Conform concluziilor studiului, tumorile cancerului mamar se hranesc cu colesterol si devin mult mai puternice la stresul indus de tratament care altfel le-ar distruge. In plus, pana si riscul aparitiei cancerului de acest tip este mai mare pentru cei cu un colesterol ridicat.
O echipa de cercetatori condusa de Duke Cancer Institute a identificat mecanismele angrenate in acest proces, descriind modul in care celulele cancerului de san se folosesc de colesterol pentru a dezvolta toleranta la stres, devenind astfel imune la moarte in timp ce migreaza de la locul tumorii initiale.
"Majoritatea celulelor canceroase mor in timp ce incearca sa se metastazeze - este un proces ce implica mult stres", a declarat autorul principal Donald P. McDonnell, profesor in cadrul Facultatii de Medicina a Universitatii Duke din Statele Unite.
"Putinele (celule) care nu mor au aceasta capacitate de a depasi mecanismul de moarte celulara indusa de stres", a adaugat specialistul. "Colesterolul a avut un rol esential in alimentarea acestei abilitati", a precizat el.
McDonnell si colegii sai si-au bazat studiul pe cercetari anterioare efectuate in laboratorul lor, concentrandu-se pe asocierea dintre nivelul ridicat de colesterol si cancerele de san si ginecologice cu status pozitiv pentru receptori de estrogen. Aceste studii au concluzionat ca aceste cancere alimentate de hormonul estrogen au profitat de pe urma unor derivati ai colesterolului care actioneaza precum estrogenul, stimuland dezvoltarea tumorilor.
Insa, a fost observat un paradox in cazul tumorilor mamare cu status negativ pentru receptori de estrogen. Aceste tipuri de cancer nu sunt dependente de estrogen, insa nivelul ridicat de colesterol a fost asociat cu un prognostic negativ, ceea ce sugereaza ca un mecanism diferit este implicat.
In acest studiu, care a implicat linii de celule canceroase si modele de soareci, cercetatorii de la Universitatea Duke au descoperit ca celulele canceroase migratoare se folosesc de colesterol ca raspuns la stres. Majoritatea mor. Insa, cele care supravietuiesc dezvolta o "super-putere" care le face capabile sa reziste feroptozei, un proces natural in care celulele mor sub efectul stresului. Aceste celule canceroase rezistente la stres prolifereaza si se deplaseaza cu usurinta in procesul de metastaza.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.58
din 5
- 6 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!