Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

10 factori de risc pentru accidentul vascular cerebral

de Sunt Fericita la 2022-01-05
10 factori de risc pentru accidentul vascular cerebral
La nivel mondial, 6 milioane de decese sunt atribuite accidentului vascular cerebral in fiecare an. In Romania, un numar de aproximativ 60.000 persoane sufera anual un accident vascular cerebral, iar peste 54.000 mor din cauza acestuia.


Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci cand unul dintre vasele de sange care iriga creierul se sparge (accident vascular cerebral hemoragic) sau este blocat de un cheag sangvin (accident vascular cerebral ischemic). In timpul producerii, celulele nervoase din apropiere sufera din cauza lipsei oxigenului si a nutrientilor, ceea ce poate duce la dizabilitati permanente.

Stilul de viata nesanatos este principala cauza a accidentului vascular cerebral.

'O mare parte a accidentelor vasculare cerebrale pot fi evitate prin constientizarea si eliminarea factorilor de risc. Studiul InterStroke a demonstrat ca 10 factori de risc influentabili sunt responsabili pentru aparitia a 91% dintre accidentele vasculare cerebrale. Printre acestia, se numara hipertensiunea arteriala, sedentarismul, dislipidemia, dieta dezechilibrata, obezitatea abdominala, fumatul, consumul de alcool, diabetul zaharat, bolile cardiace si diversi factori psiho-sociali', afirma dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie.

'Hipertensiunea arteriala este cel mai important factor de risc care poate fi modificat, fiind implicata in jumatate dintre accidentele vasculare cerebrale. Asadar, controland tensiunea arteriala, realizam si preventia unei mari proportii din accidentele vasculare cerebrale. In acelasi timp, trebuie sa se stie ca pacientii cu fibrilatie atriala au un risc de 5 ori mai mare de a suferi un AVC. 15% din totalul AVC apar pe fondul fibrilatiei atriale. Aceste accidente sunt mai severe decat cele care nu se asociaza cu fibrilatia atriala. La randul lor, hipertensiunea arteriala si fibrilatia atriala pot fi prevenite si controlate prin adoptarea unui stil de viata sanatos (efort fizic, dieta, mentinerea greutatii corporale). Educatia pentru sanatate, de la cele mai mici varste, este esentiala pentru prevenirea AVC, dar si a altor boli cardio-metabolice', explica dr. Gabriel Tatu-Chitoiu.

Screening-ul pe scara larga pentru fibrilatia atriala asimptomatica la persoanele in varsta de peste 65 de ani, urmat de tratamentul cu noile anticoagulante orale, ar putea reduce costurile accidentelor vasculare cerebrale si dizabilitatea asociata acestora. Incepand cu anul 2012, ghidurile Societatii Europene de Cardiologie au recunoscut intaietatea noilor anticoagulante orale in preventia AVC la pacientii cu fibrilatie atriala, considerand ca acestea au eficacitate mai mare si sunt eficiente, in comparatie cu alternativele clasice. 27 din 28 de tari europene compenseaza tratamentul cu noua generatie de anticoagulante orale.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 4.57 din 5 - 7 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre accident vascular cerebral

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre hipertensiune arteriala

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre boli de inima

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre atac de cord

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre anticoagulante

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0