand vine vorba de mancare? Si, mai ales, cat de informati alegem sa fim? Este suficient sa includem in alimentatia noastra mai multe legume si fructe? Nu este oare mai util sa alegem cu adevarat ceea ce mancam?


Tinem diete peste diete sau incercam sa mancam din ce in ce mai sanatos. Din cand in cand, facem o exceptie si iesim la o prajitura cu prietenele. Nu-i nimic, e doar o prajitura. Asa sa fie?

Etichetele produsului mi-au demonstrat de nenumarate ori ca nu este deloc asa. Produsele din ziua de azi sunt departe de a fi ceea ce ar trebui sa fie astfel incat sa nu ne afecteze sanatatea. Sa luam, de exemplu, chiar placinta cu branza pe care am cumparat-o astazi la pranz, intr-un moment de slabiciune.

Am platit deci la casa pentru o placinta cu branza abia scoasa din cuptor. In realitate, placinta mea inseamna: faina alba de grau 28%, apa, telemea de vaca 20%, margarina vegetala 16%, premix pentru umplutura de branza (ulei de palmier, sirop de glucoza, porumb macerat, componente din lapte: zer praf, lapte praf degresat, amidon modificat din cartof, branza topita pudra:  E 339, E 452; albus de ou pudra, proteina hidrolizata vegetala, sare, amidon din grau, arome, stabilizator: E 412, acid E 270; regulator de aciditate E 327; condimente), zahar, sare iodata, ameliorator congelare (faina de grau, gluten de grau, emulsifiant E472, faina de malt de grau, ulei vegetal, agent de tratare a fainii: acid ascorbic, enzime), otet.

Mai nou, ca sa prepari o placinta din branza trebuie sa stii chimie. Si nu, nu este o placinta care ar trebui sa expire peste cinci ani si nici nu este destinata sa ajunga pe Marte. E produsa astazi si expira maine. La ora 9.00.

Cosul de gunoi o primeste multumit. Acolo ii este si locul. Rontai niste fulgi de porumb care nu-mi tin de foame si nici nu au nutrientii de care avem nevoie intr-o zi. Asa-mi trebuie daca aseara nu am pregatit nicio salata pentru azi la pranz. Niste hummus preparat in casa ar fi fost minunat.

Gurile rele spun ca unii producatori aleg sa nu mai mentioneze unele E-uri pe etichete si sa le scrie denumirea „stiintifica”. Nu-mi pasa. Fac testul „cu bunica prin supermarket”. Daca bunica imaginara de langa tine nu stie ce e acidul ascorbic si ce cauta in biscuitii din mana ta, e clar ca produsul acela putea sa fie fabricat si fara niste substante ale caror efecte se vor cunoaste, cu siguranta, peste ani.

Nu conteaza ca E 339 sau E 452 nu e periculos pentru consumator. Nu suntem fortati sa alegem intre un rau mare si un rau mai mic. Pe piata exista multe produse naturale si, daca avem bunavointa, le cumparam si inlocuim o multime dintre alimentele care, in ciuda unui gust bun (si sintetic), ne imbolnavesc organismul.

In cazul acesta, decizia chiar ne apartine. Si va promit ca veti observa si o alta schimbare: veti cheltui mult mai putini bani pe mancare pregatind in casa ceea ce cumparati de obicei din comert.

Facem o incercare?

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Personalitati ale Arhitecturii Romanesti


Lucrarea Personalitati ale Arhitecturii Romanesti 1859-2023 este una dintre atat de rarele antologii dedicate arhitectilor care au activat si au creat in spatiul romanesc O arhiva bogata ce contine peste 1400 de nume reprezentative de arhitecti cu ajutorul careia puteti deslusi tendintele arhitecturale ale celor 165 de ani pusi sub lupa ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.17 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre mancare

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre detoxifiere

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre nutrienti

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre alimente

Cele mai citite articole

Investitia in aur poate fi o modalitate de diversificare a portofoliului, dar si de obtinere a unei ...
Ce intelegem prin vindecare? Ne referim la vindecarea corpului fizic, vindecarea ...
In ultimele decenii, bauturile energizante au castigat popularitate in randul consumatorilor din ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0