Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie

Sfaturi pentru masa de Paste: tot ce trebuie sa stii despre vopseaua de oua, cozonacul si vinul din comert

Sfaturi pentru masa de Paste: tot ce trebuie sa stii despre vopseaua de oua, cozonacul si vinul din comert
de la 2016-04-27
Sfaturi pentru masa de Paste: tot ce trebuie sa stii despre vopseaua de oua, cozonacul si vinul din comert

Asociatia Pro Consumatori a realizat vopseaua pentru vopsit oua din comert, cozonacii si vinul care nu lipsesc de pe masa romanilor de sarbatorile pascale.


Asa cum era de asteptat, rezultatele analizei arata ca produsele pe care obisnuim sa le cumparam si sa le consumam nu sunt tocmai benefice pentru sanatatea noastra.

Referitor la vopseaua pentru ouale rosii, APC avertizeaza ca 8 dintre tipurile de vopsea analizate contin Azorubina, E122, un colorant rosu toxic, folosit in industria textila, ce poate produce astm sau hiperactivitate la copii. Poate produce reactii la persoanele care nu tolereaza aspirina. Este un aditiv interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia.

Expertii APC recomanda sa cumparati oua de categoria 0 si 1 intrucat au coaja mai groasa si nu trece vopseaua prin ele ajungand la continut. Ouale de categoria 2 si 3 provin de la gaini crescute in hale industriale sau baterii, gaini stresate si au coaja foarte subtire, prin urmare vopseaua de oua poate ajunge in interior. Odata patate cu vopsea, ouale nu mai pot fi mancate pentru ca devin toxice.

"Pentru vopsirea oualor, multi consumatori se aprovizioneaza cu substante chimice improprii pentru vopsirea acestora, dar care dau culori impresionant de vii, incomparabil mai atractive decat culorile din surse naturale: pentru rosu si roz - foi de ceapa, sfecla proaspata; pentru galben si portocaliu – morcovi, coji de citrice; pentru albastru – frunze de varza rosie; pentru verde – frunze de spanac etc. Este bine sa se procure oua albe pentru vopsiri frumoase, sa fie curatate cu apa calda (fara detergenti), sa fie fierte incet in apa cu putina sare, apoi sa se adauge putin otet si sursa de colorant. Foarte comod este sa se fiarba ouale in apa in care au fiert mai intai foile de ceapa, de exemplu. Aceste experimente asigura si placeri deosebite in arta de a face", a explicat Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – Departamentul de Business, Stiintele Consumatorului si Managementul Calitatii, ASE Bucuresti.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Copii nascuti sub o stea norocoasa


Ai copii Ai rude prieteni care sunt parinti Perfect esti de-al nostru Respectiv ai si griji si bucurii si prea putin timp ca sa le rezolvi pe primele pentru a te dedica celorlalte Eu am gasit o solutie pe care ti-o ofer din toata inima in cartea "Copii nascuti sub o stea norocoasa" Tot mai multi parinti se straduiesc sa...

Oferta Speciala
valabila 48h


Si in cazul cozonacilor din comert au fost depistate nereguli.

Continutul de cacao la produsele analizate variaza intre 0,5% si 2%.
Niciunul dintre produsele analizate nu respecta reteta traditionala a cozonacului (faina tip 000, lapte dulce, zahar, oua, unt, umplutura de diferite tipuri). La 65% dintre produsele analizate nu se mentioneaza tipul de faina de grau folosita la fabricarea cozonacului. Un singur producator de cozonaci, SC Grewe SRL, dintre cei ale caror produse au fost analizate, declara ca foloseste faina tip 000. In cele 31 de produse analizate s-au identificat 30 de aditivi alimentari.

"Cozonacul industrial este un produs care, in cele mai multe situatii, nu mai are nimic din gustul si savoarea cozonacului traditional. In compozitia acestuia exista ingrediente care au denaturat reteta produsului, cum ar fi: srot de soia, spartura de soia, faina de soia degresata, otet din vin, fibre de cartofi, faina de porumb, amidon de porumb etc, la care se adauga coloranti, conservanti si indulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor sa cumpere cozonac numai dupa o atenta verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate si sa fie circumspecti la anumite mentiuni nutritionale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip". Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

APC explica si e trebuie sa stim despre vinuri, inainte de sarbatorile pascale:

Armonia dintre felurile de mancare si vinurile servite creeaza o stare de satisfactie si multumire pentru orice consumator, iar capacitatea de a alege sau propune vinul cel mai bine adaptat situatiei este unul dintre cele mai importante criterii de apreciere a unui serviciu din restaurant sau in fata invitatilor, daca suntem gazde. Orice preparat culinar poate contine unul sau mai multe din cele cinci elemente de baza ale gustului: dulce, acru, sarat, amar si umami (un al cincilea element component al gustului, descoperit de japonezi la inceputul secolului, care desemneaza capacitatea proteinica a unei mancari). Aceste nuante isi pun amprenta si asupra gustului vinurilor.
VINURILE ROSE se pot asocia oricarei compozitii gastronomice.             
VINUL SPUMANT se poate servi la o masa de la inceput pana la sfarsit.
VINURILE ROSII se servesc la temperatura camerei, iar atunci cand sunt pastrate in pivnite se aduc la temperatura de servire cu cateva ore inainte de masa. Vinurile rosii speciale se prezinta pana la 22°C. Vinurile albe se servesc intotdeauna reci. Cu cat vinul este mai vechi, mai dulce, mai licoros ori mai spumant, cu atat se serveste mai rece.
VINURILE NOI se servesc inaintea celor vechi.
VINUL SEC se serveste inaintea celui demisec si dulce.
VINUL ROSU se serveste dupa vinul alb sec si demisec.
VINURILE VECHI se recomanda iarna, indeosebi cele rosii”, subliniaza Prof. univ. dr. Dan BOBOC.

Sursa: APC



Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre masa de paste

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cozonac

Spune-ne opinia ta despre "Sfaturi pentru masa de Paste: tot ce trebuie sa stii despre vopseaua de oua, cozonacul si vinul din comert"

Pentru a putea comenta trebuie sa fiti de acord cu Termeni si conditiile site-ului.


3 - 2 =

Cele mai citite articole

Nu exista parintele perfect, la fel cum nu exista copilul care nu face greseli.
Stresul creeaza o stare de tensiune si o reactie de alarma a organismului, ducand uneori la ...
Te confrunti des cu balonarea? Atunci trebuie sa fii atenta la alimentatie!

Comentarii articole

Spune-ti parerea
Personala si nu conteaza.....
Din punctul meu de vedere e modelul ideal de femeie pe care nu o vrei pt o relatie .... E vorba ...
Cat de frumos! Stilul shabby chic imi place foarte mult si chiar mi-ai dat cateva idei pentru ca si ...
Bucura-te zilnic de Frumusetea Ta

17 tratamente de infrumusetare ieftine si eficiente

Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!

Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0