Compozitie rozmarin: ulei volatil (continand alfa-pinen si beta-pinen, camfen, camfor, sabinen, limonen, beta-cariofilen), acizi fenolici (cafeic, gentizic, vanilic, siringic), derivati de acid cafeic (acidul rozmarinic), diterpene (rosmanol, carnosol, acid carnosic), triterpene (alfa-amirenol si beta-amirenol, acid ursolic, acid oleanolic), flavonoide (diosmina, diosmetina, hesperidina), taninuri, ceruri etc.
Sanatatea din rozmarin
Rozmarinul se gaseste sub forma de ceai (din frunze, tulpini, varfuri florale uscate), tinctura sau ulei volatil.
Beneficii aduse sanatatii:
1) Intareste inima. Este tonic cardiac, hipertensiv, regleaza ritmul inimii prevenind aritmiile, intareste vasele de sange si reduce colesterolul. In general este fie contraindicat, fie indicat in cantitati mici hipertensivilor (persoanelor cu tensiune arteriala mare). De aceea cardiacii trebuie sa il foloseasca doar cu avizul medicului cardiolog personal iar cei cu hipertensiune preferabil sa il evite (sau sa il foloseasca tot cu avizul cardiologului).
Intensifica circulatia sangelui si mai ales circulatia periferica, inlaturand sindromul mainilor/picioarelor reci.
2) Stimuleaza capacitatea de concentrare si memoria
Rozmarinul are o actiune complexa asupra sistemului nervos: desi este un tonic cerebral foarte eficient, ajuta si in caz de insomnie, instabilitate emotionala, nervozitate. Regleaza buna functionare a sistemului nervos si combate surmenajul intelectual.
Infuzia de rozmarin este utila in perioadele de suprasolicitare (examene, munca in exces etc.), capacitatea de a remonta sistemul nervos fiind foarte ridicata.
3) Actioneaza ca tonic hepatic si stimuleaza secretia biliara. Infuzia de rozmarin trateaza eficient diskinezia biliara si stimuleaza digestia.
De asemenea, rozmarinul contribuie la vindecarea infectiilor gastro-intestinale.
4) Amelioreaza semnificativ bolile articulare. Actiunea sa este la fel de eficienta atat in situatia afectiunilor avand cauze infectioase, cat si atunci cand cauzele sunt mecanice.
5) Rozmarinul are o capacitate crescuta de regenerare a organismului si intarzie imbatranirea.
Contraindicatii rozmarin: planta este in general contraindicata persoanelor cu hipertensiune si femeilor insarcinate. In aceste cazuri, se poate folosi doar cu avizul medicului personal (care, daca isi da avizul, trebuie sa indice si doza maxima ce poate fi utilizata in scop terapeutic sau ca si condiment).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Hon-Do-Ryu Karate
Descopera acum esenta acestei arte martiale chiar de la Sensei Georg Nicolau - initiatorul sistemului in lucrarea omonima Hon-Do-Ryu Karate Hon-Do-Ryu Karate urmeaza drumul vechilor maestri din Okinawa pune accent pe imbinarea celor 3 aspecte esentiale ale artelor martiale excluzand competitia sportiva ca scop in sine Gi –...
Oferta Speciala
valabila 48h

de
SuntFericita.roRedactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.