Nu trebuie sa cadem prada capriciilor copilului pentru anumite alimente, care administrate monoton timp indelungat, nu sunt in masura sa acopere nevoile nutritive ale organismului si nici sa asigure cresterea si dezvoltarea normala.
Pe langa lapte, se recomanda consumul de branza proaspata, iaurt, smantana, lapte batut. O alte categorie de alimente care trebuie sa faca parte din meniul zilnic al copilului sunt legumele (cartofii, morcovii, dovleceii, conopida, mazarea verde, fasolea, spanacul, rosiile).
Pregatirea acestor legume se va face prin fierbere, intr-o cantitate redusa de apa, iar zeama in care au fiert legumele se va folosi la pregatirea pireurilor, pentru ca astfel sa se piarda cat mai putine vitamine din compozitia lor.
Anumite legume pot fi consumate si crude, pentru aportul lor de saruri minerale si vitamine.
Acestea sunt morcovii, ardeiul verde, rosiile. De asemenea, legumele pot fi fierte (soteuri).
Alte alimente cu importanta mare in alimentatia copilului sunt fainoasele sub diferite forme (taitei, macaroane) si orezul (acesta va fi fiert cu lapte). Fainoasele se mai pot pregati sub forma de budinca sau cu adaos de unt sau branza.
O mancare pe care multi copii o primesc cu placere este mamaliguta cu branza si smantana. La acesta varsta se recomanda a se da copiilor si paine integrala, care este hranitoare.
Zaharul constituie un aliment foarte necesar, dar nu se va comite greseala de a i se da exagerat de multe dulciuri si mai ales nu i se vor da dulciuri inaintea meselor si nici intre mese, ci numai ca desert, dupa masa.
Un alt aliment cu care copilul trebuie obisnuit inca de la sfarsitul primului an, continuand sa faca parte din meniu si dupa aceasta varsta, este carnea. Copiii vor consuma carne de pasare, de vita, de porc, peste.
Ouale au o mare valoare nutritiva. Copiilor li se pot da 2-3 oua proaspete pe saptamana (oua fierte moi). Nu se vor da copilului oua de rata, care sunt mai greu de digerat si care pot transmite unele infectii grave.
Pentru completarea alimentatiei rationale a copilului nu trebuie scapate din vedere nici fructele care asigura un aport important de vitamine si saruri minerale. Fructele pot fi date copilului fie crude, fie sub forma de compot.
Nu se vor da copilului mancaruri condimentate, mezeluri, carne grasa sau sosuri cu ceapa prajita, deoarece sunt mai greu de digerat.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 2 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!