In teorie, dieta alcalina spune ca daca mancam anumite alimente ajutam organismul sa aiba un ph echilibrat; este vizat ph-ul sangelui, care trebuie sa fie in limitele de mai sus (se stie ca sangele bolnavilor de cancer este acid). Cei care recomanda dieta alcalina spun ca este mai mult decat o simpla dieta, ci devine - sau ar trebui sa devina - un stil de viata. Asta pentru ca dieta alcalina promite nu numai scaderea in greutate si, mai ales, o viata lunga si sanatoasa. De cealalta parte a baricadei se afla reprezentantii medicinei alopate, care sustin cu tarie ca alimentatia afecteaza numai ph-ul urinei, nu si al sangelui si ca nu exista studii in acest sens.
Dieta alcalina nu inseamna ca va trebui sa mananci numai alimente alcaline. Daca ai un ph acid, mesele tale trebuie sa fie formate in procent de 80% din alimente alcaline, iar 20% din alimente bogate in proteine (de provenienta animala sau vegetala) sau acide. Odata ce nivelul ph-ului a devenit neutru sau alcalin, procentul de 80% alimente alcaline poate fi scazut la 65%.
Dieta alcalina e formata din alimente integrale, in special fructe, legume si cateva nuci; poti manca seminte, condimente, anumite cereale integrale si fasole, bauturi alcalinizate (vezi cum sa iti prepari singura apa alcalina, acasa), ceai verde. Trebuie evitate alimentele procesate si, pe cat posibil, cofeina, zaharul si faina alba.
BENEFICIILE DIETEI ALCALINE. O alimentatie care include proteine animale scade ph-ul urinei si creste riscul de pietre la rinichi - in acest caz, o dieta alcalina ajuta categoric. Cercetatorii speculeaza ca o dieta alcalina ar incetini si pierderea densitatii osoase si a masei musculare, ar incetini procesul de imbatranire si ar scadea riscul aparitiei unor boli cronice... Insa nici una din aceste afirmatii nu a fost inca dovedita stiintific.
Nu exista inca o dovada concreta ca o dieta alcalina sau vegetariana poate preveni cancerul. Unele studii ale American Cancer Society arata ca vegetarienii se imbolnavesc mai putin de cancer (in special cancer de colon) decat cei care mananca si proteina animala, insa acestia au si alte obiceiuri sanatoase (fac sport, nu fumeaza si nu beau alcool) care pot avea o influenta pozitiva asupra acestui aspect.
RISCURILE DIETEI ALCALINE. Problemele apar mai ales la persoanele cu diabet si la cele care nu iau din alimentatie vitaminele si mineralele necesare pentru a fii sanatosi. In ultima instanta, orice dieta e sigura si nu pericliteaza sanatatea daca organismul isi primeste cantitatile necesare de substante nutritive, minerale si vitamine, indiferent de sursa.
CUM SE FACE ECHILIBRAREA PH-ULUI PRIN DIETA ALCALINA. Din moment ce fructele si legumele sunt alcaline, iar carnea si unele cereale acide, echilibrarea ph-ului se face in functie de indicele pral al fiecarui aliment, la fiecare masa; indicele pral a fost calculat de Thomas Remer si arata cat de acid sau alcalin este un aliment. De exemplu, daca ai mancat o bucata de carne cu indice +9,5 (deci inspre acid), va trebui sa echilibrezi ph-ul mancand alimente alcaline care sa insumeze -9,5 sau mai mult.
CE SE POATE MANCA IN DIETA ALCALINA.
Fructele sunt bogate in fibre, vitamine si zahar natural. Fructe alcaline sunt avocado, lamaile, limetele, rubarba, grapefruit, merele, caisele, cirestele, ananasul, pepenele si rosiile. Fructe acide sunt afinele, prunele, murele.
Legume alcaline sunt spanacul, salata, telina, castravetele, conopida, broccoli, iarba de grau si ridichile. Legumele acide sunt maslinele si porumbul.
Cereale acide sunt ovazul, graul, amarantul si toate produsele care deriva din cereale, precum pastele, painea si biscuitii. Singura cereala alcalina este meiul.
Proteinele animale sunt foarte acide si aici includem carnea de vita, porc, pui, curcan, rata, miel sai vitel, fructe de mare, peste. La fel, si carnea procesata - hot dog, sunca, carnati, cremvursti.
Uleiurile sunt bogate in grasimi mono sau polisaturare, dar sunt acide.
Produsele lactate si derivatele lor, precum si lactatele procesate, sunt bogate in calciu si proteine, dar, la fel, sunt acide.
Semintele si nucile sunt bogate in grasimi nesaturate, proteine si fibre. Alunele, nucile simple, nucile pecan si cashew sunt acide. Castanele si migdalele sunt alcaline.
Bauturile alcoolice precum berea, vinul sau lichiorul sunt acide, la fel ca bauturile racoritoare din comert, cacaoa si bauturile cu cofeina. Singurele bauturi alcaline sunt sucurile proaspete de fructe si legume, apa minerala sau culturile probiotice.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid privind aplicarea dreptului la educatie pentru copiii cu dizabilitati din Romania
De ce copiii cu dizabilitati sunt marginalizati sau chiar exclusi intr-o forma sau alta din sistemul national de educatie Nu e suficient ca acesti copii duc deja o lupta cumplita cu ei insisi De ce trebuie sa duca inca una cu autoritatile cu institutii indiferente care de fapt sunt obligate prin lege sa le faciliteze accesul la educatie ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h

Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Newsletter GRATUIT SuntFericita
Aboneaza-te acum GRATUIT si primesti imediat Raportul Special "Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume"
