Gandeste-te la urmatoarea descriere: femeie de 40 si ceva de ani, un pic supraponderala, desi tine dieta stricta, piele uscata, par fragil, lipsa de energie (chiar si la cicni minute dupa cafeaua de dimineata). Daca te recunosti, sa stii ca de vina este tiroida.
Nimeni nu trebuie sa traiasca cu o problema hormonala netratata. Unele au nevoie de atentie medicala, altele doar de o ajustare a stilului de viata. Iata un ghid al celor mai des intalnite dezechilibre hormonale si cum poti sa recastigi armonia.
Estrogenul
Indicii: Daca esti supraponderala, se prea poate sa ai un nivel ridicat de estrogen; celulele grase sunt cele care produc acest hormon, asa ca greutatea in exces duce la prea mult estrogen in orgenism. Ceea ce este o problema serioasa, pentru ca excesul de estrogen hraneste cancerul la san si pe cel uterin. In timpul menopauzei, pe de alta parte, toate femeile trec printr-o scadere a nivelului de estrogen, ceea ce duce la efecte cum ar fi bufeurile sau durerile articulare.
Ce e de facut: Daca ai kilograme in plus, fa sport si tine dieta. Slabitul iti poate imbunatati echilibrul estrogenului, reducand simultan si riscul de cancer. O femeie supraponderala sau obeza care este in perioada postmenopauza si slabeste numai 5% din greutatea isi scade riscul de cancer la san cu pana la 50%. Evita alimentele care au fitoestrogeni, cum ar fi produse din soia.
Testosteron
Indicii: In anii de dinainte de menopauza, femeile pot suferi de scaderea testosteronului caci ovarele si glandeel suprarenale isi incetinesc productia de hormoni ai sexului. Asa se explica de apare scaderea libidoului. Excesul de testosteron in schimb poate fi rezultatul unei afectiuni numite sindromul ovarelor polichstice. Simptomele posibile includ cicluri neregulate, alopecie, voce groasa si exces de par corporal.
Ce e de facut: Daca esti ingrijorata in legatura cu libidoul tau, include in alimentatie produse bogate in zinc, cum ar fi stridiile si semintele de susan.
Melatonina
Indicii: Nivelurile scazute de melatonina, hormonul responsabil pentru mentinerea ritmurilor circadiene ale corpului, sunt asociate somnului de proasta calitate si depresiei. Corpul nostru produce mai putina melatonina pe masura ce imbatranim, ceea ce explica de ce adultii mai in varsta au dificultati mai mari de somn decat copiii.
Ce e de facut: Ia un supliment de melatonina cu doua ore inainte de somn.
Grelina si leptina
Indicii: Iti vorbeste stomacul? Multumeste-i grelinei. Produsa de stomac, grelina ii da de stire creierului ca iti este foame. Dupa ce mananci, letina ii spune creierului ca te-ai saturat. Daca acesti doi hormoni nu se mai sincronizeaza, iti pierzi abilitatea de a sti cand esti satula si, prin urmare, mananci prea mult.
Ce e de facut: Dormi bine. Un studiu al Universitatii Standford a descoperit ca deprivarea constanta de som (5 ore pe noapte in loc de opt) creste nivelul de grelina cu aproape 15%, le coboara pe cele de leptina cu 15,5%, ceea ce duce la ingrasare. Alte studii arata ca sportul si reducerea stresului reechilibreaza nivelul de grelina
Sursa: Oprah.com
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate
Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
