Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum iti afecteaza fructoza creierul

Cum iti afecteaza fructoza creierul
Nu toate zaharurile sunt la fel, cel putin nu cand vine vorba de reactia creierului, arata un nou studiu, citat de webmd.com. Pentru acest studiu, publicat in Journal of the American Medical Association, cercetatorii au rugat 20 de persoane sanatoase sa bea un bautura cu gust de cirese indulcita fie cu glucoza, fie cu fructoza pura.


Atat glucoza, cat si fructoza sunt zaharuri simple. Oamenii nici nu le deosebesc. Dar ele sunt adaugate in alimente si bauturi in amestec. Zaharul de consum este cam jumatate glucoza si jumatate fructoza.
Fructoza este mai dulce decat glucoza. Este si mai putin scumpa. Asa ca, in timp, balanta caloriilor din zaharurile adaugate a inclinat in favoarea fructozei. Dar oare aceasta schimbare a contribuit la cresterea obezitatii? 
Studiile pe animale au aratat ca glucoza si fructoza au efecte diferite asupra apetitului si metabolismului. Asa ca echipa de cercetatori americani mentionata mai sus a incercat sa vada daca acelasi efect este valabil si in cazul oamenilor.
Fiecare persoana din studiu a finalizat experimentul de doua ori, cu o pauza de cateva saptamani pana la cateva luni intre vizitele la laborator. Nu li s-a spus cat zahar li s-a dat sa bea.
De fiecare data li s-a analizat activitatea creierului care le-a permis cercetatorilor sa vada ce se intampla cu creierul lor in timp real. Ei au fost interesati mai cu seama de schimbarile in regiunea numita hipotalamus, cea care controleaza apetitul. Au luat mostre de sange pentru a verifica nivelurile de hormoni care controleaza senzatia de foame si pe cea de satietate si i-au rugat pe participanti sa spuna cat de satuli sunt dupa ce au baut diferite lichide indulcite.
La numai 15 minute dupa consumul bauturilor, cercetatorii au putut vedea schimbari in fluxul sangvin si activitatea in creier. Dupa bautura cu glucoza, corpul a parut sa recunoasca si sa raspunda la caloriile in plus cu cresterea nivelurilor de glucoza si insulina. Raspunsul acesta, care amorteste foamea, a fost mult mai mare decat in cazul fructozei. Activitatea creierului s-a incetinit in hipotalamus, regiunea care stimuleaza apetitul.
Dupa consumul bauturii indulcite cu fructoza, pe de alta parte, hipotalamusul a continuat sa fie activ. Nivelul de insulina a crescut foarte putin, iar participantii la studiu au spus ca s-au simtit mai infometati, chiar daca nu li s-a spus cat zahar au consumat.
Alti hormoni care regleaza foamea, cum ar fi grelina si leptina, nu au suferit modificari dupa ingestia niciunuia dintre aceste tipuri de zaharuri.
“Cand mancam, organismul recunoaste mancarea pe care o primeste si creierul incearca sa reglementeze de cate calorii avem nevoie si cata grasime avem in corp si cum sa mentina echilibru, pentru a nu manca in plus, dar nici pentru a nu manca mai putin”, spune Sherwin. 
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Mind Aerobics


Descoperiti aceasta inovatie demna de Premiul Nobel care va poate imbunatati functiile cerebrale prin sunete A fost dovedit stiintific faptul ca aceasta tehnologie audio revolutionara dezvolta abilitatile mentale  inlatura stresul imbunatateste capacitatea de concentrare si creativitatea imbunatateste memoria aduce o stare...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 3.33 din 5 - 3 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dieta

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre zaharuri

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre fructoza

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre glucoza

Cele mai citite articole

Exista cateva lucruri de care nicio femeie nu scapa, iar menopauza este unul dintre ele. Aceasta ...
In cautarea unei modalitati sanatoase si gustoase de a pierde in greutate, dieta cu mere poate fi ...
Ochii rosii pot fi o manifestare comuna a unei game variate de afectiuni si probleme de sanatate. ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0