Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum sa evitati capcanele regimurilor de slabire

Cum sa evitati capcanele regimurilor de slabire

Conform studiilor nutritionistilor, un regim de slabire tinut “dupa ureche” este mai probabil sa dauneze sanatatii decat sa va ajute. In afara de efectele secundare neplacute si uneori chiar periculoase, de multe ori se intampla ca, in ciuda unor eforturi supraomenesti, corpul sa “nu mai vrea” sa renunte la kilograme.
Va punem la dispozitie, in cele ce urmeaza, cateva elemente esentiale de care este bine sa tineti cont atunci cand va decideti sa urmati un regim pentru de slabire. Respectand aceste elemente, veti reusi sa minimizati efectele perverse, suferinta si frustrarea pe care o astfel de “odisee” le presupune.
 

1. Stiti, desigur, ca pentru a slabi, scaderea proportionala a cantitatii hranei nu este suficienta. Pentru o reducere importanta a numarului de calorii este necesara renuntarea la, ori scaderea semnificativa din anumite tipuri de alimente (printre care fainoasele, lactatele nedegresate, carnea grasa, fructe oleaginoase si uleiuri). Practic, cantitatea de paine va scadea drastic. La fel si cea de lactate: cui ii place iaurtul degresat ?...Si cea de carne deoarece, pe termen lung, este greu si nesanatos sa iti "bombardezi" organismul cu substante greu digerabile si aducatoare de toxine, in conditiile unui aport caloric mai scazut. 

 

Si de aici, problema: neasigurarea cantitatii suficiente de vitamine din complexul B, vitamine care au, printre altele, o importanta majora pentru mentinerea in viata a nervilor si, prin urmare, pentru buna functionare a "centrului vietii", creierul. Alimentele care ne asigura in mod normal aceste "B-uri" sunt tocmai fainoasele integrale, lactatele si carnea. Cireasa (sarat-amara) de pe tort este ca in timpul regimului cantitatea de vitamine B trebuie cel putin mentinuta, in ciuda scaderii aportului caloric, deoarece regimul presupune consum psihic ridicat si trebuie, in plus, sustinut de activitate fizica.

Solutie: fie apelarea (doar asistata de medic) la vitamine B din farmacii, fie consumarea de:

- mici cantitati de drojdie de bere;

- fructe de catina;

- ficat, macar o data pe saptamana (chiar daca ficatul este gras...);

- fainoase integrale (daca nu aveti probleme cu stomacul); desi au relativ multe calorii, in cantitati moderate priesc chiar si pierderii in greutate (deoarece usureaza tranzitul intestinal prin concentratia mare de fibre). 
2. Renuntarea la fructele oleaginoase si la uleiuri pe termen mai lung duce la neasigurarea cantitatilor necesare de vitamine liposolubile, in special de E si F. Consecintele asupra sanatatii ar putea fi, si pe aceasta filiera, dramatice (degradarea accentuata a sanatatii sistemului circulator si in special a sanatatii inimii).

Solutie: consumati uleiuri extravirgine, care pastreaza aceeasi doza de vitamine la o cantitate mai mica (fata de uleiurile rafinate). Aceste uleiuri trebuie expuse cat mai putin timp luminii (ele se pastreaza la intuneric) si oxigenului. Consumati, de asemenea, kiwi. Pentru a beneficia si de alti antioxidanti pretiosi, mestecati bine samburii strugurilor. 
3. Regimurile de slabire "pacatuiesc", in general, si prin scaderea cantitatii proteinelor ingerate. Efectele sunt reducerea masei musculare si chiar accelerarea imbatranirii creierului. In conditiile unui efort fizic moderat, cantitatea zilnica necesara de proteine este de minim 1g proteina/1kg corp la barbati si minim 0,9g la femei (aceste cantitati minime necesare pot fi ceva mai mici pentru obezi, fara a se scadea sub 0,75g).

Solutie: controlarea regimului in asa fel incat, chiar si la un aport caloric foarte scazut (1000 sau sub 1000 de calorii pe zi), cantitatea relativa de proteine sa nu scada sub limitele prezentate. Atentie, in acelasi timp, la sursele acestor proteine, surse ce nu trebuie sa fie greu digerabile sau/si aducatoare de toxine. Din pacate, sursa cea mai potrivita sunt lactatele complet lipsite de grasimi si de...gust; urmeaza soia nemodificata genetic - cea modificata genetic contine in general nitriti, substante cu efect cancerigen si, in cantitati moderate (ca sa nu "exageram" cu mercurul), peste. Pestele va fi evitat de catre gravide.Pe termen lung, este practic imposibila concesia dintre caloriile foarte putine si proteinele la un nivel satisfacator, fara aparitia unor dezechilibre. Un motiv in plus (vom vedea in continuare ca exista si alte motive) pentru ca regimul sa nu includa perioade lungi si neintrerupte de "zile de lagar". 
4. Dezechilibrul dintre cantitatea de grasimi saturate (cele din carne, exceptand pestele, si din lactate) si cea de carbohidrati. Acesta apare in cazul particular al regimurilor bazate pe consum de grasimi, dar pe interzicerea carbohidratilor. Riscul principal este aparitia/dezvoltarea afectiunilor inimii, in cazuri "extreme" contribuind semnificativ la infarctul miocardic.

