Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Mit despre slabire: Am metabolismul lenes, de aia ma ingras

Mit despre slabire: Am metabolismul lenes, de aia ma ingras
Oamenii care se chinuie sa slabeasca dau adeseori vina pe metabolismul lenes. Este acesta o adevarata bariera pentru pierderea in greutate sau vinovatul este cumva mancarea in exces si lipsa activitatii fizice?


In primul rand, sa analizam termenul de metabolism. Acesta inseamna procesul prin care corpul converteste mancarea in energie. Asa ca, acesta nu este deloc responsabil cu castigul in greutate, caci persoanele cu un metabolism lenes nu obtin suficienta energie din ce consuma si ajung chiar sa slabeasca!
Un termen mult mai util in cazul nostru este rata metabolica, aceea la care se refera majoritatea care aduc metabolismul in discutie. Este vorba despre energia (masurata in kilojouli) pe care o persoana o cheltuieste in cursul unei zile pentru a-si tine organismul in stare de functionare. Mentinerea temperaturii corpului, respiratia, circulatia sangelui si repararea celulara sunt toate cerinte esentiale pentru functionarea organismului. Aceste procese au tot timpul loc si folosesc multa energie.
Rata metabolica bazala (RMB) este cantitatea minima de energie de care ai nevoie pentru a trai, fara a face nimic, sau costul metabolic necesar pentru digerarea si absorbtia mancarii. RMB este cel mai mare consum de energie in cursul unei zile, ceea ce inseamna cam doua treimi din energia necesara unui adult pe parcursul unei zile.
O RMB corecta se calculeaza doar prin monitorizarea cantitatii de oxigen inhalat si al dioxidului de carbon expirat. Persoana in cauza trebuie sa fie odihnita, asa ca masuratorile se fac dimineata, dupa o noapte in care nu s-a mancat nimic, intr-un mediu confortabil.
RMB este influentata de compozitia organismului. Muschii au nevoie de mai multa energie decat grasimea. De aceea barbatii, care sunt de obicei mai musculosi ca femeile, au o RMB mai mare. Alti factori care o influenteaza sunt:
- inaltimea (cu cat esti mai inalta, cu atat RMB este mai mare, datorita suprafetei mai mari de piele prin care se pierde caldura),
- cresterea din timpul sarcinii sau a copilariei, 
- febra si stresul, 
- fumatul si cafeina si 
- temperatura mediului (si caldura, si frigul cresc RMB).
Pe masura ce imbatranim, castigam in greutate si pierdem masa musculara. Asa se explica de ce RMB scade odata cu varsta. Postul, infometarea si somnul pot, de asemenea, sa scada RMB.
Exista mai multe calculatoareonline care folosesc diferite formule pentru a estima RMB, in functie de varsta, sex si greutate corporala. Dar, cand vine vorba de slabit, RMB este irelevanta.
Daca vrei sa slabesti si dieta si exercitiile fizice nu dau roade, fie trebuie sa mananci mai putin, fie sa te misti mai mult sau, preferabil, sa le faci pe amandoua.
Asadar, poate fi metabolismul lenes acuzat pentru ingrasare? Cu exceptia hipotiroidienilor si a celor care sufera de sindromul Cushing, raspunsul este evident NU.
Persoanele supraponderale au o rata metabolica bazala mai mare si aceasta creste odata cu kilogramele. Pe masura ce ne ingrasam, stocam grasime si organismul are nevoie de energie pentru a purta aceasta masa excedentara. Imaginati-va ca ar trebui sa purtati o centura de grasime de vreo 20 de kilograme. Va straduiti o perioada, apoi picioarele fac muschi pentru a va ajuta. De aici si o RMB mai mare.
Daca se mareste corpul, se maresc si organele interne care primesc mai mult sange, ceea ce duce si asta la cresterea ratei metabolice.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate


Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima  Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dieta

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre slabire

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre ingrasare

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0