Vitamine: vitaminele A si E in concentratii mari pentru o leguma: 250 – 350 grame de varza acopera necesarul zilnic de vitamine A si E. Acest lucru este valabil atat pentru varza alba, cat si pentru varza rosie.
Vitamine din complexul B – varza (atat cea alba, cat si cea rosie) contine o mare parte dintre vitaminele din complexul B, dar concentratia in aceste vitamine nu este la fel de ridicata ca in cazul surselor de vitamina B de origine animala.
Vitamina C – in cazul acestei vitamine, exista odiferenta semnificativa de concentratie intre varza rosie si cea alba: varza rosie este de 4-6 ori mai bogata in vitamina C fata de varza alba. (Concentratia in vitamina C a verzei rosii este superioara celei din kiwi).
Prin fierbere, vitamina C este distrusa partial sau total (in functie de durata de fierbere).
Minerale – varza rosie si cea alba reprezinta surse complexe si bogate de minerale, de aceea varza joaca rolul de leguma mineralizanta. Dintre mineralele continute, se evidentiaza potasiul (concentratia, in jur de 280 mg la 100 g, este apropiata de cea a bananelor), magneziul, fosforul, calciul si sulful. Din pacate, concentratia destul de ridicata de sulf a verzei poate provoca flatulenta (chiar si in cazul consumului de varza cruda).
Antioxidanti – principalii antioxidanti din varza rosie sunt pigmentii violet-rosii – antocieni si resveratrol. Fibre – varza este o leguma bogata in fibre, facilitand tranzitul intestinal.
Varza rosie si beneficiile sale
Varza rosie este unul dintre alimentele eficiente in prevenirea cancerului, datorita combinatiei dintre pigmentii continuti si vitamine (fibrele contribuie si ele la reducerea riscului cancerului de colon).
Vitaminele si pigmentii sai protejeaza sistemul cardiovascular si, in primul rand, inima. Varza rosie este foarte recomandata atat in scop de prevenire a afectiunilor cardiovasculare, cat si cardiacilor. Prin antioxidantii continuti, cantitatea redusa de energie furnizata si fibrele sale, varza rosie previne diabetul si ajuta la incetinirea evolutiei bolii.
Varza rosie creste imunitatea organismului, in primul rand datorita vitaminei C continute. Este indicata in dietele de slabire, datorita proprietatilor de diuretic bland si laxativ bland si datorita raportului destul de bun, printre legumele din care se prepara salatele, dintre proteine si calorii la 100 de grame (2 grame proteine/ 34 calorii). Sucul de varza rosie este recomandat in cazul gastritei si al ulcerelor. Pentru a beneficia de calitatile sale, consumati varza rosie cruda. Daca doriti sa slabiti, este bine sa includeti varza rosie (tot cruda, sub forma de salata, cu putin otet si, eventual, ulei de masline) in dieta.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori
Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.5
din 5
- 7 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!