Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ce alimente sunt bogate in vitamina B1 si de ce este bine sa le consumi

de Alina Ilie la 2023-05-16
Ce alimente sunt bogate in vitamina B1 si de ce este bine sa le consumi
Consumul unei varietati de alimente bogate in tiamina (vitamina B1) are multe beneficii, atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru sanatatea mentala. Corpul uman nu poate produce singur tiamina, de aceea este necesar sa o preluam din alimentatie. In randurile de mai jos vom vedea ce alimente sunt bogate in vitamina B1 si care sunt beneficiile pentru sanatate pe care le aduce tiamina.


Ce este tiamina (vitamina B1)?

 
Tiamina, cunoscuta si ca vitamina B1, este o vitamina solubila in apa, care se gaseste in mod obisnuit in multe alimente de origine vegetala si animala. Fiind solubila in apa, tiamina se descompune rapid odata ce este consumata si este eliberata din organism mai usor fata de vitaminele solubile in grasimi, care se pot acumula in organism. Tiamina este stocata in principal in ficat, depozitele rezistand cel mult 18 zile, de aceea trebuie sa consumati alimente cu tiamina in mod regulat.
 
 Este implicata in multe dintre cele mai importante procese metabolice ale organismului. La fel ca majoritatea vitaminelor B, tiamina  este vitala pentru functiile celulare. Cand consumati alimente bogate in tiamina, acestea ajuta organismul sa transforme carbohidratii in energie, ceea ce este important pentru metabolismul, concentrarea si starea de bine. De asemenea, joaca un rol in functionarea sanatoasa a ficatului si este necesara pentru o piele sanatoasa.
 
Absorbtia tiaminei se realizeaza in duoden, parte a sistemului digestiv, printr-un proces activ ce converteste tiamina in forma sa activa, numita tiamin pirofosfat. 
 

Alimente bogate in vitamina B1


Unele dintre cele mai sanatoase alimente bogate in tiamina includ drojdia alimentara, algele marine, nucile de macadamia, legumele verzi (precum sparanghelul si mazarea), semintele de floarea soarelui, fasolea, lintea si pestele. Beneficiile consumului de alimente cu tiamina includ obtinerea de mai multa energie, protejarea memoriei, imbunatatirea dispozitiei si protejarea inimii. 
 
Alte alimente ce o contin includ spanacul, vinetele, rosiile uscate, cartofii, semintele de susan, taratele de orez, germeni de grau, ovazul, orzul, produsele lactate precum iaurtul sau branza, portocalele.
 
 
Cele mai frecvente simptome ale deficientei de vitamina B1/tiamina includ:
 
- Oboseala cronica
- Probleme intestinale, cum ar fi colita sau diareea
- Pierdere musculara si slabiciune
- Boli neurodegenerative 
- Leziuni si inflamatii ale nervilor (nevrite)
- Modificari ale dispozitiei, cum ar fi iritabilitatea, apatia sau depresia
- probleme cardiovasculare.
 

Vitamina B1 - Beneficii pentru sanatate

 
1. Sustine metabolismul si creste nivelul de energie
 
Tiamina are rolul de a transforma nutrientii in energie. Alimentele cu tiamina ajuta la convertirea moleculelor regasite in carbohidrati si proteine, astfel incat organismul sa poata utiliza acesti macronutrienti in activitatile zilnice.
Joaca, de asemenea, un rol important in producerea de celule rosii din sange.
 
2. Protejeaza sanatatea ochilor si vederea
 
Alimentele bogate in tiamina ajuta la prevenirea cataractei. Consumate in tandem cu alimente bogate in grasimi omega-3 si omega-6 poate avea rezultate remarcabile cu privire la sanatatea ochilor. De asemenea, ar trebui sa luati in considerare adaugarea mai multor alimente bogate in vitamina A in dieta dvs. pentru a imbunatati vederea.
 
3. Promoveaza sanatatea neurologica
 
Consumul de alimente bogate in tiamina este o modalitate naturala de a mentine sanatatea neurologica. Lipsa tiaminei poate contribui la aparitia starilor de confuzie, dementa si chiar la Alzheimer.
 
Persoanele in varsta cu boala Alzheimer tind sa aiba niveluri mai scazute de tiamina in sange decat cei care nu sufera de aceasta boala. Suplimentarea cu tiamina la pacientii cu Alzheimer s-a dovedit a fi utila pentru imbunatatirea abilitatilor cognitive.
 
4. Sustine sistemul cardiovascular
 
Tiamina impreuna cu vitaminele B12 si B6 regleaza functiile importante ale sistemului cardiovascular, endocrin si digestiv. Alimentele care contin tiamina au un impact pozitiv asupra circulatiei sangelui si functiilor aparatului cardiovascular, iar aportul  s-a dovedit ca imbunatateste functia cardiaca, pierderea in greutate si previne riscul de insuficienta cardiaca. 
 
Vitamina B1 poate ajuta, de asemenea, la prevenirea problemelor cardiace, cum ar fi o inima marita, pulsul ridicat, edem.
 
5. Previne slabiciunea musculara, spasmele si durerile
 
Aportul scazut de tiamina este asociat cu sindromul picioarelor nelinistite , durere, slabiciune, sensibilitate, retentie de lichide si amorteala/furcaturi la nivelul membrelor. Tiamina B1 este deosebit de utila pentru prevenirea acestor simptome la persoanele cu afectiuni precum diabetul , deoarece contribuie la buna functionare a sistemului nervos. 
 
6. Ajuta la promovarea sanatatii intestinale si digestive
 
Lipsa de energie, anxietatea si depresia pot contribui, de asemenea, la un apetit scazut, la lipsa motivatiei, iar tiamina poate ajuta la prevenirea acestor simptome prin sprijinirea capacitatii organismului de a face fata stresului mental si fizic.

 
Sursa: https://draxe.com/
Foto: pixabay.com

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Alina Ilie
Alina Ilie s-a alaturat echipei SuntFericita.manager.ro in anul 2013. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre sanatate si stare de bine, diete, frumusete, retete culinare. Are experienta si in domenii precum fiscalitate si contabilitate, idei de afaceri si agricultura.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.88 din 5 - 4 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre vitamina b1

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre tiamina

Cele mai citite articole

Oamenii de stiinta spun ca aproximativ jumatate din variatiile personalitatii umane sunt definite ...
Pentru un cuplu casatorit, iubirea trece prin diferite stadii de-a lungul timpului, de aceea ...
Iti oferim mai jos un model de cerere de angajare. Iata cum trebuie sa formulezi aceasta cerere!
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016