Solutie: regimurile disociate, dar care permit consumarea la mese diferite de carbohidrati lenti (fasole, paine integrala, orez integral, linte), respectiv grasimi nesaturate/partial saturate (peste, salate de legume cu uleiuri extravirgine), sunt cele mai indicate din punctul de vedere al compromisului eficienta/protectie a inimii. 
5. In general, scaderea cantitatii de calorii duce la adaptarea organismului la acest consum redus; cu cat consumi mai putin, cu atat si organismul tau se invata cu acest aport scazut, functionand mai "lent" si din ce in ce mai prost. Acest proces de adaptare este considerat a fi cauza principala a esecului majoritatii regimurilor de slabire si, mai ales, a esecului stabilizarii definitive a masei corporale la nivelul dorit.

Solutii: in timpul regimului de scadere in greutate, se pot alterna zilele cu aport caloric foarte redus cu cele mai "bogate". Unii specialisti considera ca in acest fel apare o solicitare suplimentara a organismului; de fapt, si mentinerea pe perioade lungi a unui aport caloric redus si constant, fara rezultate notabile, solicita mult organismul.

Atat pe parcursul pierderii kilogramelor in plus cat si dupa, in vederea mentinerii, cel mai important factor pentru a reduce drastic tendinta corpului de adaptare la consum redus este schimbarea modului de viata. Asadar, "regimul" ar trebui sa capete o acceptiune mai larga si mai complexa, incluzand in mod obligatoriu si:

- exercitii fizice de tip aerobic (mers rapid, ciclism de anduranta, jogging, inot, aerobic propriu-zis etc);

- exercitii fizice speciale de intensificare a circulatiei;

- exercitii de respiratie (dimineata se pune accent pe inspiratie, care va dura mai mult ca expiratia si se va face pana relativ "sus"; seara pe expiratie, care sa dureze mai mult si sa fie pana "jos", inspiratia fiind si ea profunda numai datorita accentuarii expiratiei);

- reducerea/eliminarea cauzelor majore generatoare de stres; exercitii de eliminare a tensiunii si de relaxare (acestea nu este necesar a fi facute zilnic);

- "evadari" in natura cat mai dese;

- eliminarea mancatului de la fast-food-uri, gogoserii, patiserii etc.: mai bine va luati la servici mancare suficienta, dar de calitate de acasa/de la magazin.

In plus, se poate apela si la o serie de "trucuri" tinand de alimentatie, precum:

- fructele consumate separat, la minim o ora inainte de "mancare" si/sau la minim 3 ore dupa;

- eliminarea dulciurilor care combina grasimea si/sau amidonul cu zaharurile, in favoarea dulciurilor "pure" (consumate fara paine): miere, stafide, dulceata;

- reducerea pana aproape de eliminare (dar nu...eliminarea) a fainoaselor albe, in favoarea celor integrale;

- alcoolicele: daca tineti mortis la ele, pe tot parcursul mesei cate putin, avand grija ca cea mai mare cantitate sa fie consumata in a doua parte a mesei;

- consumarea, inainte de masa (daca nu aveti posibilitatea practica, se inlocuieste cu un suc din comert 100% grapefruit/grapefruit si apa), a unui pahar de apa rece cu jumatate de lamaie stoarsa (daca aveti si stomacul, si ficatul sanatoase; oricum, preferabila este limitarea doar inaintea mesei de pranz si alternarea a 10 - 15 "zile cu lamaie" cu 5 - 7 "zile fara lamaie"). 
6. Evitati abordarea regimului ca pe o infruntare a voastra, a vointei voastre cu propriul corp. Poate ca veti reusi progrese admirabile in acest fel dar, pe termen lung, este probabil sa apara consecinte grave. Fiti pragmatic. Nu uitati nici o clipa: scopurile regimului sunt unele cat se poate de practice: castig de sanatate, de agilitate si de frumusete. Abordati problema unei cure nu cu incapatanare, ci mai degraba cu intelepciune, strategie sustinute de un minim necesar de "disciplina". 

7. Daca suferiti de afectiuni cronice, nu incepeti un regim de slabire fara consultatie si indrumare din partea medicului care va trateaza si a unui nutritionist.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
50 de exercitii yoga pentru relaxare Ghid practic pentru incepatori


Te-ai gandit vreodata ca yoga ar putea fi solutia pentru problemele tale Solutia pentru a fi sanatos Pentru a avea un corp armonios o minte linistita si un spirit mereu tanar Ei bine yoga chiar este solutia pe care o cauti si chiar iti poate oferi toate aceste lucruri Yoga iti pune la dispozitie modalitati practic nelimitate de a-ti...

Oferta Speciala
valabila 48h

de Sunt Fericita
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.

Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele



Rating:


Nota: 5 din 5 - 1 vot.

Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre regim de slabire

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre slabire

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre calorii

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre vitamine

Articole similare

Ultimele articole


Mai multe articole despre complexul b

Cele mai citite articole

Hipotiroidismul se produce atunci cand glanda tiroidiana isi incetineste functionarea si reduce ...
In preajma sarbatorilor Pascale ne aflam in cautarea cadourilor perfecte pentru cei dragi. Alegerea ...
In cautarea unei diete sanatoase, multe persoane se concentreaza pe alimentele care nu sunt doar ...
Slabeste rapid si scapa de toxine!
 
Sanatate in bucate - 10 retete pentru detoxifiere si stare de bine
 
Citeste zilnic GRATUIT totul
despre sanatate, frumusete, stil!
 
Adauga mai jos adresa de e-mail pentru a primit Ebook-ul gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
0