Dieta influenteaza mai mult modul in care corpul tau acumuleaza grasimea, in special grasimea din jurul taliei, decat genele, este rezultatul obtinut de specialisti.
Acest mesaj vine ca rezultat al unui studiu complex, cercetatorii analizand genetica, bacteriile intestinale si fecalele oamenilor. Acestia sugereaza ca bacteriile care traiesc in intestine pot influenta greutatea, iar bacteriile depind de genetica si de ceea ce mancam.
Specialistii au analizat acesti factori cu ajutorul a 300 de perechi de gemeni din Marea Britanie. Cercetarea a fost una de grup efectuata pe gemeni identici sau diferiti din punct de vedere genetic. S-au urmarit relevanta geneticii, a stilurilor de viata si a mediului inconjurator. S-au luat mostre de materii fecale de la 786 de gemeni, majoritatea femei, cu varsta medie de 65 de ani.
Mai exact, au masurat metabolitii, adica substantele chimice produse de bacteriile intestinale in fecale. Acesti metaboliti sunt rezultatul bacteriilor care transforma bacteriile in grasimea care se depune pe corp, in special in jurul taliei, cunoscuta drept grasime viscerala. Grasimea viscerala este asociata cu un risc crescut de aparitie a unor afectiuni cronice, precum diabetul de tip 2. Cercetatorii si-au propus sa descopere cat de mult depind aceste substante de gene si cat de mult depind de alti factori.
Cercetatorii au fost interesati sa afle daca metabolitii din materiile fecale ar putea oferi o modalitate de monitorizare a bacteriilor intestinale si a interactiunii lor cu ceea ce mancam si corpurile noastre. De asemenea, au facut profiluri genetice ale bacteriilor gasite.
Mai departe, au comparat modul in care metabolitii au variat in functie de:
- Varsta
- Indicele de masa corporala si grasimea viscerala
- Caracteristicile genetice
- Microbiomul intestinal (populatia de bacterii din intestin)
Astfel au descoperit ca bacteriile care traiesc in intestine sunt responsabile de greutate in proportie de 68%, iar genele doar 18%.
Rezultatele sugereaza ca bacteriile intestinale ale oamenilor, partial mostenite, dar puternic influentate de alimentele pe care le consumam, joaca un rol important in reglarea metabolitilor ce determina depunerea grasimilor in jurul taliei.
Specialistii sustin ca o dieta echilibrata poate ajuta la cresterea numarului de bacterii ce produc metaboliti sanatosi, aceasta fiind chiar o posibila modalitate pentru a preveni sau trata obezitatea. Cu toate acestea, este putin probabil ca tratamentele bazate pe metaboliti sa apara prea curand. Pana atunci, urmarea unei diete sanatoase, echilibrate, cu continut scazut de grasimi si zahar, cu fructe si legume, combinata cu activitatea fizica regulata, este cea mai buna optiune.
Cercetatorii au identificat 1116 metaboliti in probele fecale.
Rezultatele studiului
- Nici o asociere intre varsta si nivelurile a 915 dintre metaboliti (un metabolit a fost gasit in cantitati diferite in grupul de varsta sub 56 de ani si in grupul cu varsta de peste 75 ani.)
- Indicele de masa corporala a fost legat de nivelurile a 8 metaboliti, dar cantitatea de grasime din jurul taliei a fost legata de nivelurile a 102 metaboliti.
- Genele oamenilor au reprezentat 17,9% din totalul de 428 metaboliti
- Bacteriile intestinale au reprezentat 67,7% din totalul de 710 metaboliti
- Efectul mediului, in special dieta, a fost puternic legat de metabolitii lipidici, care produc grasimi.
- Specialistii sustin ca o dieta echilibrata poate ajuta la cresterea numarului de bacterii ce produc metaboliti sanatosi, aceasta fiind chiar o posibila modalitate pentru a preveni sau trata obezitatea. Cu toate acestea, este putin probabil ca tratamentele bazate pe metaboliti sa apara prea curand. Pana atunci, urmarea unei diete sanatoase, echilibrate, cu continut scazut de grasimi si zahar, cu fructe si legume, combinata cu activitatea fizica regulata, este cea mai buna optiune.
Cercetarile viitoare ar putea ajuta oamenii sa isi modifice dieta pentru a incuraja bacteriile benefice sa creasca in intestin.
Echipa a fost formata din cercetatori de la ”King's College” din Londra, Institutul National de Cercetare in Sanatate din Marea Britanie, si Centrul Helmholtz Zentrum din Germania.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Jurnal de tatic
Cresterea copilului de la o zi la un an Posibil Mai curand cresterea parintilor de la o zi la un an JURNAL DE TATIC - un adevarat manual pentru tatici Dar dedicat mamicilor Gata Asteptarea a luat sfarsit Prima carte despre implicarea tatalui in cresterea copilului a venit din tipografie 0 teorie 100 practica zi de zi si mai ales ...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
de SuntFericita.ro
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Redactia Sunt Fericita reprezinta o echipa de 3 femei care cerceteaza zilnic cele mai relevante subiecte pentru cititoarele si cititorii nostri. Informatiile sunt apoi filtrate pentru a fi transpuse intr-o maniera cat mai prietenoasa cu putinta in articolele pe care le parcurgeti cu placere.
Cat de utila va este aceasta informatie? Noteaza folosind stelele
Rating:
Nota: 4.9
din 5
- 5 voturi.
Ti-a placut acest articol? Da Like sau trimite-l prin WhatsApp prietenilor tai!