Sistemul olfactiv al fatului se dezvolta precoce, catre 20 de saptamani (4 luni si jumatate). Lichidul amniotic este deci bogat in elemente odorante. Nou-nascutul va arata o preferinta pentru mirosul mamei. In plus, daca aceasta alapteaza si continua sa manance aceleasi tipuri de alimente ca in perioada sarcinii, laptele va avea acelasi „parfum” ca lichidul amniotic.
Gustul
Filmele facute arata ca fatul:
• absoarbe lichidul amniotic prin gura deschisa de la 9 saptamani si jumatate,
• inghite si face miscari cu limba la 12 saptamani,
• are un reflex de voma la 18 saptamani.
Compozitia lichidului amniotic se schimba in cursul zilei, in functie de alimentele ingerate de mama. Cercetatorii au remarcat ca lichidul mamelor care au mancat picant este foarte aromatizat. Se pare ca fatul detecteaza cu receptorii sai si diminuarea oxigenului din sange sau cresterea deseurilor metabolice induse de stresul mamei.
Astfel, la nastere, nou-nascutul va recunoaste moleculele aromatizante materne care au impregnat mucoasa bucala si digestiva si, in mod natural, se va orienta catre mirosurile materne.
Fetusul experimenteaza nu numai prin inghitire, ci si prin supt, pe care il experimenteaza din a 9-a saptamana. Suptul de placere este probabil atat de frecvent, incat bebelusul se poate naste cu o calozitate a degetului mare. El isi suge si alte degete de la mana, precum si degetele de la picioare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid privind aplicarea dreptului la educatie pentru copiii cu dizabilitati din Romania
De ce copiii cu dizabilitati sunt marginalizati sau chiar exclusi intr-o forma sau alta din sistemul national de educatie Nu e suficient ca acesti copii duc deja o lupta cumplita cu ei insisi De ce trebuie sa duca inca una cu autoritatile cu institutii indiferente care de fapt sunt obligate prin lege sa le faciliteze accesul la educatie ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
