Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Zmeura: 6 motive pentru care este o gustare sanatoasa

de Alina Ilie la 2023-03-16
Zmeura: 6 motive pentru care este o gustare sanatoasa
Zmeura poate fi consumata pe tot parcursul anului, fie ca este proaspata sau congelata. Insa aceste mici fructe nu sunt doar gustoase. Au un profil nutritional impresionant, fiind astfel una dintre cele mai bune alegeri atunci cand ne referim la gustari sanatoase.


Zmeura congelata sau proaspata este o gustare grozava, combinata cu nuci, seminte de dovleac sau ciocolata neagra. Consumata la micul dejun, adaugata in smoothie, sosuri de fructe sau in prajituri, oricum ar fi, vei profita de numeroasele sale beneficii pentru sanatate. Ce spui de un tort fara coacere cu zmeura si afine?

Iata 6 motive pentru care sa consumi zmeura:
 
1. Are o multime de nutrienti
 
O portie de 100 de grame de zmeura ofera 23 de miligrame de vitamina C. Aceasta cantitate reprezinta aproximativ 30% din doza zilnica minima pentru vitamina C pentru femei, potrivit National Institutes of Health. Vitamina C sustine imunitatea si sanatatea pielii si ajuta la producerea de colagen.
 
In plus, vitamina C din zmeura mareste capacitatea organismului de a arde grasimile, potrivit unui studiu publicat in Journal of the American College of Nutrition.
 
Zmeura contine, de asemenea, mangan, calciu si vitamina K, care joaca un rol important in sanatatea oaselor. Mai furnizeaza organsmului si vitamina E, vitamine B, magneziu, cupru, fier si potasiu.
 
2. Contine putin zahar
 
Zmeura este, de asemenea, unul dintre fructele cu un continut redus de zahar: doar 2,7 grame de zahar la 100 de grame de fruct, comparativ cu aproximativ 13 grame de zahar continut de un mar mic. 
Continutul scazut de zahar le face o optiune excelenta pentru oricine are pofta de dulce si doreste sa isi minimizeze aportul de zahar.
 
3. Este bogata in antioxidanti 
 
Zmeura este un antioxidant puternic cu continutul ridicat de vitamina C.
 
Potrivit unui studiu din 2015, aportul mai mare de fructe bogate in antioxidanti, cum ar fi zmeura, este asociat cu un risc mai scazut de boli cronice si stres. Antioxidantii pot preveni sau intarzia unele tipuri de leziuni celulare. 
 
In urma expunerii la factorii de mediu (poluare, radiatii) sau compusi chimici (fum de tigara, pesticide, toxine), corpul produce in mod natural radicali liberi. 
Radicalii liberi sunt molecule extrem de instabile care provoaca leziuni celulare. Acestia pot provoca „stres oxidativ”, declansand deteriorarea celulelor. Dar, conform unui studiu de medicina oxidativa si longevitate celulara din 2017, moleculele antioxidante contracareaza stresul oxidativ cauzat de radicalii liberi. 
 
Antioxidantii din zmeura ajuta, de asemenea, la reducerea inflamatiei, un declansator cunoscut al imbatranirii premature. Substantele naturale din zmeura sustin si repararea ADN-ului si blocheaza enzimele care declanseaza durerea cauzata de artrita.
 
4. Te poate proteja de cancer
 
Antioxidantii si compusii antiinflamatori din zmeura pot ajuta la protejarea impotriva cancerului. Unele dovezi sugereaza ca acesti compusi reduc reproducerea celulelor canceroase. Potrivit unui studiu din 2016 in  Advanced Nutrition,  zmeura se numara printre putinele alimente vegetale care furnizeaza elagitanine si antocianine.
 
Elagitaninele si antocianinele sunt fitochimice. Conform studiului Molecules din 2015, substantele fitochimice sunt antioxidanti care pot avea proprietati de combatere a cancerului. 
 
5. Este bogata in fibre
 
Zmeura se numara printre cele mai mari surse de fibre alimentare integrale, oferind 6,5 grame la fiecare 100 de grame, conform studiului  Advanced Nutrition. 
 
Fibrele au mai multe beneficii pentru sanatate, care includ:
 
- scaderea glicemiei prin incetinirea digestiei
- sustinerea unei bune sanatati digestive
 
Fibrele din zmeura ajuta, de asemenea, la inmultirea bacteriilor intestinale benefice. De fapt, un consum crescut de fibre alimentare are un efect pozitiv asupra persoanelor care se confrunta cu obezitate, sindrom metabolic, precum si alte boli intestinale cronice.
 
6. Imbunatateste memoria
 
Zmeura ajuta la combaterea stresului oxidativ, a unui dezechilibru intre radicalii liberi care dauneaza celulelor si capacitatea organismului de a lupta impotriva efectelor nocive ale acestora.
Deoarece stresul oxidativ este un factor de risc in boli precum Alzheimer si Parkinson, zmeura este un aliment de top care sustine creierul. Potrivit unui studiu din 2022 din Scientific Reports, s-a demonstrat ca flavonoidele din fructele de padure ajuta la imbunatatirea coordonarii, memoriei si dispozitiei. 
 
 
Sursa: www.health.com
Foto: pixabay.com
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.88 din 5 - 4 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre zmeura

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre beneficii pentru sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre gustare sanatoasa

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
In cautarea unei diete echilibrate si sanatoase, fulgii de ovaz sunt un aliat de nadejde pentru cei ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0