O unitate de productie a vinului, datand din urma cu 6.100 de ani, a fost descoperita intr-o pestera din Armenia, au anuntat, marti 11 ianuarie, arheologii, care afirma ca acest utilaj era folosit in preistorie, in epoca cuprului.
In iunie 2010, in acelasi sit arheologic a fost descoperit un mocasin din piele, perfect conservat, datand din urma cu 5.500 de ani, considerat cel mai vechi articol de incaltaminte din lume descoperit pana in zilele noastre.
Situl se afla intr-o pestera din provincia armeana Vayotz Dzor, aflata in apropiere de granitele cu Iranul si cu Turcia.
Inainte de aceasta descoperire, cea mai veche unitate de producere a vinului descoperita de arheologi avea o vechime de 5.150 de ani si a fost gasita, la sfarsitul anilor 1980, in mormantul faraonului egiptean Scorpion I.
Unitatea de vinificatie din Armenia a fost descoperita in acel sit arheologic ce are o suprafata de peste 700 de metri patrati, la mica distanta de cateva zeci de morminte. Acest detaliu i-a determinat pe specialisti sa afirme ca vinul avea in trecut un rol ceremonial.
Printre celelalte obiecte descoperite se numara seminte de struguri, resturi de struguri presati, coarde de vita de vie si o cuva din argila utilizata pentru fermentare. Aceasta cuva are o adancime de 60 de centimetri si un volum de 54 de litri.
Arheologii au descoperit si o presa rudimentara, ce are forma unui bazin din argila, cu dimensiunile de un metru pe un metru si o adancime de 15 centimetri, inconjurata de un sant de evacuare, in care se varsa sucul obtinut prin presarea strugurilor.
Unitati similare de presare a boabelor de struguri au fost folosite pana in secolul al XIX-lea in intregul bazin mediteranean si in Caucaz. Potrivit specialistilor, strugurii erau striviti cu picioarele goale, asa cum se procedeaza din timpuri stravechi in toate regiunile viticole.
Arheologii au scos la lumina si resturi de vase din lut in care se pastra vinul, o ceasca cilindrica confectionata dintr-un corn de animal, dar si un bol din argila si numeroase fragmente ce provin din recipiente asemanatoare.
Savantii specializati in paleobotanica au analizat semintele de struguri descoperite in pestera si au ajuns la concluzia ca acestea apartin speciei Vitus vinifera, o varietate de vita de vie domestica, cultivata si in zilele noastre.
Analiza cu carbon 14 folosita de savanti a permis determinarea fara niciun dubiu a varstei reale a acestor vestigii.
Pestera Areni-1, unde a fost descoperita aceasta unitate de producere a vinului, se afla in apropiere de un mic sat armean, renumit pentru productia lui viticola.
Autorii descoperirii incearca sa determine cu precizie identitatea grupurilor de oameni care fabricau vin si purtau acel gen de mocasin din piele. Se pare ca acei oameni sunt stramosii populatiei Kura-Araxes, o straveche populatie transcaucaziana. Sursa: MEDIAFAX
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"