Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Grasa sau frumoasa? Parerile unei persoane un peu dodue, dar simpatica foc (I)

Grasa sau frumoasa? Parerile unei persoane un peu  dodue, dar simpatica foc (I)
Ca Obelix. Ai observat? Cat e el de grasun si de simpatic! Cat de serios iti explica el de ce este asa... rotunjor. Cum povesteste despre aventura lui din copilarie, cand a fost scapat in ceaunul cu potiune magica! Buna scuza! Dar de ce avem nevoie de scuze?


Toata lumea pare azi excesiv interesata de diete, siluete si alte… "ete". Pontiac, Attkins, South Beach… te ia durerea de cap. Si asta nu slabeste! “Supararile” persoanelor cu talii de manechine indreptate impotriva persoanelor mai… rubiconde imi par iesite din tablou. Niciodata o persoana slaba nu a simtit disperarea uneia care, dupa ani de chin, inca se zbate sa gaseasca diete care s-o salveze… sau poate da? Aici, ceva nu este in ordine…

Pe vremuri… “grasa si frumoasa” era la moda si pe buzele tuturor mamelor. Tabloul I: bebelusul dragalas era musai dolofan si facea cutulite la pulpite. Pentru, ca, atunci gras insemna sanatos. Oricine isi dorea un copil sanatos! Si atunci grisuletul cu lapte era de baza!

Tabloul II: fetita cu fundite in par si obrajii rotunjori ca merele sanatoase sau baietelul pofticios, zburdand prin parc cu acadeaua in mana. Odata cu adolescenta sosita cu parfum de lacramioare, preocuparea pentru subtirimea taliei devenea una zilnica. Mai ales pentru domnisoare!

Da! Dar daca placerea de a manca anumite alimente era deja instalata? (Trebuie sa recunoastem ca bucataria romaneasca este una… criminal de gustoasa, dar foooooooarte nesanatoasa!)  Daca vointa de a manca mai putin functiona precum… fabrica de impachetat fum? Daca abstinenta era ca traversarea Pacificului intr-o coaja de nuca? Era oare prea tarziu? Pentru unele persoane, cu siguranta!

Obiceiurile alimentare, odata instapanite, domneau haotic, fara posibilitatea de a le detrona! Perioadele de retinere, fara rezultate spectaculoase (nimeni nu slabeste 20 de kilograme in 5 zile!), alternau cu perioadele de delir alimentar sinucigas. Nimic nu functiona cum trebuie, indemnurile cu “lasa, poti sa mananci un pic, azi nu ingrasa!” nu mai aveau nici un haz si kilogramele se instalau ca le ele acasa.

O scuza a vremurilor de atunci o reprezenta si lipsa alimentelor de tot felul. Cum ? Iti poposea pe masa o friptura din carne de porc, obtinuta cu eforturi supraomenesti, peste ratie, cum sa nu mananci? Faceai mofturi ca ingrasa? Parintii nostri aveau alte principii. Pentru ei, abundenta, mancarea din belsug aveau conotatia de bunastare. Capul familiei - gospodar cu dare de mana! Bine-vazut in societate si apreciat pentru felul in care “s-a descurcat” pentru familia lui!  Slava Domnului, de-atunci lucrurile s-au mai schimbat!

Ingrozita de perspectiva unui copil gras, am citit o multime de carti de puericultura. Zestrea genetica nu aveam cum sa i-o iau inapoi, asa ca trebuia luptat pe alte fronturi. Copilul meu, avand de la nastere o “mostenire” de 5 kg, automat, a intrat la regim special: fara “fainos” (Ce, gris? Exclus!), fara dulciuri in exces, cu multe fructe si salate.

Mai tarziu - aceeasi atentie: fara prajeala, fara grasimi, fara prajiturile de fiecare weekend! De aceea, cand vreuna dintre bunici facea cartofi prajiti, chiftelute sau snitele, de tavile de prajituri ale bunicii Sonia nici nu mai vorbesc, era adorata. Literalmente! Mama cea severa era pusa la colt (pe cojile nucilor folosite la prajituri!) pentru “ideile avangardiste” de a-si creste copilul. Sa fie de vina oare frustrarea vesnicelor kilograme in plus ale mamei? Cu siguranta aveau si ele o vina.

Dar ce e rau in a vrea sanatate? Pentru copilul tau, pentru intreaga familie? Evitarea unor greseli de educatie alimentara din frageda pruncie (aici este necazul!) mi se pare necesara. Impunerea obiceiurilor alimentare sanatoase, macar pana ce copilul poate discerne si alege singur, mi se pare benefica. Pentru ca mai tarziu, regretele de genul “Tu ce-ai pazit? Uite ce colesterol am!” sa nu existe!

Doamneeee! Cata intelepciune pe capul meu, dupa o operatie la inima!
Urmarea in numarul de maine!
Si apropos de… Obelix simpaticul. Este vreo generatie care nu-l cunoaste? http://www.youtube.com/watch?v=ik8NgWnjIRo&feature=related

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
De dor de sufletul lui Andersen - Nichita Stanescu


Texte cu o circulatie foarte restransa si texte inedite ale poetului Nichita Stanescu – un mic tezaur care a stat ascuns vreme de decenii Volumul contine si un corp de texte originale recoltate din arhiva personala a autorului de sotia sa Comoara a fost pastrata de autor intr-un dosar pe coperta caruia a scris De dor...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.75 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre sanatate

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre kilograme

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre alimente

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre obiceiuri alimentare

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0