Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bucatarasul cel Dibaci: Secretele unui cozonac reusit

Bucatarasul cel Dibaci: Secretele unui cozonac reusit
Cozonacii bine reusiti se prezinta cu suprafata bine rumenita, trebuie sa fie moi, bine copti, iar cand se taie trebuie sa se desfaca in fasii lungi. Cozonacul care la taiere prezinta gauri, este aspru si sfaramicios nu este bine reusit. Prepararea cozonacului presupune indemanare, rabdare si respectarea anumitor reguli.


CE TREBUIE STIUT PENTRU BUNA REUSITA A COZONACILOR
Cozonacii se prepara cu oua, mai putine sau mai multe, dupa posibilitati. In orice caz, se intrebuinteaza toate galbenusurile si doar o parte din albusuri. Vanilia se taie bucatele fine, cu un cutit foarte bine ascutit, si se pune in lapte. La framantat se intrebuinteaza untura, ulei, unt curat sau aceste grasimi combinate intre ele. Este de dorit sa se puna 300 g de zahar tos sau pudra la 1 kg de faina. Faina trebuie sa fie de grau de buna calitate, bine cernuta si tinuta la loc cald si uscat cu cateva zile inainte de a prepara cozonacii. Vasul in care se pregateste cozonacul (strachina sau covatica) trebuie sa fie cald. De asemenea, pe timpul preparariiin camera trebuie sa fie cald si sa se evite curentul. Formele in care se pune aluatul pentru copt vor fi unse cu unt, presarate cu pesmet si incalzite. Cand se umbla cu ele - se asaza sau se scot din cuptor - nu se vor tranti, iar dupa ce cozonacul este copt se va scoate incet din forma, asezandu-l peste o perna peste care s-a intins o coala de hartie, iar deasupra lui se pune un servet sau o fata de masa. Cozonacii se asaza in aceeasi pozitie in care au stat in forma si nu se misca decat dupa ce s-au racit complet. Daca s-a framantat coca de cozonac numai cu unt, se adauga un paharel de ulei bun si jumatate de pahar de miere de albine. Uleiul tine cozonacii mai mult timp proaspeti, iar mierea le da aroma placuta.
RETETA PENTRU COZONAC OBISNUIT
- 1 kg faina
- 300g zahar
- 1 1/2 ceasca lapte
- 6 oua
- 50 g drojdie de bere
- 200 g unt
- 2 linguri de ulei
- 1 baton de vanilie
- sare
- ou pentru uns aluatul
- grasime pentru forma.
Se face o maia din drojdie si 1 lungurita de zahar. Se freaca pana se face ca o smantana. Se adauga 2-3 linguri de lapte caldut, putina faina si se amesteca bine. Se presara cu faina, se acopera si se lasa la loc cald sa creasca. Se fierbe laptele cu batonul de vanilie taiat bucatele foarte mici, apoi se lasa sa stea la cald. Galbenusurile se freaca impreuna cu zaharul si sarea, apoi se toarna laptele cald amestecand continuu. Plamadeala crescuta se pune intr-un vas mai mare si peste ea se toarna, batand mereu cu lingura, cate putin din galbenusurile cu lapte si cate putina faina. Apoi se pun 3 albusuri batute spuma. Cand aceasta operatie este terminata, incepe framantatul cozonacului. Se framanta turnand mereu cate putin unt si ulei incalzit pana cand aluatul incepe sa faca basici si sa se dezlipeasca usor de mana. Se acopera vasul cu un servet, iar peste el se pune ceva mai gros. Se lasa la loc cald sa creasca de 3 ori fata de cat a fost. Cand aluatul a crescut bine, se ia cate o bucata, se asaza pe planseta pudrata cu faina, se da forma dorita si se pune in forma de copt unsa cu unt. Se mai lasa sa creasca in forma la loc cald. Se unge cu ou si se coace la foc potrivit. Se scoate din forma imediat ce s-a copt si se lasa sa se raceasca. Cozonacii se pot pune in forme fie simpli, fie cu nuci, rahat, portocale, mac, stafide.
INSISTAM ASUPRA CATORVA ASPECTE:
1. Cozonacii nu se lasa sa creasca prea mult inainte de a-i pune in cuptor. Daca au crescut pana la marginea formei, se ung si se baga in cuptor, unde cresc atat cat trebuie. Daca sunt lasati sa creasca mai mult, fermentatia trece de limita necesara, producandu-se spatii libere in coca (gauri).
2. Cuptorul nu trebuie sa fie prea tare incins la inceput, deoarece caldura mare produce imediat o crusta la suprafata aluatului. Aceasta crusta impiedica cresterea normala, cozonacul nu creste, ramane inabusit cu coca clisoasa si nu mai are nici gust si nici aspect.
3. Faina trebuie sa fie de foarte buna calitate si bine uscata.
4. Drojdia trebuie sa fie si ea proaspata si de buna calitate.
5. Ouale trebuie si ele sa fie foarte proaspete.
6. La framantat sa nu se rupa coca intre maini.
7. Untul sa nu se infierbante cand se adauga la framantat.
8. Tot timpul cat se adauga untul, coca se impatureste fara sa se rupa.
9. Cozonacii preparati cu mai multe oua cresc mai greu.
10. Cand se intinde coca pentru a fi pusa in forma, untul cu care se unge sa fie mai mult muiat decat incalzit.
11. Daca se pun cozonacii in forma inalta, coca trebuie sa umple 1/3 din forma. Daca se pun in forme lungi, joase, coca trebuie sa umple ceva mai mult decat ½ din forma.
12. Cuptorul are un rol principal. La inceputul coacerii trebuie sa fie mai domol, cam ½ de ora, si potrivit de tare in tot restul timpului.
13. Nu se tin cozonacii la cuptor mai mult decat trebuie, caci se rosesc. Cel mult 1 ora.
14. Cantitatea de zahar poate fi scazuta pana la 250g la 1 kg de faina.
15. Ca sa se obtina un luciu frumos, cozonacii se ung cu ou de 2 ori: cand se pun in forma la crescut si inainte de a-i baga la cuptor.
Autor: Bucatarasul cel Dibaci Restaurant ''Bucatarasul cel Dibaciï'' Bucuresti, Str. Olteni nr.3 (zona Piata Unirii - Piata Sfanta Vineri) www.bucatarasul.ro

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.99 din 5 - 160 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre unt

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre zahar

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre oua

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre cozonac

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid
si scapa de toxine!
Iti oferim un Raport Special GRATUIT
"Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
Citeste zilnic GRATUIT totul despre sanatate, frumusete, stil!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016