Atat glucoza, cat si fructoza sunt zaharuri simple. Oamenii nici nu le deosebesc. Dar ele sunt adaugate in alimente si bauturi in amestec. Zaharul de consum este cam jumatate glucoza si jumatate fructoza.
Fructoza este mai dulce decat glucoza. Este si mai putin scumpa. Asa ca, in timp, balanta caloriilor din zaharurile adaugate a inclinat in favoarea fructozei. Dar oare aceasta schimbare a contribuit la cresterea obezitatii?
Studiile pe animale au aratat ca glucoza si fructoza au efecte diferite asupra apetitului si metabolismului. Asa ca echipa de cercetatori americani mentionata mai sus a incercat sa vada daca acelasi efect este valabil si in cazul oamenilor.
Fiecare persoana din studiu a finalizat experimentul de doua ori, cu o pauza de cateva saptamani pana la cateva luni intre vizitele la laborator. Nu li s-a spus cat zahar li s-a dat sa bea.
De fiecare data li s-a analizat activitatea creierului care le-a permis cercetatorilor sa vada ce se intampla cu creierul lor in timp real. Ei au fost interesati mai cu seama de schimbarile in regiunea numita hipotalamus, cea care controleaza apetitul. Au luat mostre de sange pentru a verifica nivelurile de hormoni care controleaza senzatia de foame si pe cea de satietate si i-au rugat pe participanti sa spuna cat de satuli sunt dupa ce au baut diferite lichide indulcite.
La numai 15 minute dupa consumul bauturilor, cercetatorii au putut vedea schimbari in fluxul sangvin si activitatea in creier. Dupa bautura cu glucoza, corpul a parut sa recunoasca si sa raspunda la caloriile in plus cu cresterea nivelurilor de glucoza si insulina. Raspunsul acesta, care amorteste foamea, a fost mult mai mare decat in cazul fructozei. Activitatea creierului s-a incetinit in hipotalamus, regiunea care stimuleaza apetitul.
Dupa consumul bauturii indulcite cu fructoza, pe de alta parte, hipotalamusul a continuat sa fie activ. Nivelul de insulina a crescut foarte putin, iar participantii la studiu au spus ca s-au simtit mai infometati, chiar daca nu li s-a spus cat zahar au consumat.
Alti hormoni care regleaza foamea, cum ar fi grelina si leptina, nu au suferit modificari dupa ingestia niciunuia dintre aceste tipuri de zaharuri.
“Cand mancam, organismul recunoaste mancarea pe care o primeste si creierul incearca sa reglementeze de cate calorii avem nevoie si cata grasime avem in corp si cum sa mentina echilibru, pentru a nu manca in plus, dar nici pentru a nu manca mai putin”, spune Sherwin.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de respiratie stravechi chinezesti
Tehnicile de respiratie secrete iti dezvaluie cea mai puternica forma de vindecare vazuta vreodata Acestea te pot ajuta sa elimini durerea sa previi atacurile de cord si sa tratezi astmul Toate acestea sunt mentionate intr-un manuscris antic care nu a fost niciodata vazut de catre lumea occidentala Vindecarea cu Ki-Kou Secrete si tehnici de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 3.33
din 5
- 3 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!