Cercetari recente demonstreaza ca aspirina, unul dintre cele mai ieftine si mai utilizate medicamente, ar putea preveni cancerul, noteaza The Independent. Atentie, nu se administreaza pe timp indelungat fara acordul medicului!
Este administrata de foarte multe persoane pentru a preveni atacurile de cord si accidentele vasculare cerebrale. De asemenea, poate scadea semnificativ riscul de aparitie a simptomelor in cazul pacientilor cu afectiuni cardiace.
Se pare ca mai este eficienta in combaterea cancerului de colon, de stomac si de esofag.
Oamenii de stiinta de la Universitatea Queen Mary din Londra au comparat avantajele si riscurile care ar putea aparea in cazul in care britanicii cu varste cuprinse intre 50 si 65 de ani ar lua aspirina in fiecare zi, timp de 10 ani.
Prin urmare, decesele cauzate de cancerul de colon ar putea scadea cu 40%, cele de cancer esofagian cu 50% si cele de cancer de stomac cu 35%.
Daca se mai adauga si scaderea numarului de decese cauzate de cancerul pulmonar, cancer de prostata si cancer la san, numarul de vieti salvate pe an ar totaliza aproape 7000. Cu toate acestea, aproape 900 de decese ar fi cauzate de efectele secundare ale aspirinei.
Atentie, nu se recomanda asocierea aspirinei cu medicamente anticoagulante, antireumatice nesteroidiene, hipoglicemiante. Tratamentul in timpul sarcinii se face numai cu avizul medicului.
Cele mai frecvente reactii adverse sunt reprezentate de ulcere, hemoragii digestive, leziuni renale, iritatie gastrointestinale.
Profesorul Jack Cuzick, care a condus studiul, a declarat ca aspirina nu trebuie administrata zilnic pentru a preveni imbolnavirea. Inainte de administrare, pacientul ar trebui consultat de medic care va analiza antecendentele medicale. "Nu este indicat sa luati medicamentul o perioada lunga de timp pentru ca va puneti in pericol sanatatea", a spus cercetatorul.
Fumatorii, care iau medicamente pentru subtierea sangelui, cum ar fi warfarina, ar trebui sa evite aspirina.
Beneficiile aspirinei ar putea fi mai pronuntate in randul celor cu varste cuprinse intre 50 si 65 de ani, deoarece riscul de cancer creste pe masura ce imbatranim. Efectele secundare ar putea aparea la persoanele de peste 70 de ani.
Cum ne ajuta aspirina sa prevenim cancerul?
Aspirina previne formarea cheagurilor de sange, care sunt alcatuite din celule numite trombocite. Prin substantele active pe care le contine, aspirina inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 5
din 5
- 1 vot.
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!