Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dieta lacto-ovo-vegetariana

Dieta lacto-ovo-vegetariana
Pentru ce o dieta lacto-ovo-vegetariana? Intr-o perioada in care ma cam ajunsese oboseala si nu mai stiam ce sa fac, un bun prieten m-a sfatuit sa elimin carnea din alimentatie si sa “vezi cum e. Eu nu mai mananc carne de peste un an si ma simt excelent!” A urmat o perioada de aproximativ 3 ani – 3 ani si jumatate in care am urmat calea alimentatiei lacto-ovo-vegetariene, perioada in care chiar m-am simtit excelent. Care au fost efectele: - mai multa energie si o mai buna capacitate de concentrare; - scaderea necesarului de somn de la 8-9 ore la 7-8 ore pe noapte; - reducerea nivelului de stres. Aceasta reducere s-a produs desi factorii generatori de stres au ramas aceiasi; - rezistenta crescuta la efort fizic si flexibilitate sporita; - diminuarea colesterolului. Pe tot parcursul dietei, rezultatele analizelor mele au fost perfecte (imbunatatirea s-a manifestat doar in cazul colesterolului, restul parametrilor fusesera buni si inainte). Inainte de a face aceasta schimbare m-am informat cat am putut de bine, atat de la prietenul mai sus amintit, cat si de la medicul de familie; cu toate acestea, au fost si destule lucruri pe care  le-am invatat pe parcurs, din propria experienta. Ce trebuie sa iei in considerare daca te hotarasti sa urmezi aceasta cale: 1) Foarte important este sa asiguri corpului tau proteine de calitate si in cantitatea corecta, fara a creste aportul de calorii. Pentru acest scop, cele mai utile alimente sunt: branza proaspata de vaci, iaurtul (atentie la iaurt, sa nu fie foarte gras), ouale, lintea (fierbe repede si are un gust de care oricine se va indragosti), soia (foloseste soia boabe, de la plafare; se fierbe foarte greu, dar poti fi sigur(a) de calitatea si gustul ei), nucile (desi au si un continut caloric ridicat, grasimea lor este foarte sanatoasa), fasolea. Dintre acestea, campioni la raportul proteine/calorii sunt: branza slaba de vaci (17-19g proteine/120-140 kcal/100g produs), soia (34-38g proteine/340-360 kcal/100g produs uscat) si lintea (24-26g proteine/330-350 kcal/100g produs uscat). O alimentatie corecta presupune, in conditiile unui efort fizic moderat si a unei mase corporale normale, un aport proteic intre 1 si 1,2g/kg corp la barbat (adult) si intre 0,9 si 1,1g/kg corp la femeie. Calitativ, cele mai valoroase proteine se gasesc in lactate; 2) Pofta de dulciuri va scadea intr-o oarecare masura; nu este motiv de ingrijorare, in general renuntarea la carne duce la o nevoie ceva mai redusa de glucide; 3) Renuntand la carne, pierzi o sursa importanta de vitamine din complexul B, esentiale pentru buna functionare a creierului, dar si a muschilor. Lactatele contin B-uri, dar este bine sa apelezi si la fainoase integrale (paine si paste integrale) pentru vitaminele din complexul B. Produse care pot fi folosite ca suplimente pentru vitaminele din complex B sunt drojdia de bere si catina; 4) Nu abuza de consumul oualor, care au o cantitate mare de albumine (proteine care ajung sa ocupe un loc predominant in compozitia proteica a sangelui, dar care nu trebuie consumate in exces). Maximul recomandat pentru o persoana sanatoasa care consuma si lactate este de 3-4 oua pe saptamana (pentru cine nu consuma lactate, 5-6 oua pe saptamana). De ce am renuntat la dieta lacto-ovo-vegetariana “radicala”? Pe parcursul acestei “diete” am crescut permanent ponderea lactatelor, consumul de soia, linte, fasole, cereale integrale scazand fata de primele saptamani. Problema a aparut iarna, cand organismul “protesteaza” daca mananci mancare rece (de la frigider) in cantitati mari (branza slaba si iaurtul trebuie consumate in cantitati relativ mari ca sa iti asigure nutrientii necesari). In cazul preparatelor din carne, pentru asigurarea necesarului de proteine sunt suficiente cantitati mai mici. In prezent consum putina carne (doar peste si pui), mai mult iarna.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Prin Bucuresti cu rucsacul in spate


Ca sa nu cada in derizoriu un autor contemporan de literatura de calatorie trebuie sa stie sa spuna povesti frumoase Si mai ales sa le spuna frumos Dan Manusaride a demonstrat ca poate face si una si alta  in volumele pe care le-a publicat tot la editura Rentrop & Straton in anii din urma Calatorind prin aer pe apa...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.7 din 5 - 5 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre vitamine

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre complexul b

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre proteine

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre carne

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre dieta

Cele mai citite articole

Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
Pietrele la rinichi, infectiile de tract urinar sau cancerul renal sunt doar cateva dintre ...
Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016