Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

QUINOA. Ce e, cum se prepara si cum se mananca

de Lavinia Rorich la 2017-11-02
QUINOA. Ce e, cum se prepara si cum se mananca
Considerata a fi una din cele mai sanatoase alimente din lume, quinoa a inceput sa devina din ce in ce mai cunoscuta si la noi. Se spune despre ea ca are toate substantele nutritive esentiale vietii si este alimentul ideal de introdus in dieta zilnica. Quinoa se poate folosi la prepararea tuturor felurilor de mancare: supe, mancaruri, salate, antreuri si deserturi, si este extrem de simplu de preparat.


Quinoa este foarte bogata in vitamine si minerale; contine riboflavina (adica vitamina B2), calciu, vitamina E, fier, potasiu, fosfor, magneziu, acid folic, beta caroten si proteine vegetale.

Diferente nutritive intre quinoa nepreparata termic si quinoa fiarta

* O cana de 250 ml plina cu quinoa alba, nepreparata termic are: 626 calorii, 10g grasimi, 8mg sodiu, 109g carbohidrati, 12g fibre si 24g proteine.
* O cana de 250ml cu quinoa fiarta are numai 222 calorii, 3,5g grasimi, 13mg sodiu, 40g carbohidrati, 5g fibre si 8g proteine.

De ce e buna quinoa in curele de slabire

Quinoa este un aliment foarte important pentru vegetarieni sau vegani, dar si pentru cei care urmeaza o dieta cu putini carbohidrati sau pentru cei care vor sa slabeasca. Spre deosebire de carbohidratii simpli din alimentele procesate, carbohidratii complecsi continuti in quinoa se digera treptat: asta inseamna o valoare nutritiva mai mare, o senzatie de satietate care dureaza mai mult timp. datorita continutului mare de proteine, quinoa poate inlocui cu succes orice tip de carne, mai ales ca nu are deloc grasimi saturate.

Iata 7 retete pentru un meniu complet>>

Tipuri de quinoa

Semintele de quinoa sunt de mai multe culori - rosu, negru, alb sau auriu -, ultimele doua tipuri fiind si cele mai des intalnite prin magazine. Fulgii de quinoa se pot folosi precum fulgii de ovaz, la prepararea micului dejun.
Pretul per 500g variaza intre 10-35 lei, in functie de tipul de quinoa. Desi preturile par mari, sa nu uitam ca prin preparare isi mareste volumul de 3-4 ori.

Cum se prepara quinoa

Quinoa se prepara rapid, in maxim 15 minute si se poate pastra la frigider pentru cel mult sapte zile. Pe scurt, quinoa se poate prepara la fel ca orezul sau fulgii de ovaz, insa intr-o cantitate ceva mai mica, deoarece isi mareste volumul de 3-4 ori. Si acesta este si un bun punct de plecare pentru cine doreste sa includa in alimentatie aceasta cereala: inlocuirea orezului din mancare cu quinoa. Iata doua retete simple cu quinoa...

Orez cu lapte, quinoa style

Ai nevoie de: boabe de quinoa, lapte (animal sau vegetal, dupa preferinta), zahar sau orice alt indulcitor, scortisoara si esenta de vanilie.
Boabe le quinoa se lasa sa inmuiat in apa timp de 15-30 de minute - astfel se fierb mai repede si isi pierd stratul exterior numit saponina, care dau un gust amarui. In rest, se prepara la fel ca orezul cu lapte, numai ca se inlocuieste orezul cu quinoa si se foloseste acelasi raport de cantitati: 1 masura quinoa / 2-3 masuri lapte (unde masura poate insemna 1 ceasca, 1 cana sau 100ml/g, in functie de cantitatea pe care doresti sa o prepari). Ca punct de reper, 150g boabe de quinoa ajung pentru prepararea a doua portii de orez cu lapte.
Laptele se pune la fiert cu boabele si se lasa 15 de minute (la foc mic si acoperit, amestecand din cand in cand), pana ajunge sa aiba consistenta clasicului orez cu lapte. Spre final se adauga scortisoara si esenta de vanilie. Se serveste rece sau cald, simplu sau cu fructe uscate sau crude.

Mic dejun sanatos cu fulgi de quinoa

Ai nevoie de: fulgi de ovaz, apa fierbinte, fructe uscate, seminte, nuci.
Ca la reteta de mai sus, se foloseste 1 masura fulgi de ovaz la 3 masuri apa clocotita. Se lasa intr-un castron acoperit pentru 3 minute, ca sa se umfle. Se serveste simplu sau indulcit, cu stafide, fructe uscate sau diferite seminte si nuci.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 4.07 din 5 - 553 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre quinoa

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre lapte

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre ovaz

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre orez

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre proteine

Cele mai citite articole

Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016