Inainte de toate, e important sa precizez faptul ca cercetatorii incearca de o perioada lunga de timp sa afle cum reactioneaza si cum se schimba corpul nostru din momentul fecundarii oului. Fascinatia este la sistemul imunitar, intrucat acesta trebuie sa recunoasca ca sarcina nu reprezinta un pericol pentru sanatatea noastra si, simultan, trebuie sa protejeze noul fat format. Avand in vedere faptul ca jumatate din gene provin de la tata, sistemul imunitar va trebui sa isi dea seama singur cu privire la noutatile cu care se confrunta corpul propriu.
Studiul facut de cei de la Universitatea Linkoping s-a concentrat asupra timusului, un organ care controleaza comportamentul sistemului imunitar prin celulele T. Acestea dicteaza directia in care va actiona intregul set de protectie al corpului nostru. Din pacate, nu exista suficiente dovezi care sa ne ofere concluzii clare cu privire la modul in care timusul schimba sistemul imunitar in timpul sarcinii la oameni. In schimb, la animale s-a observat cu usurinta ca sistemul imunitar scade in momentul sarcinii pentru a nu ataca fatul. Numarul de celule T era in scadere, iar actiunea de protectie a corpului a fost efectiv "ametita" de lipsa conducatorilor.
Ce se cunoaste pana acum despre schimbarile la om
Oamenii de stiinta au analizat productia celulelor T folosind mostre de sange provenit de la 86 de femei, dintre care 56 gravide. Ei au fost interesati, in mod special, de un anumit tip de celule T, numite celule de reglementare, deoarece acestea pot interactiona cu alte celule ale sistemului imunitar si pot preveni atacarea tesutului propriu al organismului.
"Am aratat ca productia de celule T din timus nu se modifica in timpul sarcinii. Totusi, numarul celulelor T de reglementare, care pot slabi raspunsul imun, pare sa creasca in timpul sarcinii. Acest lucru explica de ce organismul mamei poate tolera si fatul si poate mentine si apararea impotriva infectiilor", explica Sandra Hellberg, autorul studiului. Asadar, corpul mamei se transforma intr-un seif pentru a-si proteja fatul in crestere.
Descoperirea poate fi, de asemenea, importanta pentru intelegerea anumitor boli autoimune, in care sistemul imunitar al organismului incepe sa atace celulele corpului. Mai multe boli autoimune au legatura cu functia timusului, un exemplu fiind scleroza multipla, in care creierul si maduva spinarii sunt afectate de sistemul imunitar.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
In slujba coroanei
Volumul memorialistic & 39;In slujba coroanei& 39; ne invita sa cunoastem perspectiva personala a autorului dl Dan Ion Lazar membru al echipei ce a insotit Familia Regala la revenirea in tara ca martor si participant direct la evenimentele petrecute atunci dar si mai tarziu la activitatile Casei Regale Romane Aflam intai despre...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!