Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Lista bucatelor pe care moldovenii le recomanda tuturor

de SuntFericita.ro la 2020-08-27
Lista bucatelor pe care moldovenii le recomanda tuturor
Bucataria moldoveneasca este recunoscuta pe intreg teritoriul tarii pentru bucatele sale savuroase. Chiar daca majoritatea preparatelor culinare romanesti se aseamana prin gust si mod de pregatire, cele din partea Moldovei ies in evidenta prin autenticitatea felului in care sunt gatite. Multi considera ca in aceasta regiune influentele turcesti, rusesti, ucrainiene sau rusesti isi spun cuvantul mai mult decat in orice alta provincie romaneasca, de aceea ingredientele folosite parca au alt gust, iar obiceiurile culinare sunt cu totul speciale.


Moldovenii se mandresc cu o multime de mancaruri delicioase si hranitoare, a caror faima a ajuns pana departe peste hotare. Iata ce bucate moldovenesti sunt recomandate de oamenii din aceasta parte a Romaniei:

Placinte poale-n brau

Cine nu cunoaste Moldova prin prisma manastirilor si a peisajelor sale deosebite, cu siguranta o stie prin intermediul placintelor poale-n brau. De altfel, vorbim de o zona in care gospodinele fac placinte pentru toate gusturile, cu umplutura de branza, cartofi, varza, mere, dovleac sau visine. Cele mai faimoase raman insa cele numinte poalele-n brau, desertul extrem de apreciat al moldovenilor. Delicioasele branzoaice impresioneaza nu doar prin gust, ci si prin aspectul lor deosebit. Au o forma ce aduce cu fustele aspectul fustelor legate de femei la brau, de aici si denumirea placintelor.

Sarmale in foi de vita

Desi nu sunt cunoscute doar in regiunea Moldovei si pot fi considerate o mancare internationala, sarmalele au capatat un statut aparte pe meleagurile romanesti. Moldovenii gatesc sarmalele in foi de vita, preparatele lor fiind apropiate de galustele ucrainiene si a dolmei balcanice. Preparate asemanatoare se gatesc si in Balcani, in zona Caucazului de Sud, dar si in India ori Asia Centrala. In sarmalele moldovenesti se simt influentele orientale, de aceea nici o persoana nu trebuie sa piarda ocazia de a-si rasfata papilele gustative cu aceasta multitudine de gusturi.

Ciorba radauteana

Am putea spune cu certitudine ca ciorba radauteana este cel mai importat preparat din zona Moldovei. Se prepara peste tot in tara si este una dintre cele mai apreciate mancaruri din gastronomia moldoveneasca. A aparut in Radauti, Suceava, undeva prin anii ’70, in casa unei gospodine care si-a dorit sa-i satisfaca sotului ei dorinta de a face o ciorba de burta cu gust de pui. Daca apreciezi acest fel de mancare, verifica restaurantele din Bacau care livreaza pe FoodPanda si comanda o ciorba radauteana autentica, pregatita ca odinioara.

Zeama de gaina cu taitei

Cu toate ca ciorba radauteana este cea mai cunoscuta “zeama” din bucataria moldoveneasca, una dintre cele mai vechi ramane supa de gaina cu taitei. Gustul mancarii este inegalabil si dainuie de multa vreme, iar in zilele noastre se face doar in anumite conditii, pentru a fi la fel de savuroasa. Gaina trebuie sa fie batrana, crescuta la curte, taiteii se fac in casa, iar borsul de tarate se pregateste in gospodaria proprie. Zeama de gaina cu taitei este considerata un remediu excelent impotriva racelii sau a mahmurelii si face parte si din traditiile de nunta ale moldovenilor, fiind servita a doua zi ca ciorba de potroace.

Parjoale moldovenesti

Poate ca in multe parti ale tarii sunt considerate doar simple chiftele, dar in Moldova au o textura speciala. Parjoalele se pregatesc dintr-un amestec de carne de porc si vita, se modeleaza sub forma unor bile si se gatesc asa incat sa nu fie nici prea crude,  si nici prea uscate. La final, parjoalele trebuie sa aiba o crusta speciala, greu de obtinut de oricine incearca sa copieze aceasta mancare gatita in bucataria moldoveneasca.

Papanasi moldovenesti

Se gasesc in fiecare regiune a tarii, dar in Moldova papanasii se pregatesc intr-o forma aparte. Se pare ca aceasta varianta a desertului este de influenta ucraineiana si, spre deosebire de papanasii clsici pe care ii stim cu totii, se face din gris, brnza de vaci, faina, oua si zahar. Papanasii moldovenesti se modeleaza sub forma unor bile, apoi se apasa pana se obtine o chiftea subtire si plata. Se prajesc intr-o cantitate foarte mica de ulei, iar apoi se servesc doar cu smantana.

 

Pe langa zonele spectaculoase si pline de istorie Moldova ne impresioneaza de fiecare data cu mancarurile sale traditionale. Chiar si simpla mamaliga se afla la loc de cinste in aceasta zona a tarii, fiind nelipsita de pe mesele moldovenilor sau din meniul restaurantelor care servesc si preparate autentice. De-a lungul anilor, romanii din regiunea Moldovei au beneficiat de numeroase influente gastronomice, insa astazi se pot mandri cu unele dintre cele mai gustoase bucate, pe placul oricarui gurmand.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele

Rating:


Nota: 3.25 din 5 - 2 voturi.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

    Cele mai citite articole

    Grasimea de la nivelul abdomenului este inamicul numarul unu al femeilor care isi doresc o talie de ...
    Proteinele, pentru majoritatea oamenilor inseamna o portie de carne carne, sursa sigura pe care ...
    Imbunatatirea digestiei este un proces de durata, care presupune o grija si o atentie amanuntita in ...
    Slabeste rapid si scapa de toxine!
     
    Retete de detoxifiere pe baza de fructe si legume
    Citeste zilnic GRATUIT totul
    despre sanatate, frumusete, stil!
     
    Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